Jiří Pastorek: Cesta k vínu byla klikatá

Listopad, 12.11.2012 08:36

V dnešním Rozhovoru spřívlastkem se představí Vinařství Pastorek, malé rodinné vinařství zČejkovic. Jiří Pastorek se kvínu a vinařině dostal především díky svému otci a dnes vinařství provozuje se svým bratrem. Na 2,5 hektarech vlastních vinic pěstuje širokou paletu odrůd, ale za klíčovou považuje Děvín. Své vinařství plánuje vnásledujících letech Jiří Pastorek rozšiřovat, ale již nyní můžete vrámci jeho služeb využít i ubytování vnedávno dokončeném penzionu. Více již prozrazuje sám Jiří Pastorek.


Profil vinařství:

Vinařství Pastorek je malé rodinné vinařství zČejkovic, zabývající se pěstováním vinné révy a výrobou vína za využití nejmodernější vinařské technologie, jako jsou řízené kvašení, používání vinifikátorů, případně zrání některých vín v dubových sudech. Výroba vín se zaměřuje na zpracování hroznů z vlastních vinic z osvědčených tratí v okolí obce Čejkovice. Vsoučasné době vinařství vlastní přibližně 2,5 hektarů révy vinné. Pěstují se na nich především odrůdy, u kterých je předpoklad kvalitního vyzrávání hroznů s dosažením vyššího obsahu cukernatosti.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?

Tady budu mluvit i za bratra. Kvínu nás přivedl především otec. Jak říkává otec, cesta to byla někdy klikatá, hlavně vobdobí dospívání, ale sami jsme si tuto cestu vybrali. Snažíme se vinařství dělat poctivě, sláskou a věnujeme mu i převážnou dobu našeho volného času.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Neřeknu přímo mnou vyrobené víno, ale pamatuji si, jak ještě vdětském věku jsem se „motal pod nohama“ otci a strýcovi při mletí hroznů, lisování a dalších pracích, které jsou svýrobou vína spojené. Když si teď při příležitosti otevřu láhev vína zpočátku 90. let, co máme v archivu, tak to má své kouzlo a vybaví se mi vzpomínky na dětství a období vinobraní.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Myslím si, že všechny naše vinici mají dobrou polohu. Vbudoucnu bude asi výstavní polohou viniční trať Odměry, kde jsme koupili pozemek na výsadbu vinice. Vpříštím roce bychom tam chtěli vysadit Rulandské šedé.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Určitě Děvín. Jedná se o odrůdu, která vnašich podmínkách pravidelně dozrává do vysoké cukernatosti, dává víno svýraznou vůní a sjemně kořenitou chutí. Navíc se nejedná o až tak známou odrůdu, ale postupně se těší narůstající oblibě u konzumentů a milovníků vín.

Kombinujete rád víno sjídlem? Jaké jsou příklady kombinace Vašich vín skonkrétními jídly?

Určitě ano, navíc rád zkouším nové kombinace spojení jednotlivých druhů vín srůzným jídlem, např. zajímavé jsou kombinace se sýry.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Naším plánem je postupně rozšiřovat naše rodinné vinařství, situace za pět let bude do jisté míry odvislá na stavu naší ekonomiky a kupní síle obyvatelstva.

Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Vposledních letech bylo více ročníků, které nám daly výborná vína – my jsme byli velmi spokojeni svíny roku 2011. Vinice urodily průměr hroznů, navíc tím, že byl teplý a slunečný podzim, tak hrozny na vinicích krásně dozrály, takže kvalita hroznů byla velmi dobrá. Vína vyrobená ztohoto ročníku jsou prostě skvělá. Mají příjemnou vůni, zajímavou chuť, plnost a jemné kyseliny.

Troufnete si odhadnout, jaký bude ročník 2012?

I když jsou již hrozny sklizeny a zpracovány, tak na přesnější odpověď si musíme ještě počkat, koncem zimy budeme moudřejší… První ochutnávky letošních mladých vín ale ukazují, že se máme na co těšit.

Kde všude jsou Vaše vína kdostání?

Dá se říct, že 2/3 produkce prodáváme přímo zvinařství, jak se říká „ze sklepa“ a dále pak ve vinotékách či restauracích.

Skvělé víno vzniká ve vinici nebo ve sklepě?

Bez kvalitní suroviny nelze vytvořit kvalitní produkt. Takže základem je určitě vinice. Ale pak také záleží na vinaři, jak stouto surovinou pracuje, jak dokáže zhodnotit potenciál kvality ukrytý vhroznech.

Které zVámi ochutnaných vín na Vás vživotě udělalo největší dojem? Čím?

Na toto se nedá odpovědět, protože jsem se setkal smnoha kvalitními víny, které jsem měl možnost ochutnat.

Jakou největší raritu ukrýváte ve svém sklepě?

Jako opravdovou raritu bych uvedl Cuvée Přátelství. Jedná se o víno, které je složeno ze čtyř odrůd od čtyř mladých vinařů (kamarádů) zČejkovic. Jde o kupáž odrůd Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé a Rulandské modré klaret.

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Změny jsou určitě markantní. Nejvíce se změnila technologie vlastního zpracování hroznů ve sklepě. Dnes se již běžně využívají nerezové nádoby, nízkotlaké pneumatické lisy, řízené kvašení, pro výrobu červených vín vinifikátory, běžné je odbourání kyseliny jablečné biologickým způsobem, atd…Hodně je vidět i změna vprezentaci a propagaci vína, velký kus práce byl odveden voblasti zvýšení úrovně podávání vín. Změn je skutečně dost.

Která původně moravská odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Pokud bychom tento dotaz zúžili na odrůdy vyšlechtěné na Moravě, mně osobně se líbí Aurelius. Pokud rozšíříme odpověď na odrůdy dříve na Moravě hojně pěstované, dávám svůj hlas odrůdě Ryzlink vlašský.

Ským a kde nejraději pijete víno?

Těžká odpověď – většinou s přáteli, jsou ale chvíle, kdy se skleničkou vína relaxuji např. u sledování sportovního utkání v televizi nebo nad stránkou zajímavé knihy…

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

Ano, „Vinotéka u Kočky‘‘ v sousedních Mutěnicích…

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Jelikož ještě studuji vysokou školu ve Zlíně a příští rok mě čeká státní závěrečná zkouška, tak hodně volného času zabere psaní diplomové práce. Každopádně volný čas si představuji tak, že sedím pod pergolou spřáteli u láhve dobrého vína. A mezi mé hobby patří určitě kolektivní sport, např. fotbal.

Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Ktomuto se stavíme trošku zdrženlivě. Když to řeknu otevřeně, je mnoho různých soutěží a jen některé mají potřebnou úroveň a kvalitu. Zastávám názor, že nemá smysl lepit na láhev x medailí, navíc ze soutěží, které nedosahují potřebné úrovně. Navíc to nevypadá esteticky. My dáváme svá vína každoročně asi na čtyři soutěže, o kterých jsem přesvědčen, že mají určitý kredit.

Jaké víno byste doporučil pro první setkání sbudoucí tchýní?

Náš Děvín ročník 2011, v kvalitě výběr zhroznů.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Ne nečtu, nemám na to čas.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Malé rodinné vinařství scílem vyrábět menší šarže vysoce kvalitních vín zmoravských vinic.

…………………………………………………………………………………………………..

3 vinařem doporučená vína :


Děvín 2011

– výběr hroznů, polosladké – 22 gramů zbytkového cukru, 5,2 gramů kyselin, cena 160,-Kč. Víno má žlutozelenou barvu. Ve vůni květinové odstíny připomínající rozkvetlou louku, kterou vpozadí podtrhují medové tóny. Vchuti je nádherný extrakt vyzrálých hroznů. Vyvážený poměr cukru a kyselin dělá toto víno velmi harmonickým.

Rulandské šedé 2011

– výběr zhroznů, polosladké – 25 gramů zbytkového cukru. Intenzivní, svěží vůně tropických plodů, jako jsou banány se lehce prolíná saroma přezrálých hrušek. Šťavnatá plná chuť okouzlí svou širokostí sjemným nádechem mandarinky a dlouhou dochutí.

Cuvée Přátelství

2011 – Víno je vzhledově velmi pěkné, krásně čisté s vysokou viskozitou. Barva je dosti nezvyklá – s převahou světlého bronzu. Buketně je víno skvělé, bohaté, exotické s převahou svěží ovocitosti. Spektrum aromat je natolik široké, že jen těžko se vychytávají převládající akcenty. Je to prostě bohatý koš zralého exotického ovoce s dodatkem zralé hrušky. V chuti je víno nanejvýš příjemné, bohaté a opět se nasouvá přirovnání k chuti exotických plodů – žlutý meloun, ananas, grapefruit, je zde i náznak kokosové chuti. Víno je plné, tělnaté, pěkně kulaté, dochuť dlouhá a příjemně ovocitá. Zbytkový cukr 13 g/l, kyseliny 6,3 g/l, alkohol 13%.

Okomentovat:

*

Loading...