Jihozápad Francie a jeho vína

Květen, 2.05.2012 07:45

Po delší odmlce se hlásím sdalším pokračováním seriálu vinařského putování po Francii – Tour de France. Dostáváme se na jih od slavné Bordeaux, do regionu známého pod označením Sud-Ouest, nebo také Jihozápad Francie. Vína ztéto oblasti jsou poměrně málo známá, ačkoliv se těm zBordeaux charakterem a odrůdovým složením nezřídka podobají. Sehnat v tuzemsku víno z Jihozápadu Francie není tak jednoduché, ale nakonec jsem jednu láhev odkorkoval.

Historie pěstování révy je voblasti Jihozápadu Francie dokonce starší než vBordeaux. Mladší a severněji položená vinařská oblast však prvotní náskok rychle odmazala a na úkor Sud-Ouest se nakonec prosadila. Vztahy mezi oběma regiony nejsou historicky příliš vřelé. Důvodem je přístav Bordeaux, ze kterého se vprůběhu středověku expedovala většina vín na zahraniční trhy, zejména Velké Británie. Ve 13. a 14. století se podařilo zástupcům regionu Bordeaux prosadit nařízení (police des vins), které zakazovalo expedovat zpřístavu víno zjiných regionů Francie, dokud nebyla vyexpedována většina vín zprodukce Bordeaux. Vína zJihozápadu Francie tak čekala dlouhé týdny či měsíce na svou chvíli a následně byla prodávána pod cenou, když už byla většina poptávky uspokojena. Nezřídka se stalo, že vína vyplula na svou cestu vdobě, kdy už vBordeaux sklízeli nový ročník.Bordeaux si vprůběhu staletí vydobylo svou slávu, zatímco Sud-Ouest stále bojuje o své místo na slunci. Upřímně sami ktomu přispívají i místní vinaři, kteří nejsou schopni svá vína prodávat pod společným označením Vins du Sud-Ouest, nýbrž propagují své vlastní apelace. Nepoučený konzument tak prakticky neví, odkud takový Bergerac, Tursan nebo Buzet pochází, a co si pod těmito víny vlastně představit. Je pak mnohem jednodušší a na první pohled jistější volbou sáhnout po „prověřené“ značce Bordeaux.Vinařská oblast Jihozápadu Francie je rozlohou vinic přes 16000 hektarů o něco menší než Česká republika. Regionu dominují červená vína, a co se týká odrůd, najdeme zde typické „Bordeaux směsky“, tak odlišná vína z odrůd jako Tannat, Petit Manseng nebo Négrette. Co se týká apelací, tak do skupiny „jakobordeaux“patří Bergerac, Buzet, Cahors, Côtes de Duras nebo Côtes du Marmandais. Subregion

Bergerac

leží vokolí stejnojmenného města a místní vinaři produkují zejména vína směsí Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Na celkem 8000 hektarech vinic lze ovšem nalézt i bílé odrůdy, jako například Sémillion nebo Sauvignon Blanc. Místní vína byla označována jako Bordeaux až do 20. století, kdy byly hranice Bordeaux posunuty více na sever. Bergerac je nejvýznamnější oblastí Jihozápadu Francie, ročně se tu vyprodukuje přes 40 milionů lahví vín, znichž 60 % jsou červená vína, 35 % bílá a zbytek je růžových. Většina místních vín se vypije ve Francii, do zahraničí směřuje zhruba 15 % produkce, nejčastěji do Velké Británie, Belgie nebo Německa. Jedna lahvinka místního vína se dostala i do mé vinotéky. Šlo o

Chateau Bel Air, Bergerac 2008

, Appellation Bergerac Controlee. Jde o směsku 40 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot a 20 % Cabernet Franc. Jde nekomplikované červené víno sintenzivní višňovou barvou, příjemným aroma červeného rybízu, višní a kouřovými tóny. Chuť vína však příliš nekoresponduje splnějším aroma, je jednodušší a plochá. Víno působí malinko utahaně. Podle zaprášenosti lahve, která mi vkrabici zeshopu dorazila, zřejmě už dlouho čekalo na svého majitele..Ale zpět do jihozápadní Francie. Velmi známou apelací je vrámci regionu Jihozápad oblast

Cahors

, a to zejména díky svým „černým vínům“, při jejichž výrobě se vminulosti šťáva hroznů přiváděla do varu, aby byla barva vína opravdu intenzivní. Vdobách nedávných se místní vinaři museli vypořádat nejprve spohromou vpodobě mšičky révokazu a vroce 1956 skrutou zimou, která zničila co ještě na vinicích zbývalo. Postupně došlo knové výsadbě většiny vinic a dnes tak oblasti dominuje odrůda Malbec. Na rozdíl od Bordeaux zde ovšem hraje první housle, i když ji vinaři vněkterých případech až do 30 % doplňují o Merlot nebo Tannat. Ačkoliv se vrámci regionu Cahors produkuje i menší množství růžových a bílých vín, označení AOC Cahors mohou mít pouze vína červená. Zapelací, které jsou svým stylem podobné Bordeaux ještě zmíním

Cotes de Duras

, kde se kromě červených vín produkují i zajímavé a svěží Sauvignony. Okud se vydáte více na východ nebo na jih, začne být nabídka vín a pěstovaných odrůd stále rozmanitější.Mezi ty větší místní vinařské apelace regionu Jihozápad patří také

Gaillac

, která leží severovýchodně od města Toulouse. Vyrábí se tu široká škála vín od lehkých bílých, těžkých červených až po trpká šumivá vína. Zbílých odrůd zde důležitou roli hraje Mauzac, aromatická odrůda, se kterou se lze setkat i vsousedním Languedocu a která je jednou ze sedmi povolených odrůd pro výrobu bílých vín vBordeaux. Mauzac se často míchá spolu sChardonnay a Chenin Blanc. Vrámci červených vín se setkáte sodrůdami jako Braucol, Duras, Gamay nebo Syrah.Pokud se vydáte mnohem více na jih a na západ, do oblasti Pyrenejí, pravděpodobně narazíte na víno

Madiran

. Pro jeho produkci se používají hrozny odrůdy Tannat, díky které jsou vína výrazně zbarvená, silná a svysokým obsahem tříslovin. Díky těmto charakteristikám vposlední době stále vyhledávanější. Ročně se zde voblasti nalahvuje asi 10 milionů červených vín. Pro zjemnění odrůdu Tannat někdy vinaři míchají sCabernetem Sauvignon, Caberbet Franc nebo místní odrůdou Fer Servanou. Vína soznačením Madiran nejlépe chutnají po několikaletém zrání na lahvi, kdy se obrousí jejich ostré hrany.Poslední apelací, o které bych se chtěl vrámci Sud-Ouest zmínit je

Jurancon

, ležící vokolí města Pau. Vyrábí se tu suchá vína plná tropického ovoce i sladká bílá vína podobná těm zVouvray. Základem místních vín jsou odrůdy Gros Manseng, Pétit Manseng a Courbu. Ze zhruba 750 hektarú vinic se zde ročně vyprodukuje 4,5 milionů lahví vína, znichž 70 % jsou suchá bílá.To je vše zjiž osmé etapy Tour de France. Pomalu se blížíme do cíle ročního putování Francií. Pokud vše půjde jak má, ještě nás čeká Languedoc – Roussillon (květen), Provence (červen) a finále na Korsice (červenec).

590 komentáře:

podkorkem.net

3. May 2012 08:31

Díky za komentář. Při tvorbě článku jsem čerpal z různých dostupných zdrojů, ať už v rámci různých publikací např. Světový atlas vín nebo Víno od Stuarta Waltona (viz. Cahors), tak z nalezených internetových zdrojů. Co se týká rozlohy oblasti, uvedených 16 000 hektarů jsem čerpal z Wikipedie, potažmo stránek http://www.terroir-france.com.

Okomentovat:

*

Loading...