Ještě více Sauvignonu od Romana Fabiga

Srpen, 18.08.2020 07:14

V rámci pobytu na Moravě jsem minulý týden stihl návštěvu tří vinařských projektů. V případě vinařství Gurdau šlo o adhoc „rande přes Instagram“, zastávky u Romana Fabiga a Jindřicha Kadrnky byly plánované. Do vinařství Fabig jsem přitom naposledy zavítal v roce 2016 a ke Kadrnkovi dokonce v roce 2015, takže jsem byl zvědav, co vše je nového. Musím říci, že z Moravy jsem odjížděl pozitivně naladěn, protože všechna tři jmenovaná vinařství i navzdory současné situaci vypadají v dobré kondici a realizují zajímavé investice.

IMG_20200811_132847

Dnes to bude především o Sauvignonu blanc. To je totiž specializace Romana Fabiga, který si na vínech této odrůdy velmi rychle vytvořil velmi dobrou reputaci. Ze Sauvignonu dnes Roman Fabig lahvuje několik „jednotraťových“ vín, Sauvignon blanc BIG Fabig je také vlajkovou lodí vinařství a novinka, se kterou chce brzy Roman Fabig přijít na trh, bude tradiční metodou dělané šumivé víno stejné odrůdy.

Hlavně nestát na místě

Myšlenka o vlastním vinařství se v hlavě Romana Fabiga zrodila během jeho pracovních zkušeností v rámci španělských vinařství. Po návratu do Čech tedy začal usilovně realizovat svůj sen a v roce 2011 tak vznikl na moravské vinařské mapě nový bod. Na kraji Hustopečí vyrostla moderní černá kostka vinařství Fabig.

V současnosti vinařství Fabig ročně nalahvuje něco přes 50 000 lahví ročně, z čehož výraznou většinu tvoří právě Sauvignon blanc. S ohledem na tuzemskou vinařskou tradici, specializovat se na co nejvíce odrůd, to byl od Romana Fabiga velmi odvážný počin, který se ale dle mého názoru jednoznačně vyplatil. Velká část vín končí v gastronomii a v plánu je navýšit prodeje vín do zahraničí. Zatím našel odběratele třeba v Německu nebo Polsku.

IMG_20200811_124950

Právě plánovaná expanze na zahraniční trhy byl důvod, proč se letos Roman Fabig rozhodl zkusit štěstí a získat pozitivní hodnocení v rámci databáze Robert Parker Wine Advocate. Prošel sítem výběru a podařilo se mu s velkým vypětím logistických sil a různých kontaktů dopravit vzorky vín na požadovanou adresu do Filadelfie.  Všechno nakonec dobře dopadlo a jako první český vinař skončil v tomto výběru Roman Fabig s velmi pěkným hodnocením vín – Sauvignon Blanc Na výsluní 2018 (89 bodů), BIG Sauvignon Blanc 2018 (88 bodů) a Sauvignon Blanc Sahara 2018 (88 bodů).

Novinek má ale tento vinař po kapsách více. Kromě nákupu a výsadby nových vinic Roman Fabig investoval do rozšíření výrobních prostor vinařství. Původní halu s nerezovými tanky a sudy tak doslova před pár týdny doplnil druhý velký prostor, kde bude část zázemí vinařství a uskladněných vín. Poslední roky už vinařství kapacitně bylo na hraně.

IMG_20200811_112632

Změnou postupně prošlo i odrůdové složení vinic vinařství, kde se ještě větší důraz klade na Sauvignon blanc a Veltlínské zelené. „Veltlínské zelené bylo v Hustopečích před révokazem zastoupeno na vinicích ze 70 % a to jsme byli několik staletí největší vinařskou obcí s 1350 hektary. Veltlín na vápenitých půdách dává jemné lipové aroma a umí pěkně nazrávat,“ vysvětloval před časem pro Podkorkem Roman Fabig. Z vinic a nabídky vinařství naopak postupně zmizel Ryzlink vlašský.

Sauvignonu není nikdy dost

Dnes Roman Fabig lahvuje hned šest různých verzí Sauvignonu blanc. Tedy pokud jsou dobré podmínky, protože víno BIG Fabig by mělo vznikat jen v rámci mimořádných ročníků. Portfolio tvoří „základní“ cuvée, čtyři vína z nerezu, z nichž hrozny pochází z odlišných tratí (Růženy, Stará hora, Na Výsluní, Sahara) a zmíněná vlajková loď. „Myšlenka založit řadu BIG a vyrábět v ní Sauvignon byla delší dobu. Chtěl jsem vlajkovou loď vinařství s potenciálem zrání déle než šest let,“ vysvětluje Roman Fabig. Sedmým Sauvignonem v portfoliu vinařství se pak stane již zmíněný sekt, půjde o ročník 2018, víno zrající 16 měsíců na kvasnicích. Na začátek návštěvy jsme ochutnali „nehotové“ vzorek a musím říci, že první dojem byl velmi dobrý. Víno je svěží, příjemně vyvážené, delikátního stylu, s aromatickou to nepřehání a Sauvignon z něj zbytečně výrazně neřve. Snad se k vínu budu moci v dohledné době vrátit. V plánu má pak Roman Fabig také neročníkové bubliny tvořené kombinací odrůdy Chardonnay a Sauvignon blanc. Mělo by jít o kombinaci dvou ročníků vín.

V rámci ochutnávky stěžejní části portfolia vinařství Fabig, tedy tichých Sauvignonů, se ukázala rozmanitost jednotlivých vín, potažmo tratí, ve kterých hrozny Sauvignonu dozrávají. Mimochodem Roman Fabig dělá všechna vína jako suchá, za což mu rozhodně patří palec nahoru. Sauvignon blanc 2018 Na Výsluní je učebnicový Sauvignon na první přivonění, s typickou aromatickou a potenciálem oslovit široké publikum. V chuti se objevují tóny citrusů, grepu, bílé broskve, doprovázené nabroušenou kyselinou, krásně pitelné a svěží víno. Profilové víno vinařství, které pochází z vinice, kde dominují vrstvy spraše, jílu a slínu.

IMG_20200811_120516

O něco méně se mi do chuti trefil Sauvignon blanc 2018 trať Stará hora, kde ve vůni a chuti můžete najít tóny zralých peckovin, „bonpari“ s jemným nádechem medovosti. Tohle je líbivější kousek, který potěší fanoušky méně ostrých vín. Za sebe dávám jednoznačně přednost vínu Sauvignon blanc 2018 z vinice Sahara, kde réva roste na hlinito kamenitém podloží. Víno aromaticky ze sklenice nekřičí, je delikátně svůdné, ve vůni najdete broskve, luční bylinky a květiny. V chuti krásně suché, s citrusovým ovocem a příjemnou mineralitou. Super pití byl i lehce nazrálý Sauvignon blanc Růženy 2016, komplexní víno, s tóny bílých peckovin, bylinek, krásnou kyselou svěžestí. Víno působí stále mladě, skvěle se pije a má rozhodně další potenciál vyvíjet se v čase.

Krátkou cestu do minulosti jsme pak zakončili neméně zajímavým vzorkem, a sice vínem Sauvignonem blanc 2014. Víno z komplikovaného roku obstálo ve zkoušce času. I po letech nabízí zajímavý zážitek, s tóny zralých citrusů, bezového sirupu, medovostí a stále prezentní kyselinou. Aby ne, když bylo víno lahvováno s 10 g zbytkové kyseliny:)

Vlajková loď vinařství Sauvignon blanc BIG Fabig svůj titul nese právem. Víno zrající 11 měsíců v barikových sudech značky Francois Freres má jedinou slabinu, a to je jeho cena přes 650 Kč ve vinařství. Jinak je to víno krásně vyvážené, dlouhé, se slušným potenciálem zrát v horizontu několika dalších let. O rok mladší verze BIG Fabig 2019 působila trochu méně jednolitě, kyselejším dojmem oproti 2018, s výrazným broskvovým tónem. Víno rozhodně ještě potřebuje čas, aby se mohlo ukázat v plné kráse.

IMG_20200811_123929

Kromě Sauvignonů dělá Roman Fabig příjemný Veltlín. Porovnali jsme si ročníky 2016 a 2019 z trati Na Výsluní. Mladé víno disponuje meruňkovými tóny, žlutým jablkem a jemnou nakouřeností. Svěží letní pití s pěknou mineralitou v delší dochutí. André Rosé je za mne chuťově i barevně výraznější „jižanský“ styl růžového vína, s tóny hodně do jahod a malin. Co se týká červeného, Cabernet Moravia by chtěl do budoucna Roman Fabig zkusit blendovat s odrůdou Merlot. Proč ne, aktuálně červené víno z produkce vinařství za skvělými Sauvignony trochu pokulhává.

Dvě hodiny ve vinařství byly zajímavě a příjemně stráveným časem. Roman Fabig může hrdě nosit svou kšiltovku a klobouk dolů za to, co v relativně krátké době v Hustopečích vybudoval. Jeho vinařství a vína jsou rozhodně důvodem, proč se při toulkách po Moravě v této vinařské obci zastavit. Mám pocit, že Romana zdravě žene touha zlepšovat se a neustále posouvat vlastní vína dál. Tento mladý vinař ještě rozhodně neukázal vše a pokud nesestoupí z nastolené cesty, mají se naše skleničky a chuťové pohárky v časech budoucích na co těšit!

Okomentovat:

*

Loading...