Jedna ochutnávka pěti vinařství

Květen, 28.05.2012 07:28

Nejočekávanější akcí minulého týdne bylo jistě pondělní otevření nového vinného baru Veltlín. To mi časově nevyšlo, ale svým chuťovým pohárkům jsem to vynahradil ve středu. Se svými známými Jirkou a Alenou jsem zavítal na sympatickou vinnou merendu, kterou několikrát do roka pořádá pan Luboš Maštalíř zAno-Víno. Vprůběhu večera jsme stihli přechutnat 23 vzorků převážně mladých vín ročníku 2011 od vinařství Vajbar, Vít Sedláček, František Veverka, Vinařský dvůr Jana Stávka a Leoš Horák. A tady je pár dojmů zakce i ochutnaných vín.

Ochutnávky Luboše Maštalíře jsou netradičním zážitkem. Vprvní řadě je potřeba zmínit vskutku jedinečný degustační prostor, jinak funkční kancelář umístěnou ve třetím patře pod střechou obytného domu vulici Sokolovská. Minulý týden to byl přesný opak chladného moravského sklípku, ve středu jsme si totiž vútulném kanclíku rochnili při 30 stupních Celsia. Na druhou stranu ideální podmínky pro ochutnávku mladých bílých a růžových vín, která degustačnímu lístku dominovala.Od tradičních degustací se pak akce také liší tím, že na ně Luboš Maštalíř nezve zástupce vinařských firem, ale ochutnávku vede sám a diskuze nad prezentovanými víny tak bývá ze strany účastníků až nezvykle otevřená. Pro nějaký ten peprný výraz netřeba chodit daleko. Diskutovalo se nejen o jednotlivých vzorcích, ale i o jejich cenách a potenciálu zařazení do nabídky online shopu. Ale abych nezdržoval, pojďme se podívat na prezentovaná vína. Krátce se pokusím zastavit u každého vinařství.Jako první na řadu přišla vína zvinařství

Vít Sedláček

zVrbice. Na „zavínění“ jsme do skleniček dostali Neuburské 2009, jakostní, polosuché víno (C: 8,3 g/l; K: 5,3 g/l). Jednoduché víno, lehce květinové, které nezanechalo větší dojem. Následoval kabinetní Müller-Thurgau 2010 výraznější citronové barvy, spříjemnou ovocnou chutí se stopami meruněk a ostřejší kyselinkou vzávěru (C: 10 g/l; K: 7,6 g/l). Příliš mne nezaujala bariková Pálava 2010 stěžším tramínovým aroma koření a růže (C: 9,26 g/l; K: 8,4 g/l) a ani cuvée Venalis 2010 (C: 2,3 g/l; K: 10 g/l) zodrůd Aurelius, Rulandské šedé a Chardonnay. Polosuché víno světle žluté barvy, se sympatickou vůní tropického ovoce, ale skyselinou, která doslova řeže do jazyka. Asi nejlépe se od Víta Sedláčka prezentovalo Rulandské modré 2009 (C: 0,9 g/l; K: 4,8 g/l), saroma červeného ovoce, švestkou, příjemnou kořeněnou chutí a pěknou tříslovinkou. Dodám ještě 13,5 % alkoholu a slušný potenciál pro uložení do archivu.Dalším vinařem na holení byl

Bronislav Vajbar

, se svými mladými víny ročníku 2011. Velmi natěšený jsem byl na nový Muškát moravský, který vročnících 2009 a 2010 patřil ke stálým obyvatelům mé domácí vinotéky. Aktuální verze se přiznám mi zatím příliš nesedla, ačkoliv víno nabízí typické a výrazně koncentrované odrůdové aroma, vchuti na mne působilo takovým neuspořádaným a rozháraným dojmem. Oproti předcházejícímu roku také více nasládlé, což nevím jestli je u takto aromatického Muškátu ku prospěchu věci. Budu si muset sodstupem času ještě pořídit lahev a v klidu víno prozkoumat podrobněji. Zbílých jsme měli i Pálavu 2011, výběr zhroznů, 13 % alkoholu. Intenzivnéjší barva, příjemná vůně tropického ovoce, v chutí však výrazně sladké. Od Vajbara mi tak z bílých zatím nejvíce sednul Müller-Thurgau 2011, který jsem si ovšemjiž dříve otevřel doma.Na degustaci jsme ochutnali i dvě mladá růžová vína, tedy kategorii, kterou vinařství Bronislava Vajbara velmi dobře zvládá. Velmi pěkný Cabernet Moravia 2011, polosuché víno vpozdním sběru tmavší malinové barvy a intenzivního aroma i chuti plné jahod a třešní. Víno toho už má dost za sebou: zlatá medaile Vinum Juvenale 2011, nejvýše hodnocenné růžové víno ČR Vinařské Litoměřice 2012, zlatá medaile Jarovín Rosé 2012, diplom VVT 2012 a zlatá medaile Weinparade Poysdorf 2012. Pěkné osvěžující roséčko, na rozdíl od kabinetního Zweigeltrebe 2011. Opět výrazné v chuti, ovšem s vyšším zbytkovým cukrem, díky kterému spadá do kategorie polosladkých vín. Hned osm zástupců měl na degustaci

Libor Veverka

z Čejkovic, já se zmíním o čtyřech vínech, která mne nejvíce zaujala. V první řadě Muškát morvaský 2011, který ve svých kvalitách určitě porazil ten od Vajbara.Polosuché víno (C: 10 g/l; K: 5,9 g/l) omamné kořeněné muškátové vůně, v chuti plné, dobře nachlazené osvěžující pití. Nevšedním zážitkem bylo ovšem zejména bílé s označením RADOST, známkové víno s přívlastkem pozdní sběr. Přiznám se moje první setkání s odrůdou Charvát, která u nás sice není oficiálně uznána, ale v okolí Čejkovic se s ní lze setkat poměrně často. Aroma jahodových bonpari, které vás doslova flákne přes nos a výrazně bonbonové je i v chuti. Pro někoho možná až příliš líbivé, ale já si ho užíval. Po lahvince tohoto jahodového koncentrátu vám partnerka stoprocentně snese modré z nebe. Jahody s jogurtem najdete ve Veverkově růžovém Merlotu 2011 (C: 2,5 g/l; K: 5,4 g/l), který se mi zpěti růžových večera líbil vůbec nejvíce. Nádherná lososová barva, vchuti ostřejší, řízné, jak se na rosé do letních veder sluší. A povedený je i Sauvignon 2011 (C: 8,5 g/l; K: 5,8 g/l) s rybízovo broskvovým aroma a lehce nasládlou chutí. Fortelně vyvedený Sauvignon, možná mu chybí jen větší divokost či živelnost v chuti. Celkem zajímavé bylo i Chardonnay 2011 a Tramín 2011, naopak příliš nezaujal Ryzlink rýnský a Rulandské šedé 2011.Čtvrtým vinařstvím večera byl

Vinařský dům Jana Stávka

zNěmčiček. I tohle vinařství potvrdilo, že zMerlotu mohou vznikat skvělá růžová vína. Polosuchý Merlot 2011 měl sytou malinovou barvu a vnose voněl po malinovém sirupu. Chuť krásně sladěná, plná a svěží. Povedené je i ÁČKO Prestige cuvée 2011, vyrobené zodrůd Rulandské bílé, Tramín červený a Sauvignon (C: 22 g/l; K: 5,8 g/l). Směsce dominuje RB a ve vůni se objevuje i kořenitost Tramínu. Vchuti je víno medové, sdelší dochutí. Do třetice bych zmínil Karmazín Rustik cuvée 2010, které svým názvem odkazuje na jeden znázvu pro Němčičky typické odrůdy Frankovka. Tu vtéto směsce doplňuje Modrý Portugal (10 %) a Svatovavřinecké (30 %). Víno má temnou rubínovou barvu, pěkné aroma ostružin a višní. Na jazyku ovocné sjemnou kořenitostí. Jediným vínem byl na degustaci zastoupen

Leoš Horák

zVrbice. Jeho Cabernet Moravia 2011 vypadal zajímavě, srubínovou barvou a ostružinami vchuti, ale byl podáván silně podchlazen. S ohledem na velkou kadenci servírovaných vzorků navíc nebyla možnost na víno počkat, než se ve sklenici zahřeje na přijatelnou teplotu. Také několik dalších vín ze svého zápisku vynechám, jde o vzorky, které vesměs příliš nezaujaly. I tak se mi těch lahví do jednohotextu podařilo natlačit až dost. Závěrem se sluší dodat, že atmosféra na ochutnávce byla velmi příjemná a neformální, spřibývajícími vzorky se navíc víc a víc uvolňovala. Většina návštěvníků degustace tak po jejím skončení využila možnosti pokračovat vpřechutnávání dostupných vín. Jen druhý den vpráci byla moje koncentrace malinko rozostřená. PS: Děkuji Luboši Maštalířovi za poskytnuté fotografie.

1 komentář:

Anonymous

28. May 2012 12:45

Děkuji autorovi za článek i tento web. Na podzim se budu těšit v Karlíně s http://www.ano-vino.cz nashledanou. Luboš Maštalíř

Okomentovat:

*

Loading...