Jan Knápek: Konzumenti zrají jako víno

Březen, 12.03.2014 06:37

Jak známo, diskutovaným tématem vsouvislosti smoravskou vinnou produkcí je široká odrůdová roztříštěnost či chcete-li pestrost. VRozhovorech spřívlastkem jsme si tak představili větší vinařství, jejichž produkce je vtuzemsku zpravidla „pestrá“ i menší vinaře, kteří se specializují na určitou odrůdu. Dnes si představíme rodinné vinařství Jana Knápka zVelkých Bílovic, které je minimálně specifické silnou orientací na odrůdu Cabernet Moravia.

Jan Knápek (1977) pochází sice zVrbice, ale přiženil se do Velkých Bílovic, kde také díky rodinné tradici založil vroce 2009 Rodinné vinařství Knápek. Jak už tomu na Moravě bývá, vínu a vinicím se věnuje vpodstatě od malička. Vinohrady má dnes Jan Knápek vkatastrech vinařských obcí Vrbice a Velké Bílovice. Roční produkce se pohybuje kolem 5000 lahví, vsortimentu vinařství lze nalézt vína odrůd Cabernet Moravia (Barrique, Klaret, Rosé), Modrý Portugal, Svatovavřinecké (Cuvée sModrým Portugalem), Müller Thurgau, Veltlín zelený, Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?

Tak jako každý vinař ztéto oblasti jsem se dostal kvinařství díky svým předkům. Láska kvinicím a kvínu byla ve mně pěstována již od malička. Zpočátku koníček a rodinná tradice výroby vína pro domácí potřebu přerostla vživotní vášeň a stala se nedílnou součástí mého života i na poli profesním.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Určitě, protože vyhrálo šampióna na výstavě. Bylo to víno Cabernet Moravia panenská sklizeň.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Mikroklima krajiny vokolí Velkých Bílovic je jedinečné vregionu jižní Moravy. Díky jižním svahům, které zachycují sluneční paprsky a jsou ovívané teplými větry, získává réva ty pravé podmínky na dozrávání hroznů. Slunečné podnebí a hlinitá až písčito-hlinitá půda nám dávají možnost získávat tu nejvyšší kvalitu hroznů.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Naše vinice se nacházejí na jihovýchodních a jihozápadních svazích vkatastru obce Velké Bílovice, Dlouhá hora, Přední hora. Pěstované odrůdy jsou Cabernet Moravia a Ryzlink rýnský.

Jaké postupy dodržujete ve vinicích?

Naše postupy ve vinících jsou podřízeny šetrnému přístupu kživotnímu prostředí.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství? (např. vybavení sklepa, zda používáte selektivní či přírodní kvasinky, síření vín, jak probíhá zrání apod.)

Je to kombinace klasické výroby zpracování hroznů smoderními postupy za použití selektivních kvasinek. Zrání červených vín probíhá vdřevěných sudech.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Zčervených odrůd určitě Cabernet Moravia, z bílých odrůd je to Ryzlink rýnský….

Čeští a moravští vinaři soblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Nakolik jsme opravdu malé rodinné vinařství, náš život se odvíjí od potřeb našich vinic. Nemáme žádného společníka nebo investora, který by se podílel na naší práci. Ve vinařství jsem jenom já a moje rodina.

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal/a jste si někdy, že svinařením skončíte?

To určitě ne, nikdy jsem neuvažoval, že bych skončil svinařstvím. Byla i vína, která se moc nepovedla, ale člověk se celý život učí. A tak i já každý rok dělám něco jinak a snažím se najít si tu správnou cestu.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Vprvní řadě udržet si trend, kterým se snažíme prosadit, a samozřejmě se rozvíjet a zdokonalovat (technologii, nabídku, služby). Tak, aby našich příznivců nejen přibývalo, ale zůstali i ti stávající, kteří vědí, co od nás lze očekávat.

Který ročník byl podle Vás v tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Poslední ročníky 2011 a 2012 byly podle mne naprosto luxusní.

Jaký je podle Vás ročník 2013?

Vína jsou více ovocitá, světším podílem kyselin.

Kde všude jsou Vaše vína kdostání?

Naše vína si můžete zakoupit přímo vnašem vinném sklípku Pod panskýma nebo u našich odběratelů. Vinotéky: Bobule – Česká Lípa, Sluníčko – Dobruška, Vinotéka U staré radnice – Jičín, Nevinná vinárna – Praha……

Vjaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Asi ve Francii, je tam jiná kultura, krásné vinice a vnich vsazena vinařství.

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil/a?

Setkávám se se spoustou lidí, kterým chutnají naše vína. Diskuze svinaři na téma co a jak dělat jinak a líp, to je to, co mne opravdu baví.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Žádnou – nikdy nezůstane nevypitá.

Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Lidé zrají jako víno. Konzumenti se začali zdokonalovat ve výběru vín, hledají si ta svá, která jim chutnají a vkterých se najdou. Začíná být i zájem o vína sušší.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Moje odrůda je každopádně Cabernet Moravia. Je to odrůda, zekteré děláme nejen klasické červené víno, ale i barrique, klaret a rosé. Pro mne je to odrůda několika různých tváří.

Doporučil byste nějakou knihu o víně?

Příběh vína – Hugh Johnson.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Samozřejmě se věnuji své rodině a svým dcerám. Doufám, že alespoň jedna znich časem převezme naše vinařství.

Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Nejsem si zcela jist, ale pokud víno vyhraje, mělo by být nějak označené. Je pak jiná otázka, zda vinaři do lahví plní vždy stejné víno, které vyhrálo tu či onu soutěž.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Určitě ano.

Jaké víno byste doporučil pro první setkání sbudoucí tchýní?

Ryzlink rýnský nebo Klaret Cabernet Moravia.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Nejvíc ten Váš…..

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Je o lidech, o víně, o jižní Moravě. Je o nás.

…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařem:

Cabernet Moravia Nefiltrované, ročník 2012

Víno vyrobené z červených hroznů vlastní produkce, zpracováno starou vinařskou technikou bez příměsí stabilizačních látek. Podává se k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům.Barva: tmavě granátováVůně: jemné tóny černého rybízuChuť: jemné kabernetové tónyOblast: MoravaPodoblast: VelkopavlovickáObec: Velké Bílovicealk.11,5% obj.Cena: 150 Kč

Cabernet Moravia Klaret, ročník 2013

Víno vyrobeno z červených hroznů vlastní produkce, technologií zpracování bílých hroznů.Doporučujeme podávat kuřecímu a krůtímu masu a rybám.Barva: medovo-lososováVůně: svěží ovocná vůněChuť: jemné malinyOblast: MoravaPodoblast: VelkopavlovickáObec: Velké Bílovicealk.11%obj.Cena: 150 Kč

Cabernet Moravia Barrique, ročník 2012

Víno vyrobené z červených hroznů vlastní produkce, dozrávané v barrique sudu. Podává se k masitým jídlům s kořeněnými omáčkami a k tučným sýrům.Barva: jemně granátováVůně: jemné tóny černého rybízu a dubové kůryChuť: jemné kabernetové tónyOblast: MoravaPodoblast: VelkopavlovickáObec: Velké Bílovicealk.11,5% obj.Cena: 150 Kč

1 komentář:

Anonymous

12. March 2014 23:04

To s tím oceněním pan Knápek trefil dokonale….“Je pak jiná otázka, zda vinaři do lahví plní vždy stejné víno, které vyhrálo tu či onu soutěž.“

Okomentovat:

*

Loading...