Jako vždy skvělá Frankovka

Květen, 2.05.2019 06:44

Máte nějaká oblíbená vína, ke kterým se vracíte, nebo spíše rádi poznáváte nové láhve? Já se přiznám, že jsem spíše vinný dobrodruh, ale čas od času přece jen sáhnu po nějakém prověřeném vínu. Jedním takovým je určitě Frankovka (Blaufränkisch) z rakouského vinařství Heinrich. Toto biodynamické vinařství rozhodně patří k tomu nejlepšímu z Burgenlandu a tak kromě Frankovky dnes ještě přidávám Pinot noir.

IMG_20190501_163338

Burgenland je kraj Frankovce zaslíbený, vinaři z Moravy nebo Maďarska možná nebudou souhlasit, ale právě tady se lahvují mnohá z nejlepších vín této odrůdy. Ernst Triebaumer, Nittnaus, Krutzler, Umathum, Prieler, Gut Oggau, Gesellmann, budiž jen malým výčtem několika uznávaných jmen, velké bomby tu jede mnohem více vinařství.

A já mám Frankovku hodně rád. Vykašlete se v Rakousku na rozšířené Zweigeltrebe a populární Pinot noir, při návštěvě zdejších restaurací si najděte na vinném lístku poctivou „fráninu“. Ve většině případů neproděláte. Krásně tělo, šťavnaté ovoce, kyselinka, elegance. Nebezpečně pitelná vína… To mi připomíná, že koncem května mne čeká studijní cesta do Rakouska a na programu bude právě i srovnání rakouské Blaufränkisch vs maďarské Kékfrankos. Už se těším a o zážitky se rozhodně podělím.

Zpět ke dvěma lahvím od Heinricha. Blaufränkisch 2015 má oproti Pinot noir 2017 mírnou výhodu v delším ležení v láhvi, je prostě aktuálně v lepší formě. Bez ohledu na to si však myslím, že ani po pár letech se jí tenhle Pinot nevyrovná, víno je prostě o chlup lepší. V komplexnosti, vyváženosti. Obě vína najdete v nabídce Global-wines, obě za stejnou cenu 365 Kč.

Vinařství Heinrich jsem před pár lety navštívil v rámci studia WSET Diploma. Ostatně leží relativně nedaleko od Neziderského jezera. Minimalisticky pojatá moderní architektura vyvolává dojem, jako by do vinic u městečka Gols přistála kosmická loď. Černé opláštění s rovnoměrně rozmístěnými bílými body vypadá hodně futuristicky. Podzemní výrobní prostory a sklep pak působí neméně úchvatně. Vinařství funguje na gravitačním principu, vína se tu vyrábí za pomocí biodynamické filozofie.

Blaufränkisch 2015, Weingut Heinrich, 12,5 %        Hodnocení: 89/100
Frankovka, která vzniká spojením hroznů z vinic na východní i západní straně Neziderského jezera. Před nalahvováním zraje 20 měsíců v použitých sudech. Víno výraznější rubínové barvy s fialovými odlesky, ve vůni s širokou paletou tónů od tmavých třešní, brusinek, švestek, až po fialku a pepř. V chuti šťavnatá, přímočará lahůdka, která skýtá spoustu krásných zákoutí v detailu. Z téhle jízdy se vám na dně láhve nebude chtít vyskočit. Rafinované pití, vyvážené, bohatá ovocnost v kombinaci s příjemnou kyselinou. Náznak zemitosti, tónů tabáku v závěru.

Orientační cena: 365 Kč (Global-wines.cz)

IMG_20190501_163401-1

Pinot noir 2017, Weingut Heinrich, 12 %          Hodnocení: 87/100
Kratší zrání v sudech, po dobu šesti měsíců. Ve vůni svěží a pronikavé víno, s tóny čerstvých drobných peckovin. Objevit můžete tóny třešní, červeného rybízu nebo malin, ale i voňavé kvítí, připomínající květy růže. V chuti je to hodně šťavnaté, kyselejší, říznější pití s tóny červených peckovin a patrnou minerální slaností v dochuti. Svěžest a příjemná delikátnost jsou hlavní devízy tohoto vína, v těle lehčí, ale s dobrou intenzitou chutí, delší závěr.

Orientační cena: 365 Kč (Global-wines.cz)

IMG_20190501_163425

Frankovka

2 komentáře:

Pavel Raclavský

6. May 2019 19:45

Dobrý den,
článek mě potěšil, protože zrovna minulý týden jsem si ve Vídni objednal dvě Frankovky od Heinricha, ročník 2016 a jsem na ně dost zvědavý. Já v Rakousku kupuju právě převážně Zweigelt, takže teď jste mě nasměroval k Frankovce. Od Heinricha znám právě jen Zweigelt a byl to lepší průměr.

miky

6. May 2019 20:27

Dobrý den,
tak snad budete spokojen. Já mám Heinricha právě typicky spojeného s Frankovkou. Zdraví, Mikuláš

Okomentovat:

*

Loading...