Jak mne bachyně do Hnanic přivedla

Září, 3.09.2015 05:39

Minulý týden jsem se po cestě z Vídně do Prahy stavil na česko-rakouských hranicích, konkrétně v Hnanicích u Znojma. Na návštěvu do sklepa mne pozval Jiří Kuchař z vinařství Kořínek. Ačkoliv jsem byl už relativně znaven z předchozího programu na WSET Diploma, nakonec jsme příjemně nad víny a kolem vín diskutovali zhruba dvě a půl hodiny. Ochutnali jsme nějakých 15 vzorků, prošli se po sklepích a nakoukli do vinice.

vinice-korinek

To jak jsem se dostal do vinařství Kořínek, stojí na úvod za zmínku. Ukázalo se totiž, že cesty Páně jsou vskutku nevyzpytatelné a že neradno podceňovat sílu sociálních médií:). Před pár týdny jsem takhle o víkendovém odpoledni vyrazil do Vinografu Anděl „na slepici“, aneb na trénink slepé degustace vín. Příprava na zkoušku, která mne čeká na Diplomě v lednu. Přítomného sommeliéra jsem poprosil o postupné nalití čistě zahraničních vzorků, jelikož moravská vína se testovat v Rustu nebudou. Hutné Chardonnay, které mi mimo jiné skončilo ve skleničce, jsem instinktivně poslal do Burgundska. O to víc jsem byl překvapen, když mi bylo sděleno, že vínem je Chardonnay 2012 z vinařství Kořínek, 18 měsíců na barikových sudech. Následoval ode mne tweet „Tučná moravská bachyně, naslepo poslána do Burgundska“ doprovázený touto fotografií. Tweet byl zachycen ve vinařství Kořínek, „bachyně“ překvapivě neurazila a naopak vygenerovala pozvánku do sklepa.

IMAG1115

IMG_3183

Ve sklepní uličce v Hnanicích byl v pátečním podvečeru sklípek vinařství Kořínek jedním z mála otevřených. Cyklistům a kolemjdoucím turistům nabízel příjemnou možnost ochladit se a zahnat žízeň v parném dni. Přechutnat zde lze prakticky celou aktuální nabídku vinařství (zhruba dvacítka vín), která je rozdělena do tří kvalitativních řad. Základní jsou Pozdravy z NP, jednodušší a svěží mladá vína, dělaná v nerezových tancích, s atraktivními etiketami, jejichž dominantou jsou zvířatka z Národního parku Podyjí. Počasí si vysloveně říkalo o růžové víno, takže jsme začali dvěma rosé. Nejprve líbivé Zweigeltrebe Rosé 2014, kabinetní suché, se sytou malinovou barvou a smetanovo-malinovým projevem ve vůni a chuti. Musím říci, že ač s o něco vyšším zbytkovým cukrem, asi bych dal osobně přednost minimalističtější, decentní, meruňkovo-kořenité Frankovce Rosé 2014. A to prosím tomuto vínu nefandím kvůli tomu, že jejím patronem je na etiketě Dudek. Z bílých vín byl fajn i základní Tramín červený 2014, kabinetní, rovněž polosuchý.

Do sucha

Rodinné vinařství Kořínek bylo založeno již v roce 1991. Dlouho v něm působili bratři Josef a Petr Kořínkovi. Začátkem letošního roku ale z vinařství Josef odešel. Petr Kořínek ve vinařství Kořínek zůstal a stará se i nadále o výrobu vín a vinice. Spoluvlastníkem vinařství je pak ještě Josef Trávníček, který do vinařství investoval prostředky pro další rozvoj. Vinařství v uplynulých letech zapracovalo na své prezentaci, kompletně změnilo podobu etiket, doplnilo vybavení sklepa a do budoucna se chystá investovat do moderních technologií. Rozšiřovat se chce i co se objemu produkce týče. Současných 23 hektarů vinic by se do budoucna mělo zvýšit na zhruba 50 hektarů. V nových výsadbách se počítá zejména s Ryzlinkem rýnským, Veltlínským zeleným a Chardonnay. Současná produkce 50 000 lahví vína za rok, by měla narůst na dvojnásobek, tedy až na 100 000 lahví. Prioritou jsou suchá vína, orientace na gastronomii.

veltlinske-zelene

Ve vyšší řadě vín Premium a v případě vín VOC Znojmo se pracuje s dřevěnými sudy, a to i v případě některých bílých vín. Ryzlink rýnský 2013 VOC měl příjemný květinovo-bylinkový charakter, patrný lipový květ, s jemnou svěží kyselinou. Ještě o chlup víc se mi asi líbilo Veltlínské zelené 2013 z řady Premium, částečně udělané v 1000 litrovém dřevěném sudu. Opět svěží a suché víno, kombinující ovocné tóny, jako jsou meruňky nebo jablka, s troškou minerality, pepřem nebo tóny dřeva. Pěkně zharmonizované, plnější v ústech. Z dvojice červených vín Dornfelder 2012 a Svatovavřinecké 2012 bych dal jednoznačně přednost druhému jmenovanému. S tóny tmavého bobulového ovoce, ostružin, borůvek, příjemným tříslem, strukturovanou chutí. U červených vín vinařství Kořínek sympaticky nespěchá se zařazováním do prodeje a ročník 2012 je nemladší v aktuálním sortimentu.

Poslední a nejvyšší řadou je APRI. „Veškerá tato vína kvasí i zrají v sudech. Sudy jsou od francouzského výrobce Francois Fréres. Zkoušeli jsme různé velikosti a nakonec jsme zjistili, že nejlépe našim hroznům vyhovují ty o velikosti 400 litrů,“ potvrdil Jiří Kuchař. V druhém sklepě jsme přímo ze sudu ochutnali mladé Chardonnay 2014, kde projev sudu zatím tvrdě převažoval. Velmi lahodný „poloprodukt“ byl naopak Pinot noir 2013, který si ještě na přesun do lahve zhruba rok počká. Rád se k finálnímu produktu za čas vrátím a ověřím si první dojmy z chladného sklepa.

IMG_3182

Když člověk prochází sklepem a vidí staré uskladněné lahve, uvědomí si, jak velkými změnami v uplynulých letech vinařství procházelo. Nové etikety, řady vín, změna částí sortimentu, jiná filozofie, personální složení vinařství. Spolu s plánovanou expanzí bude důležité, aby si vinařství vyprofilovalo jasnou tvář a udrželo nastolený kurz po delší časové období.

Z aktuální nabídky bych si určitě vybral. Vína na mne působí velmi čistě, srozumitelně, dobře technologicky zvládnuta. Zacílení na gastronomii dává smysl. Jednotlivé odrůdy jsou jasně čitelné. Na druhou stranu ve vínech něco postrádám. Osobitý a jedinečný projev, odkaz na specifika jednotlivých viničních tratí. Nevím, jestli dnes platí, že ve větším množství vzorků by zkušený degustátor sebevědomě zvolal ano, tohle je Ryzlink rýnský z Knížecího vrchu nebo Dornfelder z Fládnické. Entuziasmus, nadšení a pokoru jsem každopádně ze setkání s Jiřím Kuchařem cítil neustále, takže vinařství Kořínek určitě ještě neřeklo poslední slovo. Inspirací je prý pro vinařství Kořínek zejména Burgundsko, tak snad se v budoucích letech svému vzoru bude produkce z Hnanic blížit více a více.

IMG_3189

Okomentovat:

*

Loading...