Jak jsem studoval Advanced kurz od WSET

Březen, 8.03.2015 23:42

První únorový a březnový týden jsem si vzal v práci dovolenou a k údivu všech kolegů nevyrazil lyžovat na hory, ale metrem do Dejvic, abych zde v hotelu International s rudou hvězdou na špici zasednul do studijní lavice. Spolu s dalšími účastníky kurzu Advanced Course od Wines and Spirit International z Weinakademie Österreich jsme zhltali stovky prezentačních slidů, ochutnali desítky vzorků a prostě se bavili světem vína.

WSET-advanced

Kam se hrabe nějaké sjíždění kopce na ohnutých prkýnkách či nasávání svařáku u stánku pod sjezdovkou. V potemnělé zasedačce hotelu jsme seděli celkem sedm dní, ale pro mě osobně krásně strávený čas. Navíc s lidmi obdobně „postiženými“ vínem jako jsem já. Nadšenců, či chcete li amatérů, nás bylo na kurzu minimum, většinu osazenstva tvořili someliéři či osoby různě spjaté s dovozem vín.

Pokud jste o Advanced Course od WSET ještě neslyšeli, tak vězte, že jeho absolvování opravňuje k případnému dalšímu studiu WSET Diploma, jehož dokončení pak umožňuje ucházet se o studium uznávaného mezinárodního titulu Master of Wine.

Cena kurzu není úplně zanedbatelná, na druhou stranu provedení a celková úroveň studijních materiálů či odbornost lektorů kurzu zcela odpovídající. Po přihlášení na kurz každý z účastníků dostává hodně tučný šanon se všemi přednáškami a také plnobarevnou učebnici stručně shrnující témata kurzu. Těmi je například výroba vín, pěstování révy, popis jednotlivých vinařských regionů světa, výroba šumivých vín, fortifikovaných vín nebo destilátů.

Téměř celý svět vína se nám podařilo ve zhuštěné podobě prolétnout se třemi různými lektory během šesti přednáškových dní. Byli jimi Dr. Josef „Pepi“ Schuller, Master of Wine, který je také současně ředitelem Weinakademie Österreich, dále osobitý Willi Balanjuk, s jehož názory a pohledy na víno se člověk třeba ne vždy ztotožní, nicméně mu nelze upřít obrovské zkušenosti a přehled o současném světě vína. Do třetice dobrého pak mladý Master of Wine Andreas Wickhoff.

josef-schuller

Přednášky o jednotlivých regionech pak byly prokládány ochutnávkami typických vín z toho či onoho koutu světa, zásadně nalévané naslepo. Po každém vzorku probíhala diskuze ohledně degustačních poznámek, tipování toho, co že se to ve skleničce opravdu nachází. Degustace vín totiž byla nedílnou součástí závěrečné zkoušky. Celkem během šesti dní zhruba 100 vzorků, ve velké míře zajímavých vín.

11026016_770943052988107_2864440177084369235_n

Ke zkoušce jsme se sešli v Dejvicích minulý týden ve středu, testování našich znalostí a schopností zabralo 2,5 hodiny. První část zkoušky tvořil test 30 otázek s variantami odpovědí a,b,c,d. Vzorové otázky si můžete zkusit projít na konci tohoto příspěvku. Druhá část teoretického oddílu byly otevřené či chcete-li esejové otázky. Já měl například za úkol popsat proces výroby šampaňského vína, vyjmenovat a popsat alespoň tři typy vína z Toskánska, popsat výrobu Sherry Fino nebo porovnat vinařské regiony Burgundsko a Marlborough. Celý kurz i závěrečná zkouška probíhají v anglickém jazyce.

Po menší pauze pak na řadu přišla praktická část zkoušky, v podobě pěti vzorků vín. Dvě bílá a tři červená jsme měli za úkol popsat dle jasně daného systematického přístupu, určit jejich aromatický profil, pokusit se víno zařadit do kvalitativní potažmo cenové úrovně nebo naznačit jeho potenciál k další archivaci. Úplně na závěr pak odhadnout, odkud víno pochází a z jaké je odrůdy. Na každý ze vzorků jsme měli pět minut, což opravdu není mnoho.

Musím se tu pochválit, že co se týká identifikace vín, nedopadl jsem tak špatně. První bílé víno jsem správně identifikoval jako německý Riesling, dokonce jsem přesně uvedl Rheingau, ale následně ho chybně změnil na Nahe (Riesling Kabinett trocken 2013, Vollrads). I tak dobré. Druhé víno mělo hodně výraznou kyselinu, minerální stopu, nějak mne to vše vedlo do Chablis. Hle, byl to Grüner Veltliner Weinviertel DAC 2013, Prechtl Rakousko.

První červené víno bylo lehčí, ovocné, svěží, střelil jsem, že by to mohlo být z údolí Loiry, Cabernet Franc z Chinon? Francie ano, ale podstatně jižněji, konkrétně Cotes du Rhone Reserve 2012, Les Dauphins. Předposlední víno flightu jsem identifikoval poměrně přesně, zapsal jsem Merlot, Bordeaux, pravý břeh Saint-Emillion. A byl to Merlot z 90 %, a sice Chateau Pey La Tour 2011. Poslední víno mělo pro mě jednoznačně charakter odkazující na některý z regionů Nového světa. Vylučovací metodou jsem skončil u Shirazu z Austrálie a taky že jo, byl to Shiraz Benchmark 2013, Grant Burge Austrálie.

Jak to celé dopadlo ještě nevím, výsledky by měly dorazit tento týden, ale věřím, že tu minimální metu 55 bodů z 100 možných jsem doufám pokořil. A pokud ne, půjdu na opravný termín, co se dá dělat:)… Mnohem radši bych ale pokračoval ve studiu dál, protože s těmi skvělými spolužáky, inspirativními lektory a lahodnými víny to byla paráda… kam se hrabou Bradavice s Brumbálem:).

Na druhou stranu každá sranda něco stojí, takže až dorazí ortel ohledně zkoušky z Advanced Course, ještě si nechám vše projít hlavou. WSET Diploma mě láká, ale přece jen je potřeba zvážit, zda investovat čas, peníze, vrásky na čele a co já vím ještě… Každopádně pokud si chcete rozšířit své znalosti o víně, mohu Advanced Course jen doporučit.

Vyzkoušejte si vzorový test (10 otázek):

Vaše skóre je:  

Hodnocení:  

kurzWSET

5 komentáře:

Dagmar

1. December 2016 15:24

dobrý článek (y) nekde jsem se dočetla, ze při praktické zkoušky blind testing jsou již vína pouze dvě, místo pěti jak tady píšete. dvě zní urcitě líp než pět. Kdy jste zkoušku absolvoval? díky

    miky

    4. January 2017 19:30

    Dobrý den,
    zkoušku jsem asolvoval zhruba před 2 lety. Jak je to nyní přesně nevím.

    Zdraví,
    Mikuláš Duda

Tomáš

25. February 2018 18:39

9/10 správně.. Tak snad se mi tak dobře povede i u level 1. v květnu 2018. Chci se ještě zeptat. Jak náročné je studium co se týče AJ. Nejsem velký angličtinář, na druhou stranu o víně již nějaké povědomí mám. Absolvoval jsem úspěšně Certifikát sommeliera u AS ČR. Pracuji v oboru již nějakou dobu. Nic nechci uspěchat a tak jdu radši od začátku (level 1), rád bych to ovšem posunul dál. Děkuji za odpověď.

    miky

    22. March 2018 22:24

    Dobrý den, celý kurz je v anglickém jazyce a dobrá znalost tohoto jazyka je určitě potřeba. Je potřeba umět víno popsat v anglickém jazyce, rozumět odborné terminologii. I závěrečný test je v anglickém jazyce. Zdraví Mikuláš

Mirek

23. February 2021 18:58

Děkuji za krásný článek. Také mě láká ale brzdí mě angličtina. Ja se snad začnu učit narážím na to všude.
Jinak test 7/10 což docela jde

Okomentovat:

*

Loading...