Indické Sangiovese

Květen, 10.05.2018 08:10

Nejlepší indické Sangiovese, co jsem za poslední týden měl… Fakt. Vlastně nejlepší indické Sangiovese, co jsem měl v životě. Jediné indické Sangiovese, co jsem kdy ochutnal. Prostě, i když to víno vlastně nebylo ve finále moc dobré, cestovalo za mnou přes půl světa, takže si pár řádek rozhodně zaslouží.

IMG_20180510_070552

Hodně zajímavé spojení, které jsem nečekal. Jak jistě víte, Sangiovese je nejpěstovanější italskou odrůdou, která zároveň stojí za většinou velkých vín z Toskánska. V Itálii je sice Sangiovese vysazeno téměř ve všech vinařských regionech, mimo Itálii ale rozhodně nepatří mezi ty nejrozšířenější. Přiznám se, že jsem tedy nečekal, že se z ní lahvují vína také v Indii. Když mi kamarádka Jana napsala, že si v Indii „dopřává“ víno z této odrůdy, byl jsem překvapen, když mi dovezla láhev na ochutnání, byl to už „surprise“ na druhou.

Víno jsme otevřeli v širším kroužku na závěr degustace bílých vín z Jižního Tyrolska, Friuli a Kampánie. Ochutnat chtěl prakticky každý a byla to vskutku velká exotika. Pojďme si ale nejprve prosvištět pár základních pojmů o indickém vinném průmyslu.

Pokud čekáte nějakou vinnou romanci ve stylu bollywoodské produkce, tak ta se bohužel v případě indického vína nekoná. Pokud pomineme složité klimatické podmínky pro produkci kvalitního vína, vstupuje v Indii do hry také byrokracie nebo různá legislativní omezení pro výrobu a konzumaci alkoholu. Místní vinaři nemají na růžích ustláno. Podle Oxford Companion to Wine je v Indii osázených révou asi 60 000 hektarů, ale pro výrobu vín z nich slouží pouze velmi malá část. Jancis Robinson na svých stránkách uvádí zhruba 2600 hektarů, čímž by se Indie vinařsky nemohla rovnat ani Znojemské podoblasti. Do kvality vín se v Indii promítá i to, že vinařství velkou část hroznů vykupují od malých pěstitelů, kteří nemají potřebné znalosti, jak z révy dostat to nejlepší.

Hlavním centrem produkce indických vín je město Nashik, v provincii Maharashtra. Velkým problémem je v místních podmínkách vlhkost v kombinaci s vysokými teplotami. Réva je v Indii velmi často vedena na vysokých pergolách, které révu na jedné straně chrání před spalujícím sluncem a na druhé straně od vlhkosti od zemně a souvisejících nemocí. Nejpěstovanější odrůdou v Indii je Sultana, lahvová vína pak často obsahují mezinárodní odrůdy jako Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Zinfandel, Merlot nebo Cabernet Sauvignon. Produkce indických vín zažívá renesanci od 80. let minulého století, kdy začínají vznikat některá vinařství s mezinárodními ambicemi. Investice podporuje i rostoucí poptávka po vínech ze strany indické střední třídy.

Sangiovese 2016, Fratelli Wines, 13,5 %          Hodnocení: 78/100

Fratelli je italsko-indické joint venture, což vysvětluje volbu odrůdy. Do Toskánska má indické víno stejně daleko stylem jako kilometrově. Ve slepé degustaci bych v tomto provedení pravděpodobně odrůdu ani nepoznal. Víno má sytější barvu, působí relativně drsně a exoticky. Na nose tóny, které připomínají fialku nebo lékořici, tmavé ovoce doplňuje výrazná nakouřenost. Víno je středně plné, nemá strukturu velkého vína, působí nesourodě. Šťavnaté ovoce a střední kyselinu doprovází nakouřené tóny, rašelina, zemitost. Víno trochu postrádá tříslo a délku. Druhý den bylo tak nějak trochu lepší, ale i tak se přiznám, že jsem ho nedopil. Nejlepší indické víno, co jsem měl (ze dvou vzorků), na druhou stranu laťka do budoucna není nastavena příliš vysoko.

IMG_20180510_070652

Sangiovese

Okomentovat:

*

Loading...