Hrozny míří přes Instagram do sklepa

Říjen, 12.10.2020 07:16

Nastalo období, kdy se na Instagramu a Facebooku plní storýčka fotkami hroznů, lisovaného moštu a vinařů v zablácených holinkách. Vinobraní je v plném proudu a my si ho poslední roky díky sociálním sítím můžeme užít tak říkajíc z první ruky. Od svého oblíbeného vinaře získáváte prakticky každodenní updaty o tom, jak a z čeho se rodí víno, které za pár měsíců nebo let bude povalovat ve své skleničce.

email.seznam.cz

„Dnes bereme Chardonnay, zítra pokračujeme veltlínem do kvevri a potom Pinot Noir mezitím nám ve sklepě kvasí müllerka, veltlín, rýňák a pálava,“ reportoval třeba na svém Facebooku v pátek Michal Kacetl z Mackovic na Znojemsku. Díky Instagramu a Facebooku se v současnosti bez problémů dozvíte, kdy váš oblíbený vínař sklízel kterou odrůdu, jak hrozny vypadaly a jaké bylo během vinobraní počasí. Jestli se hrozny sbíraly ručně, nebo jakou barvu měl kombajn, který to pěkně bral ve velkém. Jakou SPZku měl traktor, který hrozny vezl z vinice a kterou značku lisu má vinař ve sklepě.

Samozřejmě je potřeba realitu sociálních sítí brát trochu s rezervou, protože vinaři stejně jako ostatní ukazují fanouškům a followerům jen to, co chtějí. I tak je toto období pro milovníka vín na sociálních sítích asi nejzajímavější částí roku. Často není nouze o různé pohledy do zákulisí, strážci módní policie mohou hodnotit outdoorový outfit vinařů, gurmeti zase vyděšeně sledují, jak se při noční službě ve sklepě páruje plzeň s čínskou polívkou:) Během vinobraní prostě není čas na návštěvy michelinských restaurací a pití šampaňského, je to především závod s časem, adrenalin a taky stres.

Lehké brnkání na nervovou soustavu přitom letos vinařům přidělává počasí a celkem intenzivní deště posledních týdnů. Jak známo, srážky v průběhu sklizně nepůsobí jen mokré ponožky v holinkách, ale mohou negativně ovlivnit práci celého roku a kvalitu výsledných vín. Když jsem hovořil v srpnu s některými vinaři na Moravě ohledně kvality sklizně ročníku 2020, byli víceméně optimističtí. I když dozrávání hroznů probíhalo opožděně oproti jiným letům. Teď je situace trochu jiná a prostřednictvím Facebooku mnou oslovení vinaři potvrzují, že více sluníčka a trochu tepla by rozhodně aktuálně neuškodilo.

120934144_811637749587542_8569747366859436403_o

„Nízké teploty a déšť nám zkomplikovaly dozrávání, některé odrůdy začala napadat plíseň šedá. Co se týká našeho Sauvignonu blanc, tak tam je zralost vzorová, bez napadení plísní. Naopak například veltlíny mají problém jak zdravotní, tak z fyziologického hlediska,“ potvrdil Roman Fabig, který má vinice vysazeny kolem Hustopečí. Současné počasí bude také podle Romana pravděpodobně na řadě míst komplikací pro dozrávání hroznů pro červená vína. „Je to ročník plný protikladů. Pro Sauvignon a jiné aromatické odrůdy super, pro odrůdy, co mají rády sucho a teplo, špatný“.

Červená vína to je doména Jiřího Šebely z vinařství Dva duby z Dolních Kounic. Jak kvalitní bude rok 2020 pro červená vína zatím brzy soudit, ale z jeho vyjádření je cítit spíše mírný optimismus. Jako problém letošního ročníku vidí opožděné a nepravidelné dozrávání hroznů: „V létě se střídalo teplo a déšť, vinohrady sice nějak přežily, ale vývoj byl opožděný a silně nepravidelný. Levá půlka vinohradu vyzrálá úplně jinak než pravá, každá půlka bobulí v hroznu taky jinak. Je těžké najít i čas na vinobraní, ještě snad nebyly tři dny po sobě bez deště. Pozitivní je, že vína jsou krásně aromatická.“

A do třetice ještě pohled Jindřicha Kadrnky z Březí, kterého jsem v sobotu vyrušil při sběru Chardonnay. „Start sklizně po předchozích pěti ročnících začal později a to v polovině září. Počasí během roku bylo hodně proměnlivé, na srážky bohatší, nebylo tolik tropických dnů, střídaly se teplé dny s chladnějšími a tak byl ročník 2020 vinohradnicky náročnější, jak na zelené práce během intenzivního růstu, tak i větší tlaky na choroby révy. Hrozny tak nabírají cukry pozvolněji, kyseliny jsou vyšší a je jich po letech dostatek, až nadbytek. Aktuální přísun srážek je už spíš na škodu, dochází k poškození hroznů a k jejich znehodnocení. Záleží však na lokalitě, odrůdě, a kondici konkrétní vinice. Mladá vína, která již máme ve sklepě mají výrazně ovocitý, svěží charakter s výraznější kyselinou a živým závěrem. Jsme asi v polovině sklizně a zatím se vše vyvíjí poměrně dobře. Ale říjen a část listopadu ještě ve vinici určitě strávíme.“

Každopádně platí, že nejenom bezproblémové ročníky umí zazářit. Někdy se s odstupem času ukáže, že se zpočátku nevýrazný ročník krásně vybarví. Příkladem budiž 2010 a skvělá na kyselině postavená bílá vína. Jak to celé dopadne se dozvíme u některých vín za několik měsíců, u jiných až za několik let. Instagram a Facebook bude plný tipů na zajímavá vína ročníku 2020, tak nezapomeňte sledovat.

120237696_10216064360476085_225327455812030419_o

Okomentovat:

*

Loading...