Henri Jayer – skvělá vína vznikají ve vinici

Září, 29.09.2011 08:31

Před časem jsem tu psal o Randallu Grahmovi, americkém vinařském renegátovi. Na tento příspěvek bych rád navázal profilem dalšího vinařského revolucionáře, ovšem tentokrát ze starého kontinentu. Henri Jayer je jedna znejvýraznějších postav Burgundska, jako jeden zprvních důsledně propagoval myšlenku, že skvělé víno vzniká ve vinici, nikoliv ve sklepě. Bezmezně věřil terroiru svých vinic, odmítal používání chemikálií a razil myšlenku minimálních výnosů, jako podmínky vysoké kvality. Již během života se stal legendou a jeho vína se prodávají za cenu několik tisíc dolarů za láhev.

Henri Jayer se narodil vroce 1922 vsrdci Burgundska, vesničce Vosne-Romanée. Místní vinice patří k tomu nejlepšímu ve Francii, díky skvělému Pinotu Noir, který je zde vysázen. Jeho otec v této oblasti zakoupil několik hektarů vinic, takže vinařina byla pro Henriho jasnou volbou. Když jeho dva starší bratři na prahu druhé světové války narukovali do francouzské armády, opustil v 16 letech školu a začal pracovat ve vinicích.Vroce 1945 uzavřel desetiletý kontrakt srodinou Noirot-Camuzet, která vlastnila několik místních vinic. Uznání na sebe dlouho nenechalo čekat. Slávu si vydobyl zejména vynikajícími výsledky na podceňované jednohektarové vinici v rámci apelace premier cru Cros-Parantoux. Vinice byla považována za nevhodnou pro výrobu kvalitního vína, díky velmi tenké vrstvě jílu a vápence, která ležela na studeném kamenitém podloží. Henri Jayer půdní složení vinice velmi perfektně nastudoval a jeho vlastností dobře využil pro výrobu svěžích vín s výraznější kyselinkou. Výměnou za to, že se staral o vinice Noirot-Camuzet dostal polovinu hroznů, které mohl prodávat pod svým jménem. Pro obě strany viditelně prospěšná spolupráce se prodloužila až do roku 1978. Od tohoto roku produkuje Henri Jayer pouze své vlastní víno a hned první ročník mu zajistil místo mezi vinařskými hvězdami.

Minimalismus a inovace

Kvalita a čistota vín byla pro Henriho Jayera svatým písmem a zjeho odkazu se inspirovala celá generace burgundských vinařů. Základní premisou jeho práce bylo nechat hlavní část práce na přírodě. Minimálně zasahovat do suroviny, která vznikala na skvělých vinicích vokolí Vosne-Romanée. Maximálně se snažil porozumět podmínkám ve svých vinicích a jejich půdnímu složení, což podle něj řada vinařů podceňovala. Vinice prořezával na jaře nikoliv vlétě a se sklizní hroznů vyčkával do poslední chvíle, aby dosáhl jejich optimální zralosti. Na rozdíl od většiny vinařů hrozny důsledně odstopkovával před jejich drcením, vína tak neměla zbytečně moc taninů. Nadměrné zásahy vinařů při výrobě vína podle něj zbytečně potlačují jedinečnost hroznů zjednotlivých vinic a mají za následek produkci nezajímavých a uniformních vín. Uznání se přitom Henri Jayer dočkal nejen od svých zákazníků, ale i přímé konkurence. Spolumajitel slavného vinařského domu Romanée-Conti v roce 1978 ochutnal Henriho vína a prohlásil, že tohle je kvalita vín, které by chtěla jeho firma také dosáhnout.

3500 ročně

I přes úspěchy se Henri Jayer nikdy nevzdal svých zásad a představ o tom, jak by se mělo víno vyrábět. Ačkoliv mírně rozšiřoval své vinohrady, nikdy neobhospodařoval více než sedm hektarů vinic. Jeho produkce tak dosahovala maximálně 3500 lahví vína ročně, vzávislosti na kvalitě hroznů toho či onoho ročníku. Během mimořádně špatného ročníku 1975 například neváhal obětovat téměř polovinu sklizně, aby nebyla ohrožena kvalita jím produkovaných vín.Originalitou Henri Jayer neoplýval jen na vinici. Velmi nerad například opouštěl své rodné Burgundsko. Do Velké Británie se podíval jen jednou za život, kdy mu zde byla uspořádána recepce při příležitosti jeho 75. narozenin. V roce 1996 dostal Henri Jayer ze strany státních autorit na vybranou. Buď musí opustit práci ve vinařské firmě a nastoupit do důchodu, nebo přijde o výplatu penze. Vyřešil to šalamounsky tak, že přepsal svou firmu na synovce Emmanuela Rougeta, ale s rentou v kapse stále neoficiálně dohlížel na výrobu vína až do roku 2002. O čtyři roky zemřel v Dijonu na rakovinu prostaty, ve věku 84 let.

Prodejte auťák

Pokud jste dostali chuť ochutnat některý zHenriho klenotů, budete muset sáhnout hluboko do kapsy. Vzhledem kmimořádné kvalitě jeho vín a jejich malému množství se vína od Henriho Jayera prodávají za tísíce dolarů a jejich cena stále stoupá. Mánii po vínech Henriho Jayera pomohl také slavný Robert Parker, který se o jeho produkci neopomněl několikrát pochvalně zmínit ve svém bulletinu Wine Advocate. Podle aplikace wine-searcher.com je nejdražším ročníkem zprodukce vinařství již zmíněný rok 1978. Vína se na webu prodávají vprůměru za 268000 Kč.

Okomentovat:

*

Loading...