Gerard Depardieu versus Pierre Richard

Únor, 16.02.2015 08:17

Přiznám se, že poměrně dlouho jsem nosil v hlavě myšlenku na sepsání příspěvku, který by porovnal vína francouzských hereckých legend Gerarda Depardieu a Pierra Richarda. Uspořádat jejich souboj mimo filmové plátno. Nějak jsem se ale nikdy nedostal k tomu, abych vína nakoupil. Když jsem v programu Viničního altánu na Grébovce spatřil ochutnávku přesně s tímto tématem, neváhal jsem a vyrazil. Porovnání vín nakonec dopadlo celkem jednoznačně, nejzajímavější vzorky z osmi prezentovaných najdete v dnešním příspěvku.

pierre-richard

Co se týká stříbrného plátna, oba pánové patří de facto ke zlatému fondu francouzské kinematografie. Richard i Depardieu již natočili desítky filmů a zvesela pokračují dodnes. Přiznám se, že mám u obou rád zejména klasiky staršího data, nic z produkce posledních let jsem snad ani neviděl. Tento blog není o filmech, takže rychle změním téma, ale kdybyste si přece jen chtěli vychutnat víno u nějakého pěkného filmu, tak mne jako první tip napadá geniální komedie Drž hubu! (2003), kde vedle skvělého Gerarda Depardieu exceluje neméně zdatně také Jean Reno. Pokud jste tuhle lahůdku ještě neviděli, tak to koukejte napravit. Na CSFD slušných 83 %, pro mě jeden z filmů, na který se lze dívat neustále dokola a vždy pobaví:).

Oba herce spojuje kromě francouzského původu také láska k vínu. Oba se stali majitelem nemovitosti s vinohrady a začali vyrábět vína pod svou vlastní značkou. Gerard Depardieu má vinařství v Anjou, tedy v malebném údolí Loiry, Pierre Richard pak na poloostrově v jihofrancouzském Languedocu.

Gerard Depardieu je, co si budeme povídat, trochu samorost a s přibývajícím věkem je kolem něj docela rušno. Nedávno přijal ruské občanství, v jednom rozhovoru se pak loni svěřil s informací, že je za den schopen „absorbovat“ i 14 lahví vína. Což o to, krapet nám s věkem nakynul, takže postavu na to má. Jeho vinařství v údolí Loiry se jmenuje Chateau de Tigne a majitelem je od roku 1989. Jak už tomu na Loiře bývá, jde o pěkný a rozlehlý zámeček, který potěší každou romantickou duši.

enhanced-buzz-4118-1360961066-1

Kromě typických odrůd pro Anjou nechal Gerard Depardieu ve vinicích vysadit třeba klony Chardonnay nebo Pinotu noir. Ten je v údolí Loiry rozšířen významněji zejména mnohem více na východ, a sice v Sancerre. To už je od Burgundska co by kamenem dohodil a podmínky tam jsou s Burgundskem také relativně podobné. To Anjou je známé především odrůdami Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, z bílých pak odrůdami Chenin blanc a Sauvignon blanc.

19

Chardonnay 2013 od Gerarda Depardieu bylo zahajovacím vzorkem celé ochutnávky a upřímně nejzajímavější je na něm asi vtipná etiketa a název „Le Voleur de Chardonnay“, který odkazuje na veverky kradoucí bobulky Chardonnay z vinic. Moc mne neoslovil ani 100% Chenin blanc ročníku 2013, postavený na vyšším zbytkovém cukru (cca 25g/l). Pinot noir 2012 nepochází z ideálního ročníku, má relativně tmavší barvu, primárně ovocný s tóny tmavšího ovoce. V ústech lehké a nekomplikované pití, s jemným tříslem. Z prezentovaných vzorků od Gerarda Depardieu bych tak vypíchnul asi jen druhé červené víno.

Les Terres Chaudes 2010, Chateau de Tigne

Jde o 100% Cabernet franc, víno pochází ze starých jihovýchodně orientovaných vinic, réva dosahuje stáří 40 let. Alkoholová i malolaktická fermentace probíhá v nerezových tancích, víno kvasí při regulované teplotě 28 stupňů Celsia.
Ve skleničce je zřetelná tmavá barva, víno má vyšší viskozitu a krásně slzí. Aroma je koncentrované, kombinuje černý rybíz, ostružiny nebo bez. Primární ovocnost doplňují podtóny zelené papriky a také svůdného tabáků. V ústech sametově nazrálé, plnější, korpulentní. Po odeznění relativně mohutného třísla zůstává na jazyku příjemná dochuť připomínající švestková povidla.

Orientančí cena: 340 Kč (French Wines, s.r.o)

Kdybyste se chtěli do vinařství vydat, jste vítáni. Pozvání samotného majitele je zde odkaz. Dle mého názoru ale nikterak přesvědčivý herecký výkon:).

1053614_pierre-richard

Vinařství Pierra Richarda stojí v oblasti Corbières. Když usedlost na poloostrově Sv. Martin u města Gruissan v roce 1986 kupoval, patřilo k ní zhruba 8 hektarů vinic. Ty se pak postupně rozšířily na současných 20 hektarů. Co se týká odrůd, má Pierre Richard vysazeny Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan, Cinsault pro výrobu červených a růžových vín a Grenache Blanc nebo Bourboulenc pro vína bílá. Herec se prý každoročně účastí kupážování vín a snaží se do koncové podoby jednotlivých vín otisknout svou vlastní představu. Když je potřeba, neváhá kvůli tomu přerušit i probíhající filmování. Ročně vyprodukuje vinařství něco kolem 80 000 lahví, při sklizni se dodržuje výhradně ruční sběr hroznů, ve sklepě pak tradiční postupy zpracování, původní technologie.

Na rozdíl od vín Gerarda Depardieu, která byla čistě odrůdová, produkci Pierra Richarda prakticky tvoří jen směsky. Na degustaci ve Viničním altánu jsme ochutnali čtyři červená vína. Pokud budete chtít něco od tohoto „blondýna“ ochutnat, možná přeskočte základní Mom Rouge Pif 2013, které je sice solidně pitelné, ale postrádá hloubku a eleganci.

Demon Fut De Chene 2011 AOC, Chateau Bel Eveque

Směs čtyř odrůd, konkrétně 60 % Syrah, 10 % Carignan, 20 % Mourvédre a 10 % Grenache. Víno má hodně sytou barvu a vysokou viskozitu. Aroma přezrálého ovoce, ostružin, borůvek, lékořice a špetky vanilky. V ústech dominuje výraznější tříslo, které doplňuje šťavnatá kyselina. Víno působí celkem drsným dojmem, je lehce kořenité, delší.

Orientační cena: 380 Kč (French Wines, s.r.o.)

Petrus Richardus 2011 AOC, Chateau Bel Eveque

V tomto případě cuvée ve složení 35 % Mourvèdre, 35 % Syrah, 20% Carignan a 10 % Grenache. Zajímavé a příjemné aroma kombinující tmavé ovoce, černý rybíz a ostružiny s fialkou. V ústech živé, robustní, s tóny zralého lesního ovoce, doplněné o kořenitost a vanilku. Zráním zjemnělé tříslo, harmonické a vysoce pitelné víno.

Orientační cena: 420 Kč (French Wines, s.r.o.)

Chateau Bel Eveque 2012 AOC, Chateau Bel Eveque, 13,5 %

Víno podobného odrůdového složení jako předchozí vzorek, s lehce dominantní odrůdou Syrah (40 %). Při vinifikaci byly ve stejné míře použity sudy z amerického i francouzského sudu, víno na nich zrálo 12 měsíců.

Barva je hodně sytá, purpurová. Na nose víno působí nasládlé, nabízí koncentrované tmavé ovoce, povidlové tóny, koření přecházející do jemně animálních podtónů a tabáku. V ústech sametové, elegantní, plnější, dlouhé s vyzrálým tříslem. Černý rybíz, brusinky v kombinaci s pikantní kořenitostí. Moc pěkné víno.

Orientační cena: 440 Kč (French Wines, s.r.o.)

Jak bylo naznačeno v úvodu dnešního příspěvku, v pomyslném vinném klání dvou hereckých hvězd to dopadlo poměrně jednoznačně a z prezentovaných vzorků u mě s přehledem vyhrál Pierre Richard. A jak to vypadá, když dorazí na obhlídku do svého vinařství, můžete kouknout na reportáž francouzské televize (odkaz).

Okomentovat:

*

Loading...