František Bílek: 2015? Těším se zejména na červená vína

Srpen, 15.08.2016 07:50

Se zhruba 730 hektary osázených vinic jsou Velké Bílovice jednoznačně největší vinařskou obcí České republiky. Kam se hrabe Mikulov, Valtice nebo Znojmo… Vinohrady v katastru obce sdílí více než 1000 pěstitelů. Mezi nimi také rodina Bílkových, která až do roku 2005 z vypěstovaných hroznů vyráběla zejména sudové víno. Dnes je ale vše jinak a moderní Vinařství Bílkovi se specializuje na produkci přívlastkových vín distribuovaných do restaurací nebo směrem k privátní klientele. Malé rodinné vinařství dnes v rámci Rozhovoru s přívlastkem představí František Bílek.

 16-08-08-23-18-35-308_deco

Přeměna vinařství se uskutečnila pod dohledem Věry Bílkové, maminky sourozenců Františka a Markéty, kteří jsou dnes hybnou silou vinařství. Po vystudování vinařské školy se František začal naplno věnovat výrobě vín v rodinném vinařství. Révu má Vinařství Bílkovi vysazenu výhradně v katastru obce Velké Bílovice (trať Nová hora, Zadní hora, Přední hora). Odrůdovou skladbu vinic tvoří 10 bílých a 10 červených odrůd. Mezi nejpěstovanější patří Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé, Veltlínské zelené, Zweigeltrebe, Dornfelder, Merlot nebo Rulandské modré. „Mojí inspirací jsou Sauvignony z Nového Zelandu. Jsem si však vědom, že díky rozdílným půdním a hlavně klimatickým podmínkám nelze dosáhnout stejných typů vín. Pro zdravý vývoj vinaře je však takový cíl ideálním hnacím motorem,“ říká František Bílek. Více již v následujícím rozhovoru.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

Moje cesta k vinařství byla myslím naprosto přirozená a samozřejmá. Otec, matka a celá rodina se vždy alespoň trochu věnovali pěstování vinic a výrobě vína. Když mi někdo při degustaci položí otázku: Kdy jste se poprvé dostal do kontaktu s vinařskou tématikou, tak odpovím: „Dříve, než jsem se narodil“…Většina lidí si říká, však to není možné. Je to možné! Moje maminka, perspektivní, mladá žena otěhotněla již v posledním ročníku na studiích vinařské školy a já tedy měl možnost (ještě v břiše) poslouchat přednášky učitelů. Po několika letech jsem se na stejnou školu vrátil, ale už jako student:) Obrovskou výhodou bylo také to, že pocházím z největší vinařské obce – Velké Bílovice, kde se nachází největší výměry vinic v ČR a pro občany zde žijící je den bez vinic a vína, jako den bez slunce!

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství?

Naší vizí je produkovat vína, která splňují očekávaní našich zákazníků. Vyrábíme vína výhradně z hroznů vlastní produkce, tradičními postupy, s využitím moderních technologií. Větší část bílých vín zraje v nerezových nádobách, menší část v dubových sudech, ve kterých leží i všechna červená vína a to z důvodu žádoucí mikrooxidace. Základem pro dobré víno je kvalitní hrozen, neméně důležitá je však znalost, cit a péče vinaře, který by měl víno navézt správným technologickým směrem.

16-08-08-23-27-26-768_deco

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Obecně se snažíme produkovat kvalitativně vyrovnanou nabídku vín, bez ohledu na přívlastek, cenu, odrůdu apod. Naším cílem je, aby každá láhev z naší produkce byla dobrou referencí vinařství. Pokud však mám vybrat pouze jedno víno, tak je to Markéta cuvée – jedná se o červené víno (cuvée Neronet a Dornfelder), které je pojmenováno po sestře Markétě, která získala titul královny vín ČR.

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal jste si někdy, že s vinařením skončíte?

Vinařství pro mě znamená strašně moc. Jako každá profese však nenese jen dobré momenty. V průběhu vinařského roku se setkáváme se spoustou složitých situací, ty jsou však při troše snahy a štěstí řešitelné. Nejkritičtější moment byl pro mě asi 18. května v roce 2012, kdy rtuť teploměru klesla na mínusové teploty a došlo tak k poškození části našich vinic. Takový moment zamrzí, protože vinař vlastně žádnou chybu neudělal…nezbývalo nic jiného, než vyhrnout rukávy a jít dál! I takový moment mě však ani trochu nepřiměl k úvaze, že bych pověsil vinařinu na hřebík.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

V současné době naše vinařství prochází vývojem, kdy se snažíme vymýšlet novinky hlavně v oblasti nabídky vín a designu. Pracujeme v oboru, který nás moc baví a ve kterém uplatňujeme progresivní způsob podnikání. V žádném případě nechceme být gigantickým vinařstvím, kdy by mohla mít vliv kvantita na kvalitu…

13435427_1033699563386009_1351733437455493164_n 

Jaký je podle Vás ročník 2015?

Nejsem sice vinařský pamětník, ale pro mě je ročník 2015 ideálním. Když si vzpomeneme na průběh tohoto roku ve vinicích, tak vše nasvědčovalo kopii neideálního ročníku 2014, tzn. sice hodně sluníčka, ale taky obrovský deficit srážek. Tak žádoucí déšť se dostavil opět až na konci srpna, kdy se každý vinař obával, aby se opět neopakoval nástup plísní jako v roce 2014. Naštěstí se srážky v roce 2015 dostavily „za minutu 12 a ve dvanáct zase odešly“. Díky tomu pak vinaři mohli pracovat se surovinou mající potenciál a ideální zdravotní stav. Podmínkou však bylo pohlídat si správný termín sklizně z důvodu vhodné hodnoty kyselin v hroznech. Zejména na červená vína z tohoto ročníku se moc těším!

Kde všude jsou Vaše vína k dostání?

S našimi víny se milovníci vín nesetkají v obchodních řetězcích ani večerkách. Naším distribučním směrem jsou kvalitní restaurace, vinotéky a privátní klientela.

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil?

Na vinařství mě nejvíce fascinuje rozmanitost ročníků. Každý rok vinař přiveze do sklepa hrozny z osvědčených viničních tratí, zpracování probíhá v podobném technologickém duchu, ale přesto není víno charakterově každý rok identické. Ne nadarmo se říká: „Odrůda je matkou vína, poloha a půda jsou otcem vína, ročník je osudem vína“.

 901587_432697626819542_273674729_o

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Momentálně otevřenou? Žádnou! Protože jsme včera popíjeli Sauvignon Blanc z Nového Zelandu. Byl tak dobrý, že nešlo nechat na další den! Tak si otevřeme další:)

Mění se v posledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Líbí se mi, že v České republice stále přibývá konzumentů moravských vín a že chtějí vědět o víně víc! Už nesdílí jen názor, že se jedná o alkoholický nápoj, díky kterému si zpříjemní večer, ale při popíjení se nad vínem zamyslí a vnímají jeho charakter. Monitoruji to i při degustacích, které provádíme, lidi často zajímají technologické detaily výroby vína, což potvrzuje jejich zvídavost a nadšení!

Doporučil byste nějakou knihu o víně?

V dnešní době samozřejmě většinou využíváme možností internetu, kde člověk najde, co potřebuje. Pokud bych však měl jmenovat oblíbenou knihu, tak asi Sklepní hospodářství (autor Robert Steidl), která nám také sloužila jako studijní materiál na vinařské škole.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Práce ve vinařství nebo ve vinici by se našla vždycky, ale relax je taky potřeba. Jak se říká: „Odpočinek je koření práce“…. Svůj volný čas primárně věnuji svým nejbližším. Dále pak koníčkům jako je fotbal a hlavně zpěvu v mužském sboru DOBRÝ ROČNÍK, kde se pravidelně s kamarády scházíme ve sklepě, při pohárku dobrého vína a zpíváme lidové písně, to je super!

Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?

Fakt je, že vinařství si všichni spojují hlavně s muži, ženy jsou lehce diskriminovány. Já mohu potvrdit, že tomu tak není, každý den se ve vinařství setkávám se sestrou Markétou a maminkou Věrou, se kterými se společně snažíme úspěšně podnikat. To jsou pro mě mezi vinařkami, nejzářivější hvězdy! Sestra využívá svých znalostí ve vinařství a mamka má pod taktovkou režii našich vinic, zvládá to s naprostým přehledem a patří jí velký dík! Dokáže totiž zajistit dobrou surovinu, což je základ pro budoucí dobré víno!

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Ano, sleduji blogy o vínech. Myslím, že je potřeba jít s dobou, sledovat aktuální dění a trendy ve vinařství.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Láska k vínu…

IMG_7468

Okomentovat:

*

Loading...