Frankovky z Burgenlandu

Září, 19.09.2016 08:32

Nejlepší odrůda na červená vína v Rakousku? Podle zastoupení ve vinicích by mohl jeden zvednout ruku pro Zweigeltrebe, ale pro mne osobně je to jednoznačně ta druhá odrůda v pořadí. U nás ji známe pod názvem Frankovka, v Rakousku jí neřeknou jinak než Blaufränkisch. A pokud chcete v Rakousku ochutnat ty nejlepší Frankovky, musíte se vydat na úplný východ země, kde krajina a vesničky připomínají už spíše sousední Maďarsko. Mekkou rakouských Frankovek je totiž Burgenland.

img_3895

V minulosti byl skutečně tento malebný kraj součástí maďarského království, po roce 1918 ale místní lidé v referendu vyjádřili přání být součástí Rakouska. Samotný název oblasti Burgenland vznikl někdy ve 13. či 14. století a je odvozen od slovního spojení Vier-Burgen-Land, tedy něco jako „země čtyř pevností“. Výroba vín je v Burgenlandu zdokumentována až do konce 16. století, ale až do konce 19. století se jednalo spíše o sporadickou činnost nevelkého rozsahu a významu. To dnes je Burgenland zapsán na vinařské mapě Rakouska tučným písmem, a to zejména v souvislosti s červenými víny a také sladkými víny Trockenbeerenauslese, která tu vinaři produkují kolem Neziderského jezera.

Frankovka je druhou nejčastěji vysazovanou modrou odrůdou Rakouska, s nějakými 3200 hektary. Zdokumentována je tu od druhé poloviny 18. století. Proč se Frankovce daří právě v Burgenlandu? Frankovka potřebuje teplo a sluníčko a na vinicích kolem Neziderského jezera bývá obojího dostatek. Vinaři ale musí zároveň dávat pozor na výnosy, protože Frankovka dokáže být hodně plodná a pokud se neredukuje množství hroznů, mohou vznikat vína plochá a nezajímavá.

Co dělá podle mnohých vinařů Frankovku obzvlášť zajímavou odrůdou je její senzitivita na místní podmínky či chcete-li terroir ve vinici. Variabilita této odrůdy je obrovská, a pokud k tomu přidáte i odlišné styly jednotlivých vinařů, je lahev rakouské Frankovky jakousi tajemnou truhlicí plnou nečekaných překvapení. Někteří vinaři Frankovku dělají čistě v nerezu, někdy vína zrají za pomocí velkých sudů a ta nejprestižnější vína pak často v barikových sudech. Na druhou stranu odrůda disponuje některými typickými znaky, podle kterých ji lze spolehlivě identifikovat.

Podle čeho naslepo poznáte, že Vám někdo nalil Frankovku do skleničky? Tak v první řadě to je přirozeně vysoká kyselina, kterou lze v tom lepším případě označit za výraznější a svěží, u některých vín pak může doslova kroutit ústa do křečovitého výrazu. Co se týká vůní a chutí, typicky u Frankovky narazíte  na koncentrované ovocné tóny třešní, červený rybíz nebo tóny tmavého ovoce, jako jsou borůvky. Alkohol nebývá až tak vysoký, jak jsme v posledních letech u červených vín zvyklí, typicky někde kolem 13 %. Potenciál pro zrání má Frankovka slušný, dokladem budiž i následující skvělá vína.

Blaufränkisch Weißleit`n 2009, Weingut Familie Weber, 13,5 %          Hodnocení: 93/100

Víno tmavě rubínové barvy.  Krásně voňavé, aroma je spíše decentní, ale svůdné. Nechybí tóny zralých švestek, ostružin, pikantního pepře nebo jemného tabáku. Chuť je neskutečně plná, vyvážená a kompaktní. Nikde nic nekřičí, nikde nic neleze. Dětský koutek bez dětí. Víno promlouvá jako by tichým, ale zřetelným hlasem. Koncentrovaná a sametová chuť s tóny sušeného bobulového ovoce, povidel, eukalyptus, černý pepř, lékořice. Krásně integrovaná kyselina i tříslo. Víno okamžitě nastoupí a dlouze se táhne vstříc krásné dochuti. Tohle víno si zaslouží maximální pozornost, odvděčí se geniálním zážitkem.

Orientační cena: 890 Kč (Pro-víno)

img_3902

Blaufränkisch Reserve 2011, Weingut Hans Igler, 14 %           Hodnocení: 91/100

Víno z vinic stáří 25-40 let, před nalahvováním zrálo 18 měsíců v barikových sudech. Barva je tmavá a nepropustná, vůně je noblesní, široce rozkročená, nabízí primárně tóny černého bobulového ovoce, lékořici, fialku, jemně sladký marcipán a vyzrálé tabákové tóny. V chuti je víno plné, šťavnaté, s krásně vybalancovanou nasládlou kořenitostí a vyšší kyselinou. Víno se dlouze táhne a přechází do delikátního závěru s tóny sušeného tmavého ovoce, bylinek a povidel. Výraznější, ale příjemné a noblesní tříslo vybízí k dalšímu napití. Rozhodně neřeklo poslední slovo, další potenciál minimálně pět let.

Orientační cena: 790 Kč (Pro-víno)

img_3896

Blaufränkisch Reserve 2009, Weingut Familie Weber, 13,5 %          Hodnocení: 90/100

Víno sytější barvy a vyšší viskozity, kterou odhalují rovnoměrné slzy ve skleničce. Na nose zejména tmavé ovoce, jako švestky nebo borůvky, spíše sušené než čerstvé. Nechybí lékořice, eukalyptus, kořenité kávové podtóny. V chuti poměrně výrazný sud, víno před nalahvováním strávilo 18 měsíců v bariku. Na jazyku je bohaté, pevným, ale nasládlým taninem. Tóny zralého červeného ovoce, kořenitost, trocha zemitosti, lesního podrostu. Chuť je stále plná života, víno s dalším potenciálem.

Orientační cena: 540 Kč (Pro-víno)

img_3901

Blaufränkisch 2014, Krutzler, 13 %           Hodnocení: 88/100

Ve skleničce se víno prezentuje tmavou granátovou barvou. Vůně je pronikavá, připomíná moruše černé třešně nebo fialku. V ústech je víno čisté, mladistvé, se šťavnatým projevem svěží kyseliny a ovocných tónů moruše, borůvek a třešní.  V dochuti vystupují delikátní třísloviny. Víno má slušnou délku, je dobře strukturované, zábavné, s energickým a živým projevem.

Orientační cena: 325 Kč (Alifea)

img_3899

Blaufränkisch 2014, Weingut Heinrich, 12 %           Hodnocení: 88/100

Expresivní a relativně divoké aroma, které kombinuje animální tóny s tóny tmavých peckovin, lehkou nakouřeností a trochou kořenitosti, lékořice.  V chuti elegantní, plnější, příjemné, s harmonickou kyselinkou. Na jazyku objevíte čerstvé třešně, višně nebo brusinky. Ovoce se moc pěkně doplňuje s kyselinou a středně výrazným tříslem. Jemná minerální nakouřenost v dochuti.

Orientační cena: 520 Kč (VinoVinoVino)

img_3898

Blaufränkisch Sonnberg 2013, Weingut Familie Weber, 13,5 %           Hodnocení: 87/100

Víno má výraznější purpurovou barvu, voní po tmavém ovoci, švestkách nebo brusinkách a také relativně výrazně s tóny připomínajícími pomerančovou kůru. V chuti zakulacené zráním v dubových sudech, působí nasládle s tóny hřebíčku, povidel nebo lesního ovoce. Taniny jsou příjemně zaintegrované do chuti vína, dochuť je delší, kořenitá. Na můj vkus má tohle víno relativně hodně sudu, ale pokud to máte rádi, nabízí slušnou kvalitu za rozumný peníz.

Orientační cena: 320 Kč (Pro-víno)

img_3909

Blaufränkisch Classic 2013, Weingut Familie Weber, 12,5 %           Hodnocení: 86/100

Příjemná a pronikavá vůně s tóny brusinek, červeného rybízu nebo jemné švestky. Ve větší skleničce se rozhodně neztratí. V ústech čisté, lehčí, ovocné. Tato Frankovka je čistě dělaná v nerezu, působí svěže a čerstvě, zejména díky tónům červeného ovoce a živé kyselince. Středně dlouhá dochuť. Tohle víno bude dobře fungovat jako doprovod k jídlu, stejně jako osvěžení do parných letních a podzimních dní.

Orientační cena: 250 Kč (Pro-víno)

Blaufränkisch 2012, Weingut Hans Igler, 13 %           Hodnocení: 85/100

Světlejší rubínová barva, aroma vůně není příliš výrazná, je spíše jemná, nabízí červené ovoce, konkrétně červené třešně, červený rybíz nebo tóny pomerančové kůry.  V chuti nikterak složité, spíše lehčí a poměrně přímočaré víno, s tóny červeného ovoce a přísnější kyselinou. Chlapácké pití, nic pro citlivé jazýčky a křehké dušinky.

Orientační cena: 275 Kč (Pro-víno)

img_3904img_3893

Okomentovat:

*

Loading...