Frankovka kraluje

Leden, 6.01.2020 08:58

Frankovka je jednička! S překvapením jsem nedávno zjistil, že předskočila Svatovavřinecké ve výsadbách tuzemských vinic a stala se naší nejpěstovanější modrou odrůdou. Pro mne je ale Frankovka zejména nejzajímavější středoevropskou modrou odrůdou, ze které umí vykouzlit nádherná vína vinaři u nás, v Rakousku, Maďarsku i na Slovensku. Vína světových parametrů. Jestli tomu skutečně tak je, nebo je to jen mé zbožné přání, si ostatně ověříme na speciální PODKORKEM slepé degustaci 14. ledna v Praze.

Blaufränkisch-vineyards

V Rakousku má pěstování Frankovky dlouhou tradici. Frankovka je také symbolem renesance rakouských červených vín, která započala v 80. letech minulého století. Kdy a jak se Frankovka dostala do Rakouska, není úplně přesně známo. Nejstarší zmínky o této odrůdě v Rakousku pochází z 18. století. V té době, v tehdejším Německu, byla známa pod názvem Lemberger nebo Limberger, který byl odvozen od města Limberg, dnešního Maissau ležícího v rakouském regionu Niederösterreich (Dolní Rakousko). Název Blaufränkisch pak byl oficiálně použit v roce 1862 na výstavě ve Vídni.

Dlouho také nebylo jasno ohledně jejího původu. Až genetické analýzy v posledních letech potvrdily, že jedním z rodičů Frankovky je odrůda Weißer Heunisch. Ohledně druhé odrůdy byla bádání náročnější, ale dnes už je za druhého rodiče označována odrůda Blauer Zimmettraube. V současnosti je Frankovka druhou nejčastěji vysazovanou modrou odrůdou Rakouska, s nějakými 3200 hektary.

Blaufränkischland

U našich jižních sousedů je Frankovka nejvíce spojována s východorakouským Burgenlandem, kterému se také někdy přezdívá Blaufränkischland. Samotný název oblasti Burgenland vznikl někdy ve 13. či 14. století a je odvozen od slovního spojení Vier-Burgen-Land, tedy něco jako „země čtyř pevností“. Dnes je Burgenland zapsán na vinařské mapě Rakouska tučným písmem, a to zejména v souvislosti s červenými víny a také sladkými víny Trockenbeerenauslese, která tu vinaři produkují kolem Neziderského jezera.

Proč se Frankovce daří právě v Burgenlandu? Teplé a slunečné podmínky kolem jezera jsou zdrojem plných a komplexních červených vín, téměř opulentního charakteru. Vína bývají školena v dubových sudech a často v těch nejlepších případech lahvována s názvem konkrétní vinice na etiketě s cílem podtrhnout jedinečný terroir té či oné trati.

Ostatně to, co dělá podle mnohých vinařů Frankovku obzvlášť zajímavou odrůdou, je právě její senzitivita na místní podmínky či chcete-li terroir ve vinici. Variabilita této odrůdy je obrovská, a pokud k tomu přidáte i odlišné styly jednotlivých vinařů, je lahev rakouské Frankovky jakousi tajemnou truhlicí plnou nečekaných překvapení. Někteří vinaři Frankovku dělají čistě v nerezu, někdy vína zrají za pomocí velkých sudů a ta nejprestižnější vína pak často v malých barikových sudech. A neméně zajímavou kategorií se stávají lahvované Frankovky i v Česku.

vinice

Nejen Modré hory

I když v posledních letech dávají vinaři v rámci nových výsadeb přednost spíše jiným odrůdám, jako například Rulandské modré, Modrý Portugal nebo Merlot, je aktuálně v České republice Frankovka nejrozšířenější modrou odrůdou. Její podíl na tuzemských vinicích dosahuje zhruba 6 %. V Čechách jí podmínky příliš nesvědčí a tak prakticky kompletních 1100 hektarů Frankovky najdete na Moravě. Asi nejvíce spojená s Frankovkou je podoblast Velkopavlovická, potažmo její část zvaná Modré hory. Na vinicích kolem obcí Bořetice, Kobylí, Němčičky, Velké Pavlovice a Vrbice jsou totiž podmínky vhodné pro pěstování modrých odrůd.

Od roku 2011 někteří zdejší vinaři utvořili spolek VOC Modré hory a zdejší vína odrůd Frankovka, Svatovavřinecké a Modrý Portugal se snaží společnými silami zviditelňovat. Autorem samotného názvu Modré hory, který tento region označuje, je samotný Prof. Vilém Kraus, CSc.  „Na našem území už Frankovka kraluje vinohradům 300 let a v dnešní době si dokonce drží prvenství jako nejpěstovanější modrá odrůda v ČR. To svědčí o její vhodnosti do našich oblastí. Zvláště zajímavá je na půdách bohatých na hořčík a vápník, což je především střed Velkopavlovicka (Modré Hory), kde poskytuje víno s typickým aroma višňové a třešňové pecky nebo taky na Dolnokounicku, kde se projevuje typický kouřový tón, kterému se říká kouničina,“ říká Jan Stávek, vinař a předseda spolku VOC Modré hory.

VOC_Modre_Hory

Co je důvodem takového rozšíření Frankovky v tuzemských vinicích? Je to určitě odolnost odrůdy vůči různým chorobám a schopnost dobře dozrávat v našich podmínkách severnější vinařské oblasti. „Frankovka je vhodná i pro ekologickou produkci, kromě oidia nijak zvlášť netrpí na ostatní běžně se vyskytující choroby. Díky své pevné slupce vydrží dlouhé zrání na keři a při rozumném zatížení pravidelně vyzrává do přívlastkových cukernatostí,“ dodává Jan Stávek, který je svými Frankovkami v tuzemsku jednoznačně vyhlášen. To potvrzuje i David Mádl, z vinařství Malý vinař z Velkých Bílovic: „Rádi s Frankovkou pracujeme, protože pokud dostane kvalitní řez a nižší zatížení keře, je spolehlivá a v každém roce, i horším, dokáže vytvořit dobré červené víno.“

Moře Frankovky v Maďarsku

Do slovenské Frankovky se prý svého času zamilovala Marie Terezie a těžko své „vášni“ odolávala. Ať tak či onak, dnes je Frankovka modrá nejrozšířenější modrou odrůdou na Slovensku. Vyhlášená je Frankovka z Malokarpatské Rače, stejně tak ze Skalice, ale i dalších vinařských oblastí Slovenska – Nitranské, Jihoslovenské či Středoslovenské. V Suché nad Parnou v Malokarpatské oblasti hospodaří i vinařství Magula, které se na vína odrůdy Frankovka výrazně orientuje a se kterým mám osobně tu nejlepší zkušenost. Vína od Maguly navíc seženete i u nás, distribuuje je třeba Winegeek.cz

IMG_20170829_144949

Největší výsadby Frankovky dnes mají Maďaři. V žádné jiné středoevropské zemi nenajdete tolik vinic Frankovky, zde nazývané Kékfrankos. Stejně jako v Česku a na Slovensku,  i tady je nejpěstovanější modrou odrůdou s úctyhodnými 8 000 hektary vysazené plochy. Poprvé se v Maďarsku tento název odrůdy začal používat v roce 1890. Kékfrankos se pěstuje ve většině maďarských vinařských oblastí, nejvíce spjat je ale s regionem Šoproň a výrazně rozšířena je i v oblastech produkujících tradiční víno Bikavér (býčí krev): Eger a Szekszárd.

Nabroušený sexappeal

Frankovka je určitě odrůda se skvělým potenciálem, která dokáže dávat zajímavá a velká vína. Podle čeho naslepo poznáte, že Vám někdo nalil Frankovku do skleničky? Tak v první řadě to je přirozeně vysoká kyselina, kterou lze v tom lepším případě označit za „příjemně vystupující“, u některých vín pak může doslova kroutit ústa do křečovitého výrazu. Co se týká vůní a chutí, typicky u Frankovky narazíte  na koncentrované ovocné tóny třešní, červený rybíz nebo tóny tmavého ovoce, jako jsou borůvky.

Dobrá Frankovka disponuje typickou svěžestí a slušným potenciálem pro zrání. „Její původně hrubé třísloviny se vlivem mikrooxidace při zrání vína kondenzují a polymerizují a víno se senzoricky kulatí. To má společné s toskánským Sangiovese nebo Cabernet Sauvignon z Bordeaux. Svůj nejlepší charakter ukáže až jako tříletá a starší. I ve velmi starých, raritních vínech si stále drží svou typickou kyselinku, která ovšem musí být v souladu s tělem a ostatními složkami vína,“ doplňuje Jan Stávek.

Jak aktuálně vypadají špičkové Frankovky z Moravy a mohou se rovnat těm rakouským? Tak přesně o tom se můžete přesvědčit na speciální frankovkové degustaci 14. ledna v Praze. Vytipoval jsem pro Vás velmi zajímavou sestavu 10 středoevropských vín, která si budete moci ochutnat naslepo. Které se stane králem dle hlasování účastníků? Pokud se chcete degustace zúčastnit, napište mi na podkorkem@gmail.com nebo zprávu přes Facebook. Začátek v 19h, cena 490 Kč.

 

Přijít Frankovce na jméno

V jednotlivých vinařských zemích, kde je Frankovka rozšířena, ji najdete pod různými jmény

Rakousko: Blaufränkisch

Německo: Lemberger nebo Limberger

Maďarsko: Kékfrankos

Itálie: Frankonia

Slovensko: Frankovka modra

Slovinsko: Modra Frankinja

Frankovka

Okomentovat:

*

Loading...