Epos o sicilských vínech

Září, 21.09.2017 06:06

V 19. století Sicílie platila za jakési vinné Eldorádo Evropy, či chcete li nevysychající zdroj révy a levného koncentrovaného vína, které sloužilo jako příměs do vín ve zbytku Itálie, ale i ve Francii. Málokterý vinařský region starého kontinentu prošel tak dynamickým vývojem za posledních 150 let, jako právě největší ostrov Středozemního moře. V dobách maximálního rozmachu disponovala Sicílie neuvěřitelnou rozlohou více než 300 000 hektarů vinic, z nichž aktuálně zůstala zhruba třetina. Díky starým časům si také nese image místa, kde to s kvalitou vín není příliš slavné. Vše se ale mění od 90. let, kdy nastupují nové hvězdy jako Planeta, Donnafugata nebo Tasca d Almerita.

IMG_20170920_211125_315-1

Pokud jsou pro vás sicilská vína tak trochu španělskou vesnicí, ideálním nástrojem pro zaplnění bílých míst nevědění je kniha The World of Sicilian Wine od dvojice autorů Bill Nesto MW a Frances di Savino. Mám doma již několik měsíců, ale teprve nyní jsem se dopracoval k jejímu pečlivému nastudování. Připravte se na velmi hutné čtení, rozhodně to není ten typ bohatě graficky a fotograficky vybavené publikace moderního hipsterského střihu. Počet fotografií na 270 stranách této knihy dosahuje počtu 0. Po vizuální stránce si tak čtenář musí vystačit je s několika černobílými mapkami jednotlivých sicilských vinařských regionů. I tak ale budete mít problém od knížky odtrhnout oka. Obsahově je totiž tento epos o zapadlém vinařském regionu vybaven slušně.

Historické reálie a zajímavá fakta, ty se v téhle knížce sází kadencí samopalu vzor 24…… Bill Nesto a Frances di Scavino mají nabito „ostrejma“, a že je v případě Sicílie o čem psát. S výrobou vína tu začali Řekové zhruba 800 let před naším letopočtem, ale nezanedbatelný vliv na rozvoj místního vinařství měli o mnoho staletí později třeba i Britové. Největší moře vína se tu za 2800 let historie vyrábělo na konci 19. století, kdy ve Francii řádila mšička révokaz a škůdcem nepolíbená Sicílie se stala zajímavým zdrojem plných červených vín, vhodných pro obohacení tamějších produkce. Jestli v roce 1874 bylo na Sicílii vysazeno úctyhodných 211 000 hektarů vinic, tak o šest let později to mělo být už 321 000 hektarů!

Se sicilským vínem to ale bylo vždy tak trochu jako na houpačce, takže jakmile se našel ve Francii způsob, jak škůdce eliminovat, spadly opět výsadby na původní hodnotu. Aktuálně se pak uvádí rozloha vinic zhruba 115 000 hektarů a v kombinaci s relativně velkými výnosy Sicílie stále patří mezi největší vinařské regiony Itálie a vlastně i Evropy.

V knize se také dozvíte, jak a proč se na ostrově rozmohly dodnes výrazně zastoupené kooperativy, kdo byly klíčové osoby, které od 80. let 20. století začali otáčet kormidlem místní produkce směrem ke kvalitě nebo třeba jak se utvářela zdejší apelační pravidla. Samozřejmě nechybí kapitola o geografických podmínkách na Sicílii, popis významných odrůd, které tvoří mix těch mezinárodních (Chardonnay, Viognier, Sauvignon blanc, Merlot, Syrah) a aktuálně více a více se prosazujících autochtonních odrůd jako Nero d Avola, Grillo, Carricante, Frappato nebo Nerello Mascalese. Jen pro zajímavost, o poslední jmenované odrůdě v 90. letech slavný Giacomo Tachis údajně prohlásil, že nemá valný potenciál. Hle, dneska je všechno jinak a červená vína z Etny postavená na této odrůdě patří vůbec k tomu nejvyhledávanějšímu ze Sicílie. Giacomo Tachis se ale jinak na rozvoji sicilského vinařství podepsal velmi výrazně, až do roku 2003 poskytoval konzultace místní vinařské asociaci a pomáhal hledat novou a moderní tvář místní produkce.

Ta je zdá se aktuálně na dobré cestě, a ačkoliv se stále velmi velká část sicilských vín prodává jako tzv. „bulk wine“, na jihu to správně vře a vznikají tu za posledních 30 let desítky a desítky nových ambiciózních vinařských projektů. Ostatně i v tomto ohledu najdete v knize velmi zajímavou inspiraci v rámci doporučení na zajímavější výrobce jednotlivých vinařských podoblastí Sicílie. Takže pokud se třeba v dohledné době chystáte vyrazit na Sicílii za vínem, doporučuji The World of Sicilian Wine řádně nastudovat.

Knihu jsem pořídil na britském Amazonu za cenu jedné kvalitní láhve vína, v pravdě tedy nějakých 33 liber a doprava. Její přečtení vám ale bude trvat zaručeně déle, než vymlasknout láhev minerálního Carricante.

Okomentovat:

*

Loading...