Energická Frankovka z betonu

Duben, 17.04.2020 08:18

Kvalitní červené víno a dubové sudy. Spojení, které funguje ve světě vína po desítky let, stejně jako černé hadry a mastné vlasy v metalu. Poslední dekádu se ale přece jen na scénu derou alternativy a konzumenti, kteří ve víně nevyhledávají výraznější tóny dřeva, tak mají kam sáhnout. Trendy materiálem se stal určitě beton. Moderní betonové nádrže roztodivných tvarů pronikají i na Moravu. Ukázkou skvělého červeného z betonu budiž Beton 2016, tedy Frankovka z vinařství Mádl Malý vinař.

madl_1280-26-1024x680

Tento materiál není pro víno něčím novým, ale v uplynulých dekádách ho ze scény vytlačily sudy různých velikostí, intenzity vypálení a typu dřeva a také sterilní nerezové tanky. To moderní betonové nádrže si berou trochu od každého, jsou porézní a umožňují vínu alespoň omezený kontakt s kyslíkem, ale aromaticky víno tolik neobohacují jako dřevo. Fantazie výrobců betonových nádrží snad překoná i legendárního J. R. R. Tolkien, a tak mají tyto nádoby tvary čtvercové, oválné, někdy připomínající pyramidu, jindy třeba vajíčko. Vína zrající v betonu bývají svěží, s čistou odrůdovou ovocností a příjemně minerální.

Velkobílovický beton

Vinařství Malý vinař – vinařská firma rodiny Mádlových z Velkých Bílovic patří k nevelkému počtu tuzemských výrobců vín, u nichž já osobně sahám intuitivně spíše po červených vínech než bílých. Vinařství bylo založeno už v roce 1992, ale v posledních letech probíhala modernizace jejich sklepa a výrobních prostor. Ve vinohradech se pracuje ekologicky šetrným způsobem, vína jsou kvašena a školena v nerezových tancích. Část červených vín zraje v dubových sudech a v relativně nedávné době pak ve sklepě přibyly právě i moderní betonové nádoby.

David Mádl k tomu říká: „V současnosti si vedle klasických dřevěných sudů a nerezových tanků „hrajeme s betonem“, tedy betonovými nádobami, které jsou vyrobeny pouze z přírodního betonu. Tato stará matérie, tvořená převážně křemíkem, dodává vínu výraznou chuťovou minerálnost a jiskru.“ První čtyři betonové nádrže z Itálie ve vinařství objednali v roce 2012 a dnes jich mají už osm. Kapacita jedné je přitom 3800 litrů vína. Od loňského roku pak některá vína v betonu i spontánně fermentují. Kromě mikrooxidace a vlivu na samotné víno pak jako benefit betonových nádrží David Mádl vidí velmi snadnou údržbu.

Takže jak chutná velkobílovický Beton?  Na první pohled trochu přísná „metalová“ láhev s černou etiketou s míchačkou a černým šroubovacím uzávěrem v sobě skrývá hodně povedenou Frankovku, s ryzím ovocným charakterem a pěknou strukturou. Víno před lahvováním zrálo 10 měsíců v betonových nádržích.

Beton 2016, Mádl Malý vinař, 13,5 %      Hodnocení: 87/100

Samozřejmě suché červené víno, s výraznější rubínovou barvou ve skleničce. Vůně je bohatá, svůdně odzbrojující, s tóny švestek, malin a červeného rybízu, ale také fialky nebo jemného koření.  V chuti krásně strukturované víno, delší, s vyšší svěží kyselinou, středními tříslovinami a uhlazenou ovocností. Červené i tmavé peckoviny, jemně květinové tóny, mineralita v závěru. Jednotlivé složky chuti jsou krásně sladěné do vyvážené a vysoce pitelné podoby. Velmi zábavné víno! Hodně radosti a tekuté antidepresivum v tak trochu temně vypadající láhvi.

Orientační cena: 180 Kč

email.seznam.cz

Frankovka

Okomentovat:

*

Loading...