Dopady nouzového stavu na vinaře

Duben, 9.04.2020 06:31

Zavřené restaurace, vinné bary a vinárny, zrušené degustační akce a nejisté vyhlídky ohledně nadcházející turistické sezóny. Kromě tradičního rizika nečekaných jarních mrazíků ve vinicích letos přidělávají vinařům starost i restriktivní opatření proti šíření koronaviru. Samotná péče o vinice a výroba vín v tuto chvíli ohrožena není, problémem jsou ale samozřejmě výpadky příjmů. Oslovil jsem několik vinařství a zjistil, jak hodně je současná situace postihuje.

91067802_2810686792300743_143657670979616768_o

Škody sčítá vinařský business po celém světě, epidemií těžce zasažené Španělsko a Itálie ostatně patří mezi  vinařské velmoci. Jen v USA se ztráty vinařů podle ankety asociace WineAmerica vyšplhaly na několik set milionů dolarů. U nás se zatím nejvíce hlasitě ozývají majitelé restaurací, řada prestižních podniků v hlavním městě bude bez zahraničních turistů zřejmě dlouhodobě bojovat o svou existenci. Již nyní se neveřejně mluví o tom, že některá z vyhlášených gastromíst se už možná neotevřou vůbec.

Restaurační segment je samozřejmě velmi důležitým distribučním kanálem řady tuzemských dovozců vín a v neposlední řadě i kvalitních českých a moravských vinařství. Jaké budou skutečné ekonomické dopady na vinařský obor v tuzemsku zatím asi nelze predikovat. Obavy mezi vinaři jsou ale na místě, někteří například plánují odložit připravované investice pro letošní rok. Svůj aktuální pohled na věc přináší Radomír Nepraš, Jan Stávek, Ondřej Dubas, tým ze Sonberku a Jiří Maděřič.

Radomír Nepraš, Vinařství NEPRAŠ & Co. (Pavlov)

Jak současný mimořádný stav ovlivňuje Vaše vinařství?

Zcela zásadně, zcela skončil pravidelný kontakt se zákazníky, který považujeme za podstatný, zejména restaurace neobjednávají nic. Museli jsme zrušit mnoho hlášených návštěv docela velkých koncových zákazníků, kteří tvoří podstatnou část našich prodejů.

 Jak velké jsou případně výpadky prodejů Vašich vín? Má současná situace a omezení  vliv na práci ve vinařství?

Jsme zcela odkázáni na vlastní e-shop, samozřejmě vzhledem k tomu, že se orientujeme na restaurace a korporátní  klientelu, jeho prodeje nepokryjí naše průběžné náklady. Naopak pozitivem pro nás je dostatek pracovníků do vinic, takže nyní, přestože díky nezvykle teplému počasí je vegetace o tři týdny v předstihu, máme vinice připraveny.

Jak hodnotíte dosavadní počasí v roce 2020? Jaká je situace ve vinicích?

Je hodně sucho, zatím to vinicím moc nevadí, réva si poradí. Nebezpečné období teprve přijde – event. mrazíky v květnu. Uvidíme – naše vinice jsou na kopcích, mimo mrazové kotliny, ale počasí se ukáže.

Jaké máte plány pro letošní rok? Chystáte něco nového?

Všechny  plány zásadně ovlivní situace s pandemií, pokud se obnoví trh co nejdříve, dokončíme investice do prostoru pro zákazníky. Máme v druhém roce vegetace novou vinici Spodenberg s Vlašským ryzlinkem a Chardonnay, čeká nás stavba drátěnky a zapěstování této vinice, abychom tím vytvořili předpoklad pro panenskou sklizeň v příštím roce. Jako novinku chceme uvést v letošním roce na trh sekt z Rieslingu a tichý Riesling zcela bez síry a Gravettien Grande Cuvée 2017. A také nějaké další speciality.

unnamed

Jan Stávek, Víno J.Stávek (Němčičky)

Jak současný mimořádný stav ovlivňuje Vaše vinařství?

Velké změny zatím nevidíme. Vzhledem k faktu, že prodáme víc vína přes obchodníky do gastronomie a ne přímým prodejem ze dvora nebo eshopu, tak zatím nedokážeme přesně říci, o kolik se nám snížil prodej. Odpadly veškeré degustace, které jsme měli naplánované na brzké jaro a o to více máme času na vše ostatní. Zatím to spíše vypadá jako takové prodloužené zimní období, kdy se pohybujeme v režimu mírné bdělosti až spánku. Tedy spíš z té obchodní stránky.

Jak velké jsou případně výpadky prodejů Vašich vín? Má současná situace a omezení  vliv na práci ve vinařství?

Máme více času právě na sklep a vinice. V minulých letech jsme měli nějaké nové výsadby, takže vinice dostanou tolik péče, kolik si zasluhují a v normálních letech by na to nebylo tolik času. Vína ve sklepě kontrolujeme také častěji než obvykle. Ne že by to bylo třeba, ale prostě je na to více času a proč vlastně ne:).

Jak hodnotíte dosavadní počasí v roce 2020? Jaká je situace ve vinicích?

Myslím, že v letošním roce nebude takový problém se suchem jako v minulých letech. Ročník 2019 byl na srážky průměrný a v zimě nějaká voda spadla, spíše srážkami než sněhem. Snad nám to pomůže i v boji proti chorobám Eska a Stolbur, které jsou v posledních letech velmi patrné především tam, kde je stres, třeba suchem. Jarní mrazy Moravu zasáhly. Bude určitě málo meruněk. Na vinicích jsme zatím škody mrazem nezaznamenali. Ale v tomto vrtkavém počasí těžko říci. Ještě nemáme po květnovým mrazících.

Jaké máte plány pro letošní rok? Chystáte něco nového?

V letošním roce plánujeme nějaké výsadbu stromů a keřů v trati Bočky. Nejenom, co se týká ekologie a krajinotvorby, ale také pro zpevnění mezí a vyvážení vodního režimu. V této trati zároveň připravujeme další plochy pro výsadbu Frankovky. Ve vinařství budeme pro letošní sezónu, doufejme, otevírat nový Vinný bar s pevnou otevírací dobou, především jako občerstvovnu pro projíždějící cykloturisty, ale také pro zájemce, kteří chtějí přechutnat náš kompletní sortiment.

91147781_2810675408968548_845487307472502784_o

Ondřej Dubas, Vinařství Krásná hora (Starý Poddvorov)

Jak současný mimořádný stav ovlivňuje Vaše vinařství?

Karanténa a zavření hranic nám nejvíc narušilo plány v souvislosti s jarní tasting tour, kterou jsme plánovali postupně už od loňského září. Koordinovat cesty, jak na zahraniční degustace tak i tuzemské není úplná sranda, bohužel se nedá nic dělat a bereme situaci takovou jaká je a budeme se s tím muset poprat:)

Jak velké jsou případně výpadky prodejů Vašich vín? Má současná situace a omezení  vliv na práci ve vinařství?

Velké, tak jako většina vinařů na světě, i my se orientujeme primárně na segment gastra prostřednictvím našich distribucí. Je tedy potřeba se dívat na zavřené podniky širším pohledem. Netrpí jen samotný hospodský, ale taky všechny další články v celém řetězci – distributoři, vinaři, dodavatel masa, kávy atd. Není nás málo.

Práce ve vinicích pokračují  ve stejné podobě jako každý rok. Vinohrady a obecně příroda nepočká, než se krizová situace vyřeší. Máme dovázáno, okopáváme, chystáme podsadbu v Pinotu Gris a doufáme, že nás nepostihnou jarní mrazy a nedopadneme jako sadaři s meruňkami. Ve sklepě připravujeme postupně nová vína. Je na co se těšit.

Jak hodnotíte dosavadní počasí v roce 2020? Jaká je situace ve vinicích?

Srážky nebyly špatné, na tu bídu posledních let. Na podzim, po vinobraní jsme zaseli, rozvezli kompost, základ je dobrý, jsme připraveni. Uvidíme, jaký bude vývoj teplot, sucha, jestli dorazí jarní mrazíky atd…

Jaké máte plány pro letošní rok? Chystáte něco nového?

Myslím, že nejen u nás se aktuálně všechny plány a investice redukují na to nejnutnější a pracujeme hlavně na tom, jak vína dostat k našim zákazníkům, protože sami to určitě vypít nezvládneme:)

Novinkou určitě je změna etiket u základního vína La Blanca a Tramínu na slupkách, s kterýma se nám alespoň část prezentací (Montpellier, New York, Montreal, Paříž, Barcelona, Tábor) podařilo objezdit. Tímto děkujeme Jaromírovi99 alespoň na dálku za ztvárnění.

A dále intenzivní práce na spolku Demeter CS plus pár dalších aktivit, vše postupně.

ondra2


Dagmar Fialová (+ Roman Slouk a Oldřich Drápal ml), Sonberk (Popice)

Jak současný mimořádný stav ovlivňuje Vaše vinařství?

Řekla bych až fatálně, blízko k nule klesly obraty od restaurací, najde se pár výjimek, kterým se daří v rozvozu jídel, ke kterým připojily rozvoz vín (např. Za Oponou, Plzeň). Zásadní je omezení provozu naší vinotéky přímo na Sonberku, běžně bychom měli za sebou 3 víkendy, kdy míváme plnou terasu návštěvníků, to se teď opravdu neděje. Jen malou záplatou jsou rostoucí objednávky na eshopu, ale to bohužel zdaleka nepokryje náklady běžného provozu vinařství. Ostatní činnosti probíhají velmi omezeně, to nejcennější (kromě vinic a vinohradníka), tedy náš sklepmistr, je v izolaci…

Jak velké jsou případně výpadky prodejů Vašich vín? Má současná situace a omezení  vliv na práci ve vinařství?

Kolegyně z marketingu se přesunuly do vinic, ostatní hojně využívají homeoffice, pokud je to možné. Současná situace zapříčinila absenci slovenských brigádníků ve vinici, na jejich místo ale přišlo několik mladých lidí, kteří  nemohou pracovat ve svých profesích. Vinice tedy vypadají úplně normálně.

Jak hodnotíte dosavadní počasí v roce 2020? Jaká je situace ve vinicích?

Zima jako z Ladových obrázků letos žádná nebyla, největší mráz byl naměřený mínus sedm stupňů 3. ledna. A proto mráz z 23. března mínus 4,8 stupně byl vlastně hodně silný, po něm zmrzla část anebo všechny meruňky. To se nyní ještě nedá přesně určit. Révě ale pravděpodobně zatím neublížil. Ta začíná letos rašit po 6. dubnu.

Jaké máte plány pro letošní rok? Chystáte něco nového?

Plánů jsme měli mnoho, pokračovat v kulturních akcích (jejich budoucnost je teď značně ohrožena), na druhou stranu nás tento stav vyburcoval k novým akcím – online kvízům, živým přenosům povídání ze Sonberku, či publikaci prvního dílu našeho podcastu Mezi řádky, který přibližuje dění z vinařského sektoru, nejen od nás… Na nových vínech pracujeme kontinuálně a jejich odtajnění ještě oddálíme.

Máme také vysazenu novou vinici. Práce na ní jsme dokončili až 20. prosince. Dnes již víme, že to byl krok dobrý, mráz téměř žádný nepřišel a od výsadby padlo 100 mm srážek. Pravdou je, že budeme netrpělivě čekat na vyrašení sazenic. A je nutno si přiznat, že podzimní výsadba je pro vinohradníka opravdu psycho.

 roman-dasa-olda-w-d-ctverec-mensi

Jiří Maděřič, Vinařství Maděřič, (Moravský Žižkov)

Jak současný mimořádný stav ovlivňuje Vaše vinařství?

Přináší řadu nejistot a očekávání, do budoucna nikdo nevidí. Práce s vinicemi a vínem není pásová výroba, je to kontinuální záležitost. Faktorů, které mohou mít dopad je celé spousta. Od černých scénářů, až po ty nejlepší je jich celá řádka. Všichni mají obavy, že víno bude opravdu opět luxusní záležitost a na druhé straně levný saturátor okamžité potřeby. Moravské víno patří přesně doprostřed, není ani levné, ani investiční. Obecně se dá říci, že objem prodaného vína je nepřímo úměrný zaměstnanosti. Nakonec z toho může být zajímavá příležitost. Co se přímých dopadů týká, jsme všichni korona negativní a tak zůstáváme k životu pozitivní.

Jak velké jsou případně výpadky prodejů Vašich vín? Má současná situace a omezení  vliv na práci ve vinařství?

Běh vinařství je omezený jen částečně, vinice stále potřebují péči, je potřeba vše přichystat na novou sklizeň. Běžné činnosti krize neovlivní. Práce ve sklepě je taky v podstatě stejná, vína potřebují péči jak každé miminko. Prohlídnout, přebalit pohladit otočit a popřípadě nachystat na školení. Začínají se lahvovat vína založená na primární aromatice a tudíž je stále co dělat.

Pokles odbytu je znát, nebudeme si nic namlouvat, HORECA stojí a přešlapuje. Uvidíme, jak dlouho omezení budou fungovat, ale jisté je že letošní rok si nikdo nebude přát prožít ještě jednou, po žádné ze stránek. Nyní je propad tržeb a prodejů asi o 30 %. Stále funguje maloobchodní prodej, ztrojnásobil se trh elektronický a stále je dost koncových uživatelů, co doma nemají nic kloudného na práci a tak prostě dělají zplných obalů prázdné. Možná si krátí chvíli, zpříjemňují večer, nebo přišli na to, že je to nejlepší způsob jak podpořit svého vinaře.

Jak hodnotíte dosavadní počasí v roce 2020? Jaká je situace ve vinicích?

Rok se vyvíjí pomalu, zima byla mírná, vypadá to však, že hlodavců výrazně ubylo kvůli nedávnému ochlazení. Jaký bude vývoj houbových chorob a escy se ještě ukáže. V současné době réva raší a mráz ji nepostihnul, co není, může však být klidně do půli května. Srážek je méně jako loni asi o 30 %, ale půda je vlhká a vypadá vše prozatím dobře. Očekává se brzký a rychlý start a růst letorostů. Pracovníků máme dost, nejsme závislí na pomoci brigádníků ze Slovenska nebo odjinud, tak se vše krásně stíhá. Pevně věříme, že ročník dopadne dobře a sklizeň bude v době pokoronavirové. Snad se nevrátí na podzim včetně restrikcí a budeme sanovat ztráty z jara.

Jaké máte plány pro letošní rok? Chystáte něco nového?

Je jisté, že letos investice nebudou, vše se odloží a chystáme se na horší časy, uvidíme, co nám přinesou další měsíce, ale skladové zásoby jsou velmi vysoké a není jisté, že do vinobraní bude kam víno lisovat. Co se novinek týká, nic zázračného nepřipravujeme. Léta se snažíme o výrobu více bezzásahovou, snad se podaří plány na expanzi do zahraničí připravované poslední tři roky. Problémy způsobené novelou vinařského zákona mají své důsledky a od jeho zavedení řešíme stále stejnou výzvu. Vinařský zákon nás načal a krize se nám snaží zlomit vaz.

unnamed

koronavirus

Okomentovat:

*

Loading...