Dolcetto, Dolcetto, Dolcetto

Listopad, 5.11.2014 00:18

Před pár týdny mi domů dorazil zajímavý balíček. Když jsem ho rozbalil, šel jsem si okamžitě dýchnout do alkoholtesteru, kolik že to mám už vypito. Nemohl jsem se totiž zbavit pocitu, že vidím trojmo. Že by nějaký vedlejší efekt nedávné laserové operace očí? Naštěstí ne. Tři lahve červeného z Itálie, jedna jako by druhé z oka vypadla. Při bližším zkoumání ovšem tři různá vína s označením DOCG Dolcetto di Diano d’Alba.

DolcettoVína jsou z malé oblasti v rámci Piemontu, rozprostírající se poblíž městečka Diano d’Alba. Vinic tu je zhruba 300 hektarů, vysázených primárně na vápenitých a písčitých půdách. Vinařství, ze kterého pochází červená trojčata, se jmenuje Claudio Alario a sídlí ve vesničce Diano d’Alba. Jak uvádí internetové stránky, historie vinařství sahá až do roku 1900, ale jeho dnešní podoba je zásluhou současného majitele. Ten významně pozvedl kvalitu produkce a v roce 1995 k Dolcettu vysadil také Nebbiolo a Barberu. Celkově dnes vinařství disponuje zhruba 10 hektary vinic, ve stáří do 50 let. Roční produkce dosahuje 45 000 lahví.

Vína, která jsem dostal na ochutnání od společnosti VinoDoc, toho mají relativně hodně společného. Kromě etikety a výrobce je to také odrůda, ale i ročník, ze kterého trojice pochází (2012). Všechna tři vína jsou červená, s hodně podobným rubínovým odstínem, suchá s cenou kolem 300 Kč. Čím se naopak liší?

S ohledem na výše uvedené není takovým překvapením, že jsou vína stylem hodně podobná, troufám si říci, že stačí ochutnat jedno z nich, abyste zjistili, zda vám sedí a chcete je všechny, nebo zda byste se měli rozloučit hned po prvním rande. I když nějaké ty rozdíly se samozřejmě mezi jednotlivými vzorky najít dají. I v tomto případě se potvrzuje pravda, že na světě neexistují dvě totožná vína, natož pak tři…

Dolcetto of Diano d’Alba Superiore “Pradurent” 2012, Claudio Alario, 14,5 %
100% Dolcetto z mladých 10letých keřů. Na rozdíl od zbylých dvou vín, která zrála v nerezu, tohle víno před nalahvováním strávilo 10 měsíců v použitém barikovém sudu. Tmavší rubínová barva, v ústech víno působí svěžím ovocným dojmem, s tóny červeného bobulového ovoce. Působí příjemně nazrále, lehčí, s výraznější kyselinou. Z trojice vín je tento vzorek jednoznačně s nejvyšším objemem alkoholu (14,5 %), což se projevuje mírně štiplavě v dochuti. Celkově víno drží pohromadě, působí elegantně, i když můj šálek kávy to úplně není. Stříbrná medaile.
Orientační cena: 317 Kč

???????????????????????????????

Dolcetto of Diano d’Alba “Sori Montagrillo” 2012, Claudio Alario, 13 %
Víno ze starších až 30letých keřů, zrálo zhruba rok v nerezových tancích. V porovnání se zbylými dvěma vzorky odrůdy Dolcetto tohle víno působí asi nejuměřeněji. Aromatika decentní, maliny nebo třešně. Víno působí až strohým kovovým dojmem. Také v ústech je víno jemnější, hladší. Taniny nejsou zdaleka tak dominantní. Chuťovému projevu vévodí tmavé bobulové ovoce, ostružiny nebo černý rybíz. Celkově uhlazené spíše dámské pití, z dnešní trojice dávám na třetí bronzovou pozici.
Orientační cena 280 Kč

???????????????????????????????

Dolcetto of Diano d’Alba “Costa Fiore” 2012, Claudio Alario, 13,5 %
Jak jinak opět 100% Dolcetto, staré 50leté keře. Zrání rok v nerezovém sudu. Z celé trojice mi tohle víno sedlo nejvíce. Co se týče aroma, tady se kromě jinak všudypřítomných peckovin, potažmo lehké květinovosti objevují i tóny připomínající lékořici a náznak animálnosti s trochou kůže. V ústech opět svěží, střední tělo s výraznější kyselinou, čistě ovocné. Pro mne osobně má tohle víno tak nějak nejvýraznější osobnost a největší grády. Pokud bych měl doporučit z dnešního příspěvku jedno víno, bylo by to právě tohle.
Orientační cena: 295 Kč
???????????????????????????????

Loading...