Degustační odpoledne u Petra Kočaříka

Únor, 27.02.2024 09:22

Zatímco vinařský areál Templářských sklepů Čejkovice doslova nelze přehlédnout, tak nedaleký vinařský provoz Petra Kočaříka v ulici Zahradní by neobjevil ani zkušený státní úředník za časů prohibice. Ospalá vedlejší ulička, přitom garáž a přízemní prostory jednoho ze zdejších rodinných domů jsou místem, kde vznikají některé z nejlepších Pinotů noir v České republice. Své vinařské zázemí i obsah některých sudů nám Petr Kočařík ukázal během návštěvy o uplynulém víkendu.

IMG_20240223_152349__02 - Copy

Definici „garážového vinařství“ Petr Kočařík naplňuje beze zbytku. Právě ve velké garáží začínáme prohlídku provozního zázemí jeho vinařství. Tady končí v období sklizně ručně sbírané hrozny, protože kromě rodinného vozu zde parkuje i vinný lis. Další epicentra vinařského provozu jsou podlouhlá místnost v technické části domu, kde vína fermentují a zrají v několika desítkách barikových sudů, útulná degustační místnost a nevelký sklep určený pro finální lahvování a ležení vín.

Je jasné, že za současných podmínek vinařství nemůže expandovat a roční produkce kolem 10 000 lahví je spíše stropem. Vytvoření komfortnějšího a lépe vybaveného vinařského zázemí v příštích letech Petr Kočařík v odpovědi na přesně mířenou otázku nevylučuje, ale na papíře v tuto chvíli finálně nic není.

Zaostřeno na Pinot noir

Maximální důraz věnuje při tvorbě vín Petr Kočařík na práci ve vinohradech. Ve svých vinařských začátcích v roce 1997 dostal svatebním darem 10 arovou vinici s mixem odrůd jako je Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené nebo Müller-Thurgau. Vinohrady postupně doplňoval až do současné rozlohy 2,5 hektaru v tratích Novosady, Niva hrbatá nebo Helezný díl. „Půdu obděláváme bez herbicidů a od roku 2010 keře ošetřujeme pouze přípravky povolenými v ekologickém zemědělství.“

Hlavní odrůdou, které se Petr Kočařík věnuje, je Pinot noir. Do Čejkovic se podle něj Pinot noir dostal poprvé pravděpodobně díky Habsburkům, kteří svého času vlastnili zdejší vinice. Ambicí současných vinařů z Čejkovic je pak opětovně vybudovat silné propojení čejkovického terroiru s touto odrůdou. Právě Pinot noir si spolu s Tramínem vybrali jako profilové odrůdy pro nový projekt „Terroir Čejkovice“.

Tím, kdo zatím jednoznačně ukazuje potenciál čejkovického terroiru pro odrůdu Pinot noir, je právě Petr kočařík. Z 12 000 keřů, které má ve svých vinohradech, tvoří tato burgundská odrůda více než polovinu. A jeho Pinoty lahvované pod názvem jednotlivých tratí patří k tomu nejlepšímu, co u nás vzniká.

IMG_20240223_145524__01 - Copy

Ochutnávka ročníku 2022

V kamnech degustační místnosti občas zapraská dřevo, po úvodní kontrole některých vzorků ze sudu jsme správně naladěni a čeká nás ochutnávka vín aktuálního ročníku 2022. Na protější zdi visí podepsaná Charta Autentistů, právě Petr Kočařík je jedním ze sedmi zakládajících členů spolku. Ačkoliv vinař přiznává, že na společná setkání s ostatními členy není poslední dobou příliš času, ze zásad uvedených v dokumentu neslevil nic.

Vína z vinařství Petra Kočaříka kvasí spontánně v dubových sudech, kde také většinou leží po dobu 12 měsíců na kvasničních kalech. Před lahvováním jsou vína scelována v nerezových nádobách, nejsou čiřena ani filtrována. Typická je pro ně také velmi nízká hodnota síry.

Jako první jsme ochutnali bílé víno Odměra 2022, jehož základem je Sylvánské zelené a další odrůdy pěstované ve viniční trati Odměry. Konkrétně jde o Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský. Víno je jakousi vstupní branou do produkce Petra Kočaříka. Na nose je velmi jemné, nabízí tóny žlutého jablka, meruňky a citrusových plodů. V chuti středně plné, uhlazené s velmi jemným dotykem sudu. Objevují se tóny citrusů, broskve nebo lučních květin. Příjemně dlouhé víno v dochuti, svěží, s pevnou kyselinou a minerální slaností v závěru. Extrémně pitelné.

Kromě Pinotu noir mám osobně Petra Kočaříka spojeného také s Hibernalem. Odrůda, které se normálně spíše vyhýbám, má v jeho podání neuvěřitelnou eleganci a sexappeal. Hibernal 2022 působí na nose mnohem sebevědoměji než bílá Odměra. Tóny zralých broskví, grapefruit nebo jemná medová linka a sladké koření, to vše poutá k obsahu sklenice. V ústech plnější, příjemně vrstevnaté víno, které nepostrádá hloubku a rafinovanost chuti. Sud mu vysloveně sluší. Delší závěr, ve kterém opět nechybí jemná minerální slanost.

IMG_20240223_155305__01 - Copy

Oranžovou barvou ve skleničce disponuje Pinot Gris 2022 z viniční trati Niva Hrbatá. Na nose nechybí tóny červeného pomeranče, grepu nebo meruňky. V ústech středně plné, krásně svěží a šťavnaté. Chuť působí výrazně suše, je podpořená pevnou kyselinou, příjemný dotek sudu. Víno, které bude ze sklenice mizet nebezpečně rychle. Delší závěr.

Tramín je nově profilovou odrůdou Čejkovic a svůj pohled na odrůdu nabízí také Petr Kočařík. Velmi zajímavou a svým způsobem moderní verzi, nutno dodat. Tramín 2022 voní po broskvi, nektarinkách a růži, v chuti je svěží, suchý a skvěle pitelný. I toto víno prošlo vinifikací v sudu, ale ten komplexní aromatiku vína nepřebíjí, nýbrž krásně podtrhuje. Delší, pozvolna odeznívající závěr. Pro náruživé fanoušky Tramínu, mezi které já ovšem nepatřím, jednoznačná volba.

Ze tří červených vín jsme na úvod opět zkusili Odměru 2022, tentokrát jde o spojení odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Středně intenzivní rubínové barvy ve skleničce, víno výrazné energické vůně s projevem červeného peckového ovoce. V chuti spíše lehčí typ červeného vína, s čistými ovocnými tóny, svěží kyselinou. Krásně pitelné, ráno lehká hlava, přesně takové červené teď spousta lidí vyhledává. Skvěle zafunguje i v gastronomii po skleničce.

Pinot noir 2022 z viniční trati Niva hrbatá. Typicky světlé červené ve skleničce, ve vůni jemný, s tóny třešní, červeného rybízu a jahod. V ústech příjemně vybalancovaný Pinot, přes svůj mladý věk působí dospěle a doslova se rozplývá na jazyku. Středně komplexní, krásně ovocný, jemně zakulacený sudem. Svěží kyselina a jemné integrované třísloviny. Pokud chcete Pinot na teď, za mne lepší volba než Novosady 2022.

Posledním vínem ochutnávky byl Pinot noir 2022 z viniční trati Novosady. Víno celkově komplexnější a svalnatější, než předchozí vzorek. Ve vůni i v chuti nabízí kromě červeného peckového ovoce také trochu tmavých tónů, fialku a náznak sladkého koření. V chuti mají Novosady výraznější třísloviny, jsou plnější a mají větší archivační potenciál. Na druhou stranu víno ještě potřebuje podle mne trochu času na láhvi, aby se dostalo do té nejlepší formy. Sedmičku jsem si přivezl domů, tak se na víno zkusím opět podívat minimálně s půlročním odstupem.

Návštěva u Petra Kočaříka byla inspirativní a příjemná. Je radost poslouchat vinaře s jasně nastavenou filozofií, otevřenými názory a poctivým přístupem k vínu. Charakterem jsou mi vína vinařství Petr Kočařík velmi blízká a řadím je k tomu nejlepšímu, co u nás aktuálně z hroznů vzniká.

Okomentovat:

*

Loading...