Produkci moravských vín samozřejmě dominují bílá vína, ale najdete tu i některé výrobce, kteří mají svou pověst založenou na výrobě kvalitních červených. Mezi vinařství, která se mi v tuzemsku spontánně vybaví, když se řekne Frankovka nebo Zweigeltrebe, určitě patří Malý vinař – vinařská firma rodiny Mádlových. Tradiční vinařství sídlící v obci Velké Bílovice dnes v rozhovoru představí hlavní enolog David Mádl.
Vinařství bylo založeno už v roce 1992 a od té doby ušlo velkou cestu, od výsadby nových vinic až po dokončení moderních výrobních prostor v roce 2011. „Název “MALÝ VINAŘ” vyjadřuje především náš doslova hravý vztah k révě vinné, vínu a lidem. I když produkujeme přes 200 000 ks lahví ročně, máme dokonalý přehled o každém keři révy z našich 15 ha vinic.“ Ve vinohradech se pracuje ekologicky šetrným způsobem, vína jsou kvašena a školena v nerezových tancích. Část červených vín zraje v dubových sudech a v relativně nedávné době pak ve sklepě přibyly i moderní betonové nádoby. Nejen o nich už v dnešním rozhovoru s Davidem Mádlem.
Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?
Narodil jsem se do vinařské rodiny a od roku 1992 kdy rodiče začali budovat vinařství, se ve vinicích a vinařství motám celou dobu. Po ukončení studia na střední vinařské škole ve Valticích jsem se začal vinaření věnovat na plno.
Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?
Moje první víno bylo Veltlínské zelené ročník 2010
Jak byste popsal terroir Vašich vinic?
Půdy pro pěstování révy jsou převážně tvořeny navátými sprašemi, místy obnaženými na vápenatý jíl. V nižších polohách jsou zastoupeny také černozemě až slíny. Tato půdní různorodost dává dobré předpoklady pro pěstování většiny odrůd zapsaných v Odrůdové knize. Vína jak bílá, tak především červená se vyznačují tělnatostí a příjemným, typickým buketem. Patříme také k prvním pěstitelům BIO révy na Jižní Moravě – to znamená že, ve vinicích ponecháváme stromy pro ptáky a na okrajích biokoridory pro malé živočichy a samozřejmě nikdy nepoužíváme herbicidy.
Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?
Nejlepší naše trať je u Velkobílovické kapličky, pěstujeme tam Sauvignon. Rok výsadby je 1974 a letos jsme tam vysadili ještě Ryzlink rýnský.
Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal jste si někdy, že s vinařením skončíte?
Zatím jsem nějaký kriticky moment nezažil. Jsem flegmatik tak mě moc věcí nenaštve.
Co Vás na práci vinaře baví nejvíce?
Budování vlastní rodinné firmy krok za krokem je sice náročné a pomalé, ale má neopakovatelné kouzlo malých i velkých radostí při pořizování vysněných zařízení a věcí spojených s výrobou a nabídkou vína, ať už je to nová nádoba, traktor nebo nová vinice.
Na prací mě baví asi všechno, nemám vyhrazenou nějakou práci, tento týden jsem třeba strávil skoro celý v traktoru. Nejraději jsem ale ve sklepě.
Jaký byl pro Vaše vinařství ročník 2018?
Ročník byl zajímavý ve vinici, i když u mladších vinic jsme museli zalívat. Použili jsme klasický polařský buben a velice se nám tento systém libí. Dokážeme dostat i 50mm na 1ha na jedno natažení. Vinobraní bylo velice teplé, a proto jsme využili u většiny vinic sběr kombajnem. Vyrazili jsme brzy ráno a jelikož máme vinice jen ve Velkých Bílovicích dostali jsme surovinu brzy a v dobrých teplotách do sklepa. Bílá vína jsou myslím ve standartní kondici a kvalitě ale velice zajímavě se vyvíjí červená, která zatím všechny leží v sudech nebo v betonu.
Čím se ve vinařství aktuálně zabýváte?
V současnosti si vedle klasických dřevěných sudů a nerezových tanků „hrajeme s BETONEM“, tedy betonovými nádobami, které jsou vyrobeny pouze z přírodního betonu. Tato stará matérie, tvořená převážně křemíkem, dodává vínu výraznou chuťovou minerálnost a jiskru.
Co je pro Vás priorita pro letošní potažmo příští rok?
Momentálně dokončujeme třetí etapu výstavby našeho vinařství. Které jsme začali budovat na zelené louce již v roce 2009.
Pokud by k Vašim stávajícím viničním tratím mohla mávnutím kouzelného proutku přibýt jakákoliv další. Která by to byla a proč?
Jsem spokojený s tratěmi okolo Velkých Bílovic, ale určitě by pro mě byla výzva vyzkoušet pracovat s hrozny třeba Romanée-Conti.
Kterou část roku nejraději chodíte do vinice a proč?
Každé roční období má svoje. Nejraději mám jaro, kde se vše probouzí k životu a podzim, který hraje všemi barvami. V zimě je ve vinici zase ticho a klid.
Měla by se podle Vás tuzemská produkce vydat cestou větší odrůdové specializace? Po vzoru jiných zemí primárně vsadit na některou či některé odrůdy?
Myslím, že jednou se k tomu dopracujeme, ale bude to ještě dlouho trvat. Momentálně je to velký chaos, ale zákazník si najde, na co má chuť.
Novým výsadbám v tuzemsku v posledních letech vévodí odrůdy Pálava, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Které to podle Vás budou za 10 let?
Pálava a Rulandské šedé jsou modní odrůdy a Veltlín tradiční. Myslím, že se budou vysazovat i nadále a přibudou k nim výsadby Ryzlinku rýnského a Rulandského modrého.
Mění se podle Vás nějak zásadně v posledních letech styl nebo kvalita tuzemských vín?
Děláme celých 25 let většinou suchá vína a vždycky dělat budeme. Kvalita tuzemských vín se zlepšuje, jen je škoda, že někteří ,,vinaři“ učili nebo ještě učí pít zákazníky různé tekutiny z dovozu. Chybí tady trochu patriotrismus.
Jak hodnotíte dosavadní fungování VOC a jak vidíte jejich budoucnost?
Nijak je nehodnotím a nezajímám se o ně. Podle mě systém vůbec nefunguje.
Vína kterého tuzemského vinařství máte rád a proč?
Mám rád vína všech poctivých vinařů.
Jakou radu byste na základě svých zkušeností dal začínajícímu vinaři?
Držím mu palce a přeji hodně štěstí.
Kterou otázku nejčastěji dostáváte na degustacích?
Co děláte s burčákem, který se nevypije?
Která láhev vína Vám za poslední týden udělala největší radost?
Ryzlink Vlašský PRESIDENT 2015 od Michlovského.
Doporučte dvě vína ze své aktuální nabídky:
Cuvée Beton SG\NG a Velká červená slípka.
Tycka
17. July 2019 09:41
Přiznám se, že mám trošku chaos v těch jménech vinařství….Hana Mádlová, Malý vinař, František Mádl, Stanislav Mádl….těch Mádlových asi bude ve Velkých Pavlovicích vícero…
A druhá věc, která mi už dlouho vrtá hlavou, jak je to s těmi betonovými nádobami? To asi nebude klasický beton nebo ano?