Čtyři vinařská zastavení v Jižním Tyrolsku

Březen, 5.03.2019 09:41

Má první letošní cesta do Itálie (a snad ne poslední) směřovala do Jižního Tyrolska. Zatímco tisíce Čechů sem v zimních měsících míří sjíždět bílé svahy, my jsme se vydali brázdit místní sklepy. Tedy spíš chrámy vína, protože Jižnímu Tyrolsku se tak nějak všeobecně ekonomicky daří a i ve světě vína je to znát. Vždycky jsem si říkal, že bych chtěl mít na důchod barák v Toskánsku, ale zjistil jsem, že někde v okolí Bolzana by to také nemuselo být úplně od věci. Nabízím tipy na čtyři zajímavá vinná zastavení – Manincor, Franz Haas, Falkenstein a Pacherhof.

52924248_10215772003187796_5559345658659340288_n

Jižní Tyrolsko je vinařský trpaslík nejen z pohledu vinařské Itálie, ale i v porovnání s Českou republikou. Zatímco v jižně sousedící provincii Trentino vinaři hospodaří na 9000 hektarech vinic, tak v Jižním Tyrolsku si vystačí s plochou vinic kolem 5000 hektarů. Ostatně hlavní zemědělskou komoditou Jižního Tyrolska není víno, ale jablka. Jabloňové plantáže lze ostatně při cestování po tomto regionu jen stěží přehlédnout. Mají jich tu na 19 000 hektarů!

A zatímco jablka se pěstují na dně údolí, réva dost často šplhá po zdejších příkrých svazích. Výjimkou nejsou ani vinohrady posazené 600 až 700 metrů nad mořem, na úzkých terasách a skalních ostrůvcích, kde jakákoliv mechanizace nepřichází v úvahu. Rozhledy po okolí tu dávají smysl skoro všude, srdce plesá, oko se rosí. Navíc kde tu byla ve středověku jen trochu rovná skála, tam se prásknul malebný historický hrad.

Odrůdově je to v Jižním Tyrolsku hodně pestré. Z těch čistě lokálních je na prvním místě potřeba zmínit Schiavu. Stále nejrozšířenější odrůda prý v minulosti tvořila i 80 % zdejších vinic, postupem času ale vyklízela pozice. Řada vinařů ji ještě tradičně vede na pergolách, které v minulosti zajišťovaly jistotu stabilně velkých výnosů a chránily révu před spálením od ostrého sluníčka. Blending partnerem Schiavy je v některých případech robustnější, tmavší a trpčí Lagrein. Kombinaci obou najdete například v klasických vínech DOC St. Magdalener nebo DOC Lago di Caldaro. Druhá jmenovaná apelace byla prvním DOC celého Jižního Tyrolska a právě zde, poblíž stejnojmenného jezera, se lahvují asi nejlepší Schiavy.

52926501_10215767903445305_8743471508099170304_o

Pár kilometrů jižněji od jezera Caldaro pak leží i vesnice Tramin, kde se lahvují nejlepší Rulandy šedé. Kecám, samozřejmě první víno, které byste si měli ve zdejších bistrech a vinotékách objednat je Gewürztraminer. Mezi další rozšířené odrůdy patří Pinot noir, Sauvignon blanc, Pinot blanc, Chardonnay, Moscato Giallo….

Vinařský region Jižního Tyrolska si můžete představit jako tři údolí, tvořící písmeno Y. Přesně uprostřed najdete hlavní město regionu Bolzano. V jeho okolí a směrem na jih se hodně pěstují již zmíněné červené odrůdy. Pokud se vydáte do levého ramena Y, až za město Merano, dorazíte do údolí Val Venosta. To je vyhlášeno skvělými bílými víny odrůd Pinot blanc, Sauvignon nebo odrůdou Pinot noir. Naopak pravé rameno, neboli Valle Isarco, směrem na Brixen, tady najdete nejlepší italské Sylvánské zelené, Kerner, Riesling nebo třeba Veltlínské zelené.

Radost pít

Od 80. let minulého století dochází v Jižním Tyrolsku k transformaci vinné produkce směrem k výraznému pozvednutí kvality a prestiže místních vín. V první řadě omezení výnosů, poctivá práce ve vinici, udržitelnost, ale také zaměření na organické či biodynamické postupy, studium podmínek jednotlivých poloh a přizpůsobení odrůdové skladby, investice do vybavení výrobními technologiemi.

Nastoupená cesta nese své ovoce a dnes tak s mírnou nadsázkou platí, že vysloveně špatné víno z Jižního Tyrolska prakticky neseženete. O bílých vínech z Jižního Tyrolska se někdy říká, že jsou tak svěží a čistá, jako by vybublala přímo z místních horských potůčků. Případně, že chutnají jako kousnutí do zralého zeleného jablka. Většina bílých vín je z nerezu. Nejprve vás zasáhne příval svěží kyseliny následovaný zralými ovocnými tóny. Některá prestižní single vineyard cru“ vína a speciální cuvée, se nechávají zrát v dubových sudech. Červená vína ve dřevě končí logicky daleko častěji. Charakteristická svěžest je obsažena i v nich.

Vinařstvím, které se v mnoha ohledech vymyká místním zvyklostem je Manincor. Najdete ho na dohled od jezera Caldaro a za návštěvu stojí kromě vína i všem fanouškům moderní architektury. Na rozdíl od typických jihotyrolských kooperativ, Manincor vyrábí vína jen z vlastních vinic, kterých má na 50 hektarů. Současná éra vinařství začala v roce 1991, kdy vinařství od svého strýce převzal současný majitel Michael Goëss-Enzenberg. Se svou ženou Sophie pro vinařství získali nejprve organickou a následně také biodynamickou certifikaci. Vinařství dokonale splývá s vinohradem, využívá geotermální tepelná čerpadla pro vytápění a chlazení a umožňuje výrobu vín tzv. gravitační metodou. Od většiny jihotyrolské produkce se Manincor liší i tím, že pro zrání všech vín, i těch bílých, se používá dřevo. Bílá vína leží ve velkých dubových sudech vyrobených ze dřeva pocházejícího z panství Manincor. Červená vína zrají z velké části v barikových sudech.

Doporučuji ochutnat: Přiznám se, že Manincor je moje krevní skupina, chutná mi od nich prakticky vše. Zkuste třeba Eichhorn (Pinot bianco), Keil (Schiava ze staré vinice, kde jsou i stoleté keře) nebo Mason (Pinot noir).

IMG_20190223_080641

IMG_20190222_180623

IMG_20190222_181015

52602172_1019382924939677_2805116713807380480_n

52607889_10215772005627857_9215795186263654400_n

Na vinařství Franz Haas jsem byl relativně hodně zvědav, protože i tady dle všeho měly být k dostání kvalitní Pinoty. Přesouváme se ještě více na jih, do vesničky Montagna, kde je uprostřed příkrého kopce hned u silnice do skály vyhloubený sklep vinařství. Rozsahem podobně velké vinařství jako Manincor, tedy s 55 hektary vinic, z nichž ale část si vinařství pronajímá, dnes vede zástupce sedmé generace vinařské rodiny – Franz. Poznávacím znakem vinařství jsou barevně nespoutané etikety vín navržené již zesnulým malířem Riccardem Schweizerem. I tady stojí za to požádat o prohlídku moderního sklepa, který ještě voní novotou. Je vidět, že business Franzovi a jeho partě vzkvétá, i když za sebe musím přiznat, že moje očekávání se ohledně vín nenaplnila. Ochutnali jsme relativně širokou paletu bílých i červených a vše působilo tak trochu dělané na sílu, hodně expresivně, občas na úkor vyváženosti a elegance. Ptal jsem se na objem exportu do USA, protože tam by mi stylem vína asi pasovala nejvíce, ale většinu vín prý Haasovi prodají doma v Itálii. Ostatně i v příjemné degustační místnosti se během naší návštevy (v sobotu dopoledne mimo sezónu!) dveře prakticky nezastavily.

Doporučuji ochutnat: Sauvignon (klasická, expresivní novosvětská verze připomínající skoro až Nový Zéland), Pinot Nero Schweizer (klíčové víno v produkci vinařství) nebo Moscato Rosa (méně známá muškátová odrůda, ze které se v Jižním Tyrolsku dělají sladká dezertní vína).

52638703_1020062421538394_2987903387984461824_n

IMG_20190223_102827

52971442_10215795242488764_3526257639954579456_n

Asi 10 kilometrů za Meranem je vesnička Naturns. Když přijíždíte po hlavní silnici, nemůžete si vysoko na pravém svahu všimnout menší moderně vypadající budovy. Rodinné vinařství Falkenstein se tu uprostřed svých vinic vyhřívá v nadmořské výšce 650 metrů.  Kopec se trefně jmenuje Sonnenberg a sluníčko tu pere fest. Vinařství Falkenstein vzniklo v roce 1989, kdy se manželé Franz a Bernadette Pratzner rozhodli seknout s jabloněmi (a to doslova) a věnovat veškeré své úsilí produkci kvalitních vín. Postupně rozšířili vinice až na 12 hektarů, vysazených v nadmořské výšce 600 až 900 metrů nad mořem. Portfolio vín je stejně skromné, jako prostory útulného sklepa, i tady dominují velké dřevěné sudy. Jsou z akátového dřeva a zrají v nich všechna bílá vína vinařství, většinou necelý rok. V nabídce najdete Riesling, Pinot blanc, Sauvignon, Gewürztraminer a z červených Pinot nero. Vína z Faleknsteinu jsou nesmírně poctivá, elegantní a s potenciálem. Měli jsme možnost ochutnat kromě mladých vín i starší Pinot blanc nebo Riesling 2012. Lepší rýňák jsem v Itálii asi nepil.

Doporučuji ochutnat: Sauvignon (v tomto případě připomínající spíše delikátně minerální vína z údolí Loiry), Riesling (s náznakem petroleje) nebo Pinot blanc.

IMG_20190223_113707

52708496_10215772003987816_1742034959981346816_n

IMG_20190223_120532

IMG_20190223_124138

Pokud chcete vidět nejsevernější výběžek italského vinohradnictví, vydejte se do Weingut Pacherhof. To sídlí na úplném konci Isarco valley, dál už réva v Itálii neroste. Dnes kombinující produkci vín a stylový hotel, vinařství sídlí v místě staré zemědělské usedlosti, jejíž historie je zmapována až do roku 1142. I tady se nedávno investovalo a pod hotelovým parkovištěm vznikl zcela nový sklep pro zpracování hroznů a zrání vín. Jak už tomu v této části Itálie bývá, vše velmi citlivě řešeno a moderní architektura tu plynule navazuje na velmi starý sklep z 12. století. Vinařství dnes pracuje se sedmi hektarech vinic, jejichž půdám dominuje písek a žula, a produkuje čistá, velice svěží bílá vína odrůd Sylvánské zelené, Ryzlink rýnský, Pinot blanc, Pinot Grigio, Müller-Thurgau, Kerner nebo Veltlínské zelené. Ano, jsme už hodně blízko Rakouska, takže si královská rakouská odrůda našla cestu i sem. Vinařství dnes vede Andreas Huber se svou sestrou a s jejich pohostinností dostanete okamžitě chuť strávit zde na dovolené minimálně týden. V parném letním čase se tu můžete zchladit jak v bazénu s panoramatickým výhledem, tak v nádherných sklepích se skleničkou bílého v ruce.

Doporučuji ochutnat: Pinot bianco (nádherně svěží a elegantní), Sylvaner (z poloviny zrající v nerezu, z poloviny v akátových sudech) nebo Grüner Veltliner (jeden z mála v Itálii).

IMG_20190223_153557

52591422_1020061628205140_7824862459721678848_n

IMG_20190223_162401

Okomentovat:

*

Loading...