Château Gazin Rocquencourt v bílé i červené

Červenec, 8.07.2020 07:41

Pokud bych měl jmenovat jeden region, kterému bych se chtěl více věnovat, tak je to Bordeaux. V Itálii jsem tak nějak ponořen kontinuálně, Rakousko a Morava, to je domácí hřiště, do Riojy jsem se letos podíval a Burgundsko je zase čím díl tím více mimo mé finanční možnosti. Ne, že by tedy špičková vína z Bordeaux byla za hubičku, ale i v relativně rozumné cenové hladině se tu dá hledat. Navíc Bordeaux prochází poslední dekádu spoustou změn, výraznější orientaci na organiku a biodynamiku nevyjímaje. O víkendu jsem otevřel dvě láhve Château Gazin Rocquencourt z Pessac-Léognan. Nadchnul mne zejména bílý Sauvignon blanc 2016.

IMG_20200704_110630

K Bordeaux mne to opravdu podvědomě tak nějak táhne, takže si delší dobu pohrávám s myšlenkou, že alespoň jeden příspěvek měsíčně bych vínům tohoto regionu věnoval. Zatím tedy nedošlo k posunu z fáze úvah do fáze realizace, ale co není, v relativně krátké budoucnosti třeba bude. I když nevím, co na to čtenář, zda má rád Cabernet Sauvignon a zdejší suchá bílá vína z Bordeaux stejně jako já…

Tak či onak, dnes tedy dva zástupci z levého břehu řeky Girondy, konkrétně apelace Pessac-Léognan. Ta je nejmladší z Bordeaux apelací, vznikla oddělením od Graves teprve v roce 1987. Tato část Bordeaux není vyhrazena produkci červených vín, místní klima svědčí i bílému, takže hned pětinu vín tvoří odrůdy Sauvignon blanc a Sémillon. Více než 1200 hektarům vinic však vévodí Cabernet Sauvignon a Merlot. Vzhledem k pozvolnému oteplování regionu přitom nové výsadby tvoří spíše prvně jmenovaná odrůda. Pro červená vína z Pessac-Léognan je typická zemitost, lehká nakouřenost, tóny tmavých třešní, tabáku nebo kůže. Jsou relativně brzo připravena k vypití, ta nejlepší z nich mají velký potenciál zrát v čase.

Vinařství Château Gazin Rocquencourt má v regionu dlouhou historii. Elegantní sídlo bylo založeno krátce po polovině 17. století a mimořádnou kvalitu zdejších vín zmiňují záznamy již z 19. století. Původní název vinařství byl Château Gazen et Bourbon, později bylo přejmenováno na Château Gazin a od roku 1995 pak současní majitelé vinařství nazývají Château Gazin Rocquencourt. Zajímavostí je, že z 30 hektarů půdy tvoří hned 22 hektarů jeden souvislý blok vinic AOC Pessac-Léognan. Největší podíl ve výsadbách má Cabernet Sauvignon. Odrůda Sauvignon blanc se ve vinicích vinařství objevuje až v 60. letech minulého století a nové výsadby proběhly v roce 2007. Vinařství má certifikát o zodpovědném přístupu ve výrobě vín, od roku 2015 částečně pracuje organicky a biodynamicky. Vinařství Château Gazin Rocquencourt je majetkem rodiny Bonnie, které vlastní i nedaleké vyhlášené vinařství Château Malartic-Lagravière.

Château Gazin Rocquencourt White 2016, 13,5 %      Hodnocení: 91/100

Bílé víno je lahvováno jako 100% Sauvignon blanc, poprvé opustilo brány vinařství v ročníku 2010. Víno má středně výraznou slámovou barvu, vůně je intenzivní, řekl bych skoro až parfémová. Osobně bych takovou voňavku z fleku používal. Primárně jsou cítit tóny bílé broskve, černorybízový list nebo žlutý meloun. Nechybí náznak akátu, zralých citrusů nebo vanilky. Nic křiklavého, doslova svůdně voňavé. Na stejné notě pak pokračuje i chuť, absolutně vyvážená, s tóny zralých citrusů, jemnou vanilkou a příjemnou svěžestí. Víno je středně plné a s delší dochutí. Rozhodně mu nechybí potenciál zrát v dalších letech. Musím říci, že jsem byl zvědav spíše na červené víno tohoto vinařství, ale bílé mne jednoznačně nadchlo!

IMG_20200704_110805

Château Gazin Rocquencourt 2014, 13,5 %      Hodnocení: 88/100

Červené víno tvořené rovnoměrným poměrem Cabernetu Sauvignon a Merlotu. Víno vzniklo pod dohledem známého konzultanta Michela Rollanda. Ve vůni se středně výraznými tóny tmavých třešní, švestek, lékořice nebo tabáku. Chuť je středně plná, s lehce vysušujícími taniny, vyšší kyselinou. Ovocné tóny působí jemně nasládle, jdou spíše do červených peckovin, ale nechybí švestka, marcipán nebo tabák. Víno celkově působí relativně přísně, je sevřené a nepomohlo mu ani delší otevření. Takový ten strohý, kovový projev v chuti, kterému osobně moc neholduji.

IMG_20200704_110738

Bordeaux

Okomentovat:

*

Loading...