Château Dauzac 2003

Červenec, 31.07.2014 07:43

Čas od času budu chtít věnovat na blogu příspěvek nějakému řekněme prémiovějšímu vínu či legendárnímu vinařství. Od amatérského blogera, jehož celoživotní partnerkou je nesplacená hypotéka, nečekejte záplavu vín od Domaine de la Romanee – Conti nebo lavinu sedmiček od Henriho Jayera. Budu se spíše snažit nabízet tipy na o něco dostupnější lahve, které třeba nejsou ke každodennímu popíjení, ale na rodinnou oslavu, oslavu životního jubilea, křest nové plachetniceči vánoční stůl se hodit mohou. Dnes začneme klasikou z Margaux, nazrálé víno z Château Dauzac.

Historie chateau sahá až do první poloviny 17. století a od té doby změnilo vinařství mnohokrát majitele. Naposledy pak minulý týden, kdy se Andre Lurton rozhodl prodat svůj 42% podíl ve firmě pojišťovací skupině MAIF. Ta je tak nově stoprocentním vlastníkem Château Duzac. Andre Lurton přitom dohlížel na výrobu zdejších vín od roku 1992.Vinařství je jedním z 18, kterým byla v rámci klasifikace Bordeaux vín z roku 1855 udělena kategorie Cinquièmes cru classé patří mezi vyhlášené značky regionu Margaux. Sídlo najdete v obci Labarde. V současnosti má vinařství vysazeno 45 hektarů vinic (42 v rámci apelace Margaux, 3 hektary Haut-Medoc), v nichž dominuje Cabernet Sauvignon s 65 %, doplněný Merlotem (35 %). Vinice najdete v relativně těsné blízkosti řeky Gironde. Hustota výsadby činí 10 000 keřů na hektar. Jak už to na levém břehu Bordeaux bývá, půdy, na kterých jsou vinice vysazeny, jsou zejména štěrkovité.V roce 2004 provedli na Château Duzac kompletní rekonstrukci ve smyslu přeměny výroby na gravitační systém zpracování hroznů. Fermentace vín probíhá za řízené teploty, v ocelových tancích. Vína nechávají v Château Dauzac projít druhotným jablečno-mléčným kvašením. Vína následně zrají po dobu 12 měsíců v sudech, z poloviny se jedná o nové francouzský dub. Vinařství vyrábí i tzv. druhé víno, pod názvem La Bastide Dauzac. Co se týká ročníku 2003, ten byl v Bordeaux extrémně horký, což způsobilo řadě vinařů nemalé problémy. Cukry se v hroznech kumulovaly velmi intenzivně a některá vinařství na to reagovala dřívějším termínem sklizně. Jiní vyčkali a dostalo se jim za to vysoce zralých hroznů, které se následně transformovaly do plných, koncentrovaných vín. Obecně ročník svědčil spíše levému břehu Bordeaux a konkrétně severnějším oblastem Médocu, jako Pauillac nebo St. Estèphe.

Château Dauzac 2003, Margaux AOC Grand Cru Classé, 13 %

Víno se prezentuje pěknou sytější barvou, s širším okrajem. Ve skleničce krásně slzí. Aroma je výraznější, expresivní, nabízí tmavé ovoce, jako černý rybíz nebo ostružiny, nechybí tóny připomínající třešně, lékořici nebo tabák. Lehce kořenité, pěkně strukturované. V ústech je víno plnější, primárně ovocné, působí relativně vyzrále. Zralé ovoce, černý rybíz, švestka. Příjemnou kyselinu doprovází štiplavé tříslo. Dlouhá dochuť. Sebevědomé, elegantní pití, s vytříbenou a čistou aromatickou a lehce řízné na jazyku.Orientační cena: 967 Kč (Dobra-vina.cz)

Okomentovat:

*

Loading...