Červené Vánoce: Rioja, Ribera del Duero a Priorat

Leden, 2.01.2015 09:49

Nevím, do jaké míry jste patrioti, co vína týče, a ctíte zásadu, že vánoční svátky musí nekompromisně doprovodit víno z našich domácích vinic. Já se přiznám, že v této oblasti přehnanou národní hrdostí netrpím a vína vybírám dle aktuálních chutí, nálady či zásob ve své vinotéce. No a letos výběr padnul na čtveřici červených vín ze Španělska, reprezentující tři vyhlášené regiony – Rioja, Ribera del Duero a Priorat. Takže opožděně ¡Feliz Navidad y próspero Año Nuevo!

Ribera del Duero

Ačkoliv dnes už to tak nevypadá, Vánoční svátky byly letos doprovázeny téměř „středomořským“ počasím, kdy teploty šplhaly až k 10 stupňům nad nulou, takže se španělská vína v tento čas hodila dvojnásob. Poměrně výrazná a plná červená vína si sice nedokážu představit jako doprovod třeboňského kapra se salátem (volil jsem jinou kombinaci), ale jinak mohu elegantní vína z pyrenejského poloostrova k oslavě Vánoc doporučit. Vína, která si dnes představíme, jsou z ročníků 2008 a 2009, tedy příjemně vyzrálá, zjemněná ležením v lahvi nebo na sudu.

Malou novoroční toulku po španělských vinařských oblastech začneme v regionu nejvyhlášenějším, tedy Rioja. Pro rozkvět vinařství zde bylo důležité, že na rozdíl od sousedící Navarry byla Rioja umístěna na důležité obchodní trase a město Logroño bylo oblíbenou zastávkou na tradiční poutní cestě do Santiago de Compostela. Vína se zde dělají téměř výhradně z odrůdy Tempranillo, kterou doprovází v menší míře Garnacha, Graciano nebo Mazuelo. Setkat se můžete s víny skvělými i průměrnými, jak už tomu bývá. Rozhodně však nelze jednoznačně tvrdit, že nejlepšími ve Španělsku. Naopak některé vinařské regiony, jako právě Ribera del Duero, tvrdě šlapou regionu Rioja na paty a dokáží nabídnout minimálně srovnatelná vína, navíc v lepší cenové hladině.

Co se týká klasifikace španělských vín, používá se obdobný apelační system jako v případě Francie nebo Itálie. Dvě nejvyšší úrovně vín se označují zkratkou DO (Denominaciones de Origen) nebo DOCa (Denominaciones de Origen Calificada). Do druhé jmenované kategorie lze v současnosti ve Španělsku zařadit pouze vína z oblastí Rioja a Priorat.

Informaci o původu vína na lahvích španělských vín ještě může doplňovat údaj o vyzrálosti vína, či chcete li způsobu a délce jeho školení. Kromě mladých vín označovaných jako „joven“, jsou to v zásadě kategorie „crianza“, „reserva“ a „gran reserva“. Požadavky na délku zrání vín a následné zařazení do jedné z kategorií se mohou mírně lišit v rámci regionů, v oblasti Rioja jsou nastaveny o něco přísněji.

Víno z oblasti Rioja může být zařazeno do kategorie crianza, pokud před uvedením do prodeje zrálo alespoň po dobu dvou let, z čehož jeden rok leželo na sudu a jeden rok v lahvi. Někteří vinaři ale nechávají vína zrát i déle. V případě růžových a bílých vín je požadovaná doba zrání v sudu zkrácena na polovinu. V případě vín reserva se doba zrání vín prodlužuje na tři roky, konkrétně alespoň jeden rok ležení v sudu. Nejvyšší kategorii vín tvoří vína gran reserva, která nemohou být uvedena do prodeje dříve než po pěti letech od sklizně. Dva roky přitom musí zrát v dubových sudech.

Azabache 2009 Crianza, Rioja, Vinedos de Aldeanueva, 14 %

Viňedos de Aldeanueva je vinařské družstvo, jehož historie sahá do poloviny 20. století a které dnes v porovnání s českými reáliemi sdružuje neuvěřitelných 850 pěstitelů hroznů disponujících 2600 ha vinic. Ty se nachází v rozdílných nadmořských výškách od 200 – 600 metrů, půda je jílovitá či oblázková. Obecně se oblast vyznačuje nízkým úhrnem srážek a naopak nadměrnou porcí slunečního záření. Z odrůd ve vinicích jasně dominuje Tempranillo, které doplňují Garnacha, Mazuelo, Graciano nebo Viura. Relativně nedávno pak družstvo rozšířilo své aktivity i do regionu DO Rueda, který je jak známo vyhlášený především bílými víny odrůdy Verdejo.

Azabache

Crianza, kterou jsem ochutnal je hrdě označena nápisem Organic, který odkazuje na ekologické postupy při pěstování hroznů. Víno má krásnou jiskrnou barvu, relativně světlejší, rubínovou, se širokým okrajem. Aroma intenzivní, ovocně-marmeládové, kombinuje červené peckové ovoce, višně v likéru, doplněné o exotické koření. V ústech středně plné, spíše lehčí. Ačkoliv výrobce doporučuje víno vypít do tří let, přijde mi stále v hodně pěkné kondici. Velmi dobře pitelné, nazrálé se zakulacenými taniny. Na druhou stranu nečekejte víno opulentní či přehnaně strukturované. Ve své cenové kategorii určitě fajn.

Orientační cena: 220 Kč

S dalším vínem se posouváme výrazněji na východ do Katalánska, a sice do druhé DOCa oblasti s názvem Priorat. S necelými 2000 hektary vinic se sice nemůže rovnat 60 000 hektarů v Rioja, ale atraktivností vín určitě. Někdy jsou vína z Prioratu označována za ta nejvíce noblesní z celého Španělska. Ačkoliv Tempranillo s více než 200 000 hektary významně dominuje španělským vinohradům, Priorat zůstává věrný odrůdam Garnacha a Cariñena (+ Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot). Na charakter místních vín mají vliv specifické klimatické podmínky vyznačující se výraznou změnou teplot během dne a noci, typické jsou pro region velmi chudé půdy a velmi nízké výnosy pohybující se i na úrovni až 5 hl/ha. Vinice jsou často vysazeny na strmých terasách. Vína bývají aromaticky poměrně hodně koncentrovaná, s výraznějším tříslem a typickou mineralitou.

 

Ayres de Escal 2008, Priorat, Bogedas Altza, 14 %

Vinařství Bodegas Altza se nachází v blízkosti přírodního parku „Serra del Montsantu“ v severní části oblasti Priorat. Vinice jsou obdělávány na terasách v nadmořské výšce 390 – 420 metrů. Půda je zde typická pro celý region, a sice Llicorella (neúrodná kamenitá půda z načervenalé břidlice s malými částicemi křemene). Réva, ze které se víno Ayres de Escal vyrábí, je stará 25 až 40 let.

priorat

Víno je směs odrůd Garnacha (85 %) a Cariñena (15 %), zrálo 8 měsíců na barikovém sudu. Barva je tmavší, sytě višňová či granátová, víno má vyšší viskozitu. Na nose se objevují tóny připomínající tmavé peckové ovoce, lékořice a jemná zakouřenost či tabák. V ústech působí víno plným dojmem, sametově, ovocně až marmeládově. Nechybí jemná kořenitost způsobená zráním ve dřevě. Příjemně vyzrálé tříslo, vystupující v dochuti vína. Elegantní, relativně svěží víno, u kterého se s dubovým sudem pracovalo velmi rozumně. Pokud třeba nemusíte některá barikem příliš vyhnaná červená vína Španělska, tohle by se vám mohlo líbit. Víno má určitě další potenciál pro zrání v následujících letech.

Orientační cena: 300 Kč

A na závěr zamíříme zpět do vnitrozemí Španělska, za opulentními víny z regionu Ribera del Duero. Oblast, která je velmi často srovnávána s Riojou a která se snaží prosadit na pozici španělského regionu č.1. Pěstování révy se začalo ve zdejších podmínkách rozvíjet v polovině 19. století, ale ještě v roce 1982, kdy získala Ribera del Duero status DO (Denominacion de Origen), tu působilo jen 12 vinařství. Dnes jich je více než 300. Pro podnebí oblasti Ribera del Duero je typické nízké množství srážek v průběhu roku (400-600 mm), velmi suchá a horká léta a studené zimy. S ohledem na místní podmínky jsou vinice vysazeny v relativně vysokých nadmořských výškách, kolem 700 – 800 metrů nad mořem. Stejně jako v regionu Rioja, i tady jasně viničním výsadbám dominuje odrůda Tempranillo.

Majuellos de Callejo 2009, Callejo, 14,5 %

Víno v kategorii reserva zrálo 18 měsíců v barikovém sudu, jde o 100% Tempranillo. Hrozny byly vypěstovány v režimu organické produkce. Ve skleničce hodně sytá barva, čistá, jiskrná, po zakroužení patrná vyšší viskozita. Aroma připomíná zralé tmavé bobulové ovoce, lékořici, nechybí kořenité tóny nebo jemná tabáková stopa. V ústech relativně plné, s razantnějším nástupem, primárně ovocné, s černým rybízem nebo višní. Nechybí nasládlé tóny, vanilka, jemná čokoládovost. Víno je delší, s příjemnou kyselinou. Celkově hodně elegantní a vrstevnaté pití. Energické. Ročník 2009 byl v regionu Ribera del Duero hodně vydařený, co se podmínek pro dozrání hroznů týče a toto víno je skvělou ukázkou výjimečnosti místních vín.

Orientační cena: 660 Kč

tempranillo

Cathar 2009 Crianza, Bodegas Abanico, 14 %

Víno pochází z oblasti Gumiel de Mercado, vinice leží v nadmořské výšce 830 metrů. Réva, ze které bylo vyrobeno toto víno, má v průměru 42 let. Před nalahvováním zrála tato crianza 15 měsíců v amerických a francouzských dubových sudech. Víno nebylo filtrováno. Opět se jedná o 100% Tempranillo.

Cathar má tmavší černorybízovou nepropustnou barvu, ve skleničce krásně slzí. Aroma je hřejivé, vyzrálé, kombinuje tmavé bobulové ovoce, jako ostružiny nebo černý rybíz, spolu s nasládlými tóny vanilky, jemnou kořenitostí, hřebíčkem. Nechybí dřevo.  chuti je víno plnější, hedvábné, působí až opulentně, s dlouhou dochutí. Zralé peckové ovoce, povidla, kořenitost, čokoládové tóny v dochuti. Pevné a vystupující tříslo. Ze všech čtyř vín tohle působí nejmohutnějším dojmem. Ovocem našlapané, robustní, hodně připomíná vína z Nového světa.

Orientační cena: 420 Kč

Cathar

Okomentovat:

*

Loading...