Červená vína vinařství Dva duby

Květen, 28.05.2014 07:27

Tématem pondělního příspěvku byla nepoctivost a zlodějina. Dnes to vezmeme přesně zopačného konce, představíme si tři vína zmalého vinařství zDolních Kounic, pro které je odpovědný a poctivý přístup víc než charakteristický. Ačkoliv vinařství Dva duby dělá něco málo růžového a bílé víno zodrůd Veltlínské červené rané a Sauvignon, jednoznačnou doménou Jiřího Šebely jsou podle mne především červená vína. Frankovku a Svatovavřinecké nechává vyniknout včistě odrůdových variantách i ve společném cuvée. Červená zvinařství Dva duby rozhodně patří ktomu nejzajímavějšímu vrámci tuzemské produkce.

Kvýrobě vín Jiří Šebela přistupuje spokorou a súctou kjedinečnému terroiru, kterým Dolní Kounice disponují. Když jsem letos na jaře vinaře navštívil, mluvilo se hodně o specifičnosti místních vín. „Dolní Kounice jsou velmi speciálním místem na vinařské mapě. Je to jedna z mála vinařských obcí v České republice, kde jsou vinohrady na původních starých vyvřelinách.“ A když pijete červená vína zvinařství Dva duby, musíte dát Jiřímu Šebelovi za pravdu, jejich charakter je nezaměnitelný.Jiří Šebela je vinař mladý věkem i vinařskou historií. První vína lahvoval teprve vzročníku 2007 a za těch pár let se vyprofiloval do té míry, že dnes jeho vína najdete na vinných lístcích některých top restauracích vtuzemsku. Vtuzemských časopisech o víně se o jeho vínech příliš nepíše, neobjíždí se svými výstavy a soutěže, takže zůstává mimo pozornost hlavního proudu konzumentů vín. Stejně jako Dolní Kounice samotné, trochu zastrčené mimo frekventované turistické stezky. Pro nás zasvěcené jen dobře, alespoň zjeho nevelké produkce zůstává také něco pro násJFilozofie Jiřího Šebely je prostá. Vinohrady jsou ošetřovány bez aplikace systémové chemie, bez herbicidů a bez mědi. K ochraně révy se používá pouze síra, biodynamické preparáty (roháček a křemenáček), výluhy z bylin, pekařské droždí a domácí kozí mléko. Vína jsou „vyráběna“ bez aditiv, pouze s minimálním přídavkem síry před lahvováním. Vše je podřízeno jedinému – přenést z jedinečného terroiru kounických vinohradů vše do každé lahve a dát všem vínům možnost dlouholeté archivace. Měřítkem běžně používaných postupů by mohl být Jiří Šebela se svými víny klasifikován jako podivín či „extrémista“, ale jeho vína jsou jasnou odpovědí pochybovačům přírodních postupů. Žádné ujetiny či rychlokvašky bez archivačního potenciálu. Velká červená vína, která neskutečně drží pohromadě, můžete nechat rozpitá týdny vlednici, nebo uložit na roky do sklepa. Vína, která kombinují eleganci, hloubku, osobitost, nebál bych se do určité míry srovnání svíny burgundskými. Jestli vám ještě někdo bude tvrdit, že na Moravě nevznikají skvělá červená vína, dejte mu na místě facku a pošlete ho do Dolních Kounic.

Ex opere operato 2011, Vinařství Dva duby, 11,9 %

Lehčí suché víno (zbytkový cukr 0,1g/l) vyrobené čistě zodrůdy Svatovavřinecké. Krásná odpověď na někdy těžkopádná, nabušená a hutná vína znového světa. Víno příjemně voní, po peckovém ovoci, švestkách, postupně přechází až do povidel či jemně tabákových tónů. Vústech zpočátku vláčné, plnější, vzávěru naopak svýraznější kyselinou a drsnějším tříslem. Koncentrovaná ovocná chuť, třesně, višně, švestky. Hodně zábavné pití, zároveň elegantní a stylové, dovedu si představit na zahradní grilovačce ke šťavnaté kotletě i na oslavu významného životního jubilea.Orientační cena: 350 Kč

Von In Excelso 2011, Vinařství Dva duby, 13 %

Frankovka jako řemen přátelé, netřeba snad více slovem plýtvati. Krásné a vrstevnaté aroma, dominantní ovoce doplňuje paleta zajímavých podtónů. Primárně cítím jemné dřevo, mineralitu – kamení, náznak květin. Vústech je víno plné, je ho doslova celá pusa, vdochuti dlouhé. Příjemná energická kyselina, akurátní tříslo. Brusinky, červený rybíz, lehce nakouřené. Tahle Frankovka mne posadila ještě o trochu více na prdel než zbylá dvě vína. Chtělo by to celý kartón a šup sním do archivu.Orientační cena: 350 Kč

Ex opere operato 2007, Vinařství Dva duby, 12,4 %

A na závěr důkaz místo slibů. Víno prvního ročníku, kdy šel Jiří Šebela svíny do lahví. Sedmileté Svatovavřinecké, které jasně odlišuje baculatější typ lahve, se drží ve skvělé kondici. Aroma červených peckovin, spíše decentní, je doplněno o lehce rustikální polohu, připomínající kůži. Vústech suché, svýraznější kyselinou, delší. Zralé ovoce. Trochu více mi seděl projev mladé 11kové verze, ale klobouk dolu, tohle víno krásně prezentuje potenciál červených kounických vín.Orientační cena: 350 KčSuma sumárum, pokud jste ještě neměli možnost seznámení sčervenými víny Jiřího Šebely, koukejte se po nějaké lahvi poohlédnout. Jestli tuto značku ve svém archivu vedete, tak gratuluji kdobrému vkusu. Na zdraví!

Okomentovat:

*

Loading...