Červená od COSu

Únor, 15.02.2018 10:42

O sicilském vinařství COS jsem se tu již nedávno rozepsal v souvislosti s jejich oranžovým vínem Ramí. Dnes přihodím něco málo k jejich červeným vínům, která jsou rozhodně z kategorie „love it or hate it“.  Ostatně potvrdilo se mi to na nedávné degustaci, kde jsem tato vyhlášená italská naturální vína představoval.

IMG_20180121_141730

Červená vína z vinařství COS jsou postavená na odrůdách Nero d’Avola a Frappato. V obou případech jde o odrůdy velmi úzce spjaté s největším středomořským ostrovem. Nero d’Avola je nejrozšířenější modrá odrůda Sicílie s 18 000 hektary viniční plochy. Odrůda s trochu pošramocenou pověstí, protože se z ní logicky dělají vína různé kvality. Na druhou stranu je to také odrůda, jejíž výsadby v posledních letech rostou a která se stává jakousi vlajkovou lodí zdejších vinařů. Docela dlouho s ní vinaři pracovali jako s příměsí do kupáží s mezinárodními odrůdami, nyní se lahvuje stále více sama o sobě.

Na jihovýchodě Sicílie, v oblasti Vittoria, jejím přirozeným partnerem bývá odrůda Frappato. Ta se ideálně hodí na zdejší teplé a písčité půdy (terra rossa). Vína odrůdy Frappato mají velmi delikátní aroma, jsou jemná, příliš se nehodí pro zrání v sudech. Mívají vyšší kyselinu, naopak  postrádají třísloviny, nejsou tak určena k nějaké delší archivaci. Právě v kombinaci s odrůdou Nero d’Avola ale tvoří velmi originální, zajímavou a také seriózní kombinaci s názvem Cerasuolo di Vittoria DOCG. Jediné DOCG celé Sicílie.

Pokud u červených vín z rozpálené Sicílie čekáte robustní vysoce alkoholické a marmeládové bomby, tak červená vína od COSu jsou přesný opak. Jsou vlastně přesně tím červeným vínem, které si v létě budete chtít na rozpálené Sicílii ve čtyřiceti stupních ve stínu dát. Krásně fresh, příjemně ovocná, čistá, s nižším alkoholem. Rozhodně lze servírovat i lehce podchlazená. Prostě fajn červené letní pití.

Nero di Lupo 2016, COS, 11 %

V tomto případě 100% Nero d’Avola, výraznější vůně s tóny třešní, švestek, fialky nebo lékořice. V chuti se potřebovalo delší dobu rozdýchat, ale po několika hodinách se rozvonělo do nejmenšího detailu. Sametové třísloviny krásně rozprostřené v tónech čerstvého červeného ovoce, švestky a jemné kořenitosti. Delší závěr oplývá finesou a nepostrádá lehce minerální závěr. Tohle se pije nebezpečně rychle.

Frappato 2016, COS, 11,5 %    

Zářívá rubínová barva, ze skleničky se doslova dere svůdně opojná vůně červených třešní, rybízu, divokých lesních jahod, lehce nasládlého marcipánu. Stylem směřující do Pinotu, i když trochu exotičtější a divočejší. V chuti lehčí, zároveň příjemně komplexní. Báječně srovnané, co se týká čistých a zdánlivě lehce nasládlých tónů červených peckovin, kyseliny a delikátních tříslovin. Víno je hladké, zakulacené, svěží a opravdu krásně ovocné.

Cerasuolo di Vittoria Classico 2015, COS, 13 %

Směs odrůd Nero d ‚Avola (60 %) a Frappato (40 %), stáří révy v průměru dosahuje 25 let, víno zraje v sudech ze slavonského dubu. Barva ve skleničce je tmavší rubínová, víno má vyšší viskozitu. Vůně je expresivní, s tóny švestek, ostružin, fialky nebo pepře. Chuť je svěží, s pikantní kyselinou, čerstvými červeného ovoce a květin. Celkově velmi elegantní, vyvážené a středně výrazným tříslem, velmi noblesním. Oproti Frappatu a Nero di Lupo, tohle víno působí robustněji, s lehce hřejivým alkoholem. Dochuť je dlouhá, minerálně zemitá, rozhodně vybízí k dalšímu popíjení.

Vittoria Rosso „Pithos“ (amfora) DOC 2016, COS, 12 %

Pithos je vlajková loď vinařství COS, před nalahvováním víno zraje sedm měsíců v zakopaných hliněných amforách. Těch má vinařství celkem k dispozici úctyhodných 150 kousků. I v tomto případě jde o kombinaci Nero d ‚Avola (60 %) a Frappato (40 %),  nicméně díky způsobu zrání víno nemůže být označeno jako Cerasuolo di Vittoria. Pithos má krásnou aromatiku s tóny malin nebo fialky, v chuti je šťavnatý, kulatý, ale proti předchozímu vínu trochu syrovější. Tóny malin, sušených třešní, zemitosti a bílého pepře jsou doplněné o krásně integrované jemné třísloviny. Dochuť je dlouhá a uzavřená minerální slaností.

IMG_20180121_141832

Loading...