Časem prověřené moravské Pinoty

Únor, 2.02.2015 06:32

Každý Čech vypije zhruba 20 litrů vína za rok a rostoucí poptávku po vínech nepokrývají tuzemští vinaři ani z poloviny. Za současného stavu platí, že co se u nás vyrobí, se také velmi záhy vypije. Většina vín, která opouští brány či sklepy českých a moravských vinařství je připravena k okamžité konzumaci a není určena k delšímu ležení či archivování. Nejzářnějším příkladem budiž marketingovými akcemi vypiplaný hit posledních let – Svatomartinské víno.

pinot-noir

Ne pro všechna tuzemská vína naštěstí platí: čím dříve vypít, tím lépe. Najdou se i vinaři, kteří si vína nějakou dobu hýčkají ve sklepě, než je nabídnou nedočkavým zákazníkům. Z fleku mne napadá třeba Josef Valihrach, Jiří Šebela z Vinařství Dva duby, Jaroslav Osička nebo třeba Petr Nejedlík z Dobré vinice. Zdaleka dnes ovšem nejsou jediní. Navíc pokud vína nenakupujete čistě v supermarketech, není problém v rámci vinoték nějaké starší moravské lahve objevit.

Člověk se samozřejmě pouští na trochu tenčí led, protože neví, jak dlouho a v jakých podmínkách už lahev ve vinotéce stojí, ale na druhou stranu odměnou mu může být víno zubem času doslova vyšperkované. Je potřeba nebát se, vsadit na prověřená jména a trochu zariskovat. Kdo by si například před aktuálně skončeným Australien Open vsadil, že smíšenou čtyřhru vyhrají zkušení harcovníci Martina Hingisová (34 let) a Laender Paes (41 let)?

Ale nechme tenis tenisem a vraťme se zpět k vínu. Pro dnešní příspěvek jsem dal dohromady tři vzorky odrůdy Pinot noir, tedy červeného krále z Burgundska, který v tamějších podmínkách většinou nemá s archivačním potenciálem problém. Jak jsou na tom vína v moravském podání? Konkrétně Rulandské modré 2006 z vinařství Trpělka & Oulehla, dále Pinot noir 2006 od Stapleton & Springer a do třetice „mladší“ Pinot noir 2007 od vinařství Tanzberg Mikulov.

IMG_2634

Vína jsem nearchivoval doma, nýbrž v uplynulých týdnech poctivě nakoupil, konkrétně ve vinotékách Radotíně a v Újezdě nad Lesy. Blíže se podíváme pouze na dvě z nich, protože nejmladší „železného“ rulandu jsem musel nekompromisně „recyklovat“ do výlevky. Těkavé víno, vonělo po laku na nehty, chutnalo nepříliš odlišně. Bohužel, s touhle lahví to nevyšlo.

Rulandské modré 2006, Regina Coeli – Vinařství Trpělka & Oulehla, 14 %

Vinařství sídlící poblíž obce Dolní Kounice je zrovna producent, u kterého se po starší lahvi sáhnout nebojím. Dnešní víno je z viniční trati Šibeniční hora, zařazené v přívlastku výběr z hroznů, suché (zbytkový cukr: 2,9 g/l, kyselina: 4,3 g/l).

Barva je vzhledem k odrůdě a vyzrálosti relativně sytější, než bych čekal. Víno není úplně čiré, jiskrné, pravděpodobně nefiltrováno. Na nose relativně výrazné, objevuje se zralé bobulové ovoce, džem, nechybí špetka kořenitosti a tabákové stopy. V chutí příjemně nazrálé, středně plné, s elegantním tříslem. Primárně ovocné, jahody, černé višně. Není to úplně „sameťáček“, nechybí relativně hodně pikantní kyselina, v závěru také přece jen trochu vystupuje vyšší alkohol. Na druhou stranu víno působí kompaktně, působí stále energicky, pije se s radostí.

Orientační cena: 280 Kč

IMG_2635

Pinot noir 2006, Ben’s Reserve, Stapleton & Springer, 13 %

Směs odrůd Pinot noir a Modrého Portugalu (30 %). Světlejší typicky odrůdová barva, rubínově – cihlová, se širokým okrajem. Aroma je spíše nenápadné, nabízí červené peckoviny, zejména třešně či jahody. Jemná stopa dřeva, kořenitosti. V ústech víno pokračuje v nastoleném trendu, decentní, i když s příjemnou šťavnatostí. Zralé ovocné tóny se relativně rychle vytrácí. Po všech stránkách elegantní Pinot, jemný, avizovaný vrchol u tohoto vína má být někdy 2016 – 2018. Já už bych s konzumací ale asi moc neotálel.

Orientační cena: 400 Kč

IMG_2637

Okomentovat:

*

Loading...