Cabernet Sauvignon – král uplynulých dekád

Červenec, 16.07.2015 06:31

Ještě před 20 lety byla nejvysazovanější odrůdou bílá španělská odrůda Airén. Poslední čtvrtstoletí bylo ovšem ve světě vína plné změn a vydělaly na nich odrůdy jako Merlot, Chardonnay, Tempranillo nebo Syrah. Novým králem se ale stal Cabernet Sauvignon, který od roku 1990 zdvojnásobil své zastoupení ve světových vinicích a z pozice osmé nejvysazenější odrůdy se posunul na úplný vrchol.

IMG_3085

Příhodně právě Cabernet Sauvignon jsem si proto vybral na úvod nového seriálu, v rámci kterého budu na tomto blogu pravidelně představovat z mezinárodního pohledu nejdůležitější odrůdy vinné révy. Každý příspěvek navíc doplní tipy na zajímavá vína, dostupná v tuzemsku. Dnes to budou konkrétně Cabernety z Argentiny, Chile, Jihoafrické republiky, Austrálie a Rumunska (Bordeaux se budu věnovat někdy separátně). Regionů, kde se odrůdě Cabernet Sauvignon daří a kde z ní vznikají špičková vína, je ale samozřejmě mnohem více.

Celková osázená plocha odrůdou Cabernet Sauvignon přesahuje 300 000 hektarů, jen pro představu, Česká republika k tomuto číslu přispívá 240 hektary (2014). Hvězda této modré odrůdy začala stoupat v 18. století, ruku v ruce s rostoucí popularitou vín z Bordeaux. Cabernet Sauvignon tu dominuje zejména na levém břehu, kde mu mimořádně vyhovuje místní klima a štěrkové půdy. Ta největší vína Bordeaux jsou, možná až na pár výjimek z Pomerolu, postavena právě na Cabernetu Sauvignon. Mezi průkopníky používání této odrůdy patřila vinařství jako Château Mouton Rothschild nebo Château d’Armailhac.

Ostatně v Bordeaux je Cabernet Sauvignon také doma. Teprve v roce 1996 ale tým vědců pod vedením Carole Maredith potvrdil DNA testem původ této odrůdy. Ta vznikla pravděpodobně v 17. století jako spontánní křížení odrůd Cabernet Franc a Sauvignon blanc.

Nenáročný týmový hráč

Ve prospěch rozšíření této odrůdy hovoří její schopnost přizpůsobit se různým podmínkám. Velmi dobře se Cabernetu Sauvignon každopádně daří v chudších, štěrkových půdách, což je také důvod, proč odrůdě vyhovuje levý břeh Bordeaux. Pro dostatečné vyzrání hroznů je potřeba relativně hodně slunečního záření v kombinaci s vyššími teplotami. Cabernet Sauvignon má například v porovnání s Merlotem nebo Cabernetem Franc delší vegetační období.

Kromě Bordeaux se Cabernet Sauvignon pěstuje v mnoha dalších vinařských regionech světa, možná by bylo jednodušší vyjmenovat ty, kde se s ním nepotkáte. Ikonická vína vznikají z této odrůdy v USA, v Chile je zase Cabernet Sauvignon dlouhodobě nejpěstovanější odrůdou s třetinovým podílem na místních vinohradech (42 000 hektarů Cabernetu Sauvignon – 2013). V regálech supermarketů a vinoték není těžké narazit na vína z Argentiny, Austrálie, Jihoafrické republiky, ale třeba i Rumunska, Španělska nebo jihofrancouzské oblasti Languedoc-Roussillon.

Výhodou této odrůdy je také její variabilita a schopnost doplňovat se s dalšími červenými odrůdami. V Bordeaux je to předevších Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot a Carmenére, ale po světě vznikají další varianty cuvée založené na místních odrůdových specialitách. V Jihoafrické republice Cabernet Sauvignon často doprovází Pinotage, v Chile lokálně populární Carmenére, v Argentině Malbec nebo v Austrálii Shiraz.

Možná překvapivě si významné postavení vydobil Cabernet Sauvignon také v Itálii, která se může pochlubit celou škálou vlastních autochtonních odrůd těch nejlepších parametrů. Díky oblíbeným vínům jako Sassicaia nebo Ornellaia se Toskánsko zařadilo mezi nejvyhledávanější destinace světa, co se červených vín založených na Cabernetu Sauvignon týče. Čistě odrůdová vína z odrůdy Cabernet Sauvignon pak vznikají také na jihu Itálie, například na Sicílii.

Na moravě je aktuálně Cabernet Sauvignon až sedmou nejvysazenější modrou odrůdou. Ani do budoucna to nevypadá na nějaký velký boom v nových výsadbách. V letech 2010 až 2013 byl Cabernet Sauvignon v tuzemsku vysazen na něco málo více než šesti hektarech. Důvodem je fakt, že málokteré lokality na Moravě poskytují vhodné podmínky pro ideální dozrávání hroznů této odrůdy. Zajímavý Cabernet Sauvignon jsem letos ale ochutnal například ve vinařství Tanzberg.

Pro kvalitní vína odrůdy Cabernet Sauvignon je typická intenzivní a tmavá barva, doprovázená komplexním a koncentrovaným aromatickým projevem, typicky s tóny připomínajícícmi ostružiny, černé třešně, černý rybíz, borůvky nebo čokoládu. S vyzráváním se objevují tóny tabáku, lanýžů, cedrového dřeva, zemitosti nebo kůže. V případě méně vyzrálých hroznů ve víně nechybí aroma připomínající zelenou papriku nebo olivy. Vína bývají v chuti koncentrované, plná, s vyšším tříslem. Díky svému charakteru se vína mohou vylmi dobře vyvíjet v čase a jsou tedy vhodná k delší archivaci.

Ochutnal jsem:

Cabernet Sauvignon 2012, Max Reserva, Errazuriz, 14 %     Hodnocení: 91/100

Víno pocházející z D.O. Valle de Aconcagua, před nalahvováním zrálo 12 měsíců v dubových sudech. Barva černé třešně, typicky odrůdové aroma, plné ovocných tónů, jako jsou ostružiny, višně, švestky nebo brusinky. Nechybí sušené bylinky, lékořice nebo tóny připomínající mátu. Hodně svěží, komplexní, prakticky bez nadládlých dubových tónů. V ústech velkorysé, koncentrované, krásně vybalancované. Dominuje tmavé ovoce, kořenitost v dochuti. Třísloviny jsou pevné, ale v rovnováze s bohatou ovocností a svěží kyselinkou. Dlouhá dochuť.

Orientační cena: 450Kč (Kupmeto.cz)

IMG_3066

Anura Cabernet Sauvignon 2008 Reserve, 14,5 %      Hodnocení: 89/100

Tmavá, sytá, karmínová barva, vyšší viskozita. Komplexní a vyzrálá aromatika. Sušené ovoce, švestky nebo brusinky doplňují tóny připomínající tabák, staré dřevo, zemitost. V ústech elegantní, plné energického ovoce, ostružin, švestek, v koncentrované marmeládové podobě. Kořenitost, dřevo. Chuť vína podporuje razantní kyselina a vyšší tříslo. Koplexní víno, aktuálně ve skvělé kondici, s dalším potenciálem.

Orientační cena: 549Kč (Bavino)

 IMG_3072

Cabernet Sauvignon 2012, Punto Final, Renacer, 14,8 %     Hodnocení: 88/100

Argentinský Cabernet Sauvignon s 10% příměsí Cabernetu Franc. Fermentace probíhala v nerezových tancích, před nalahvováním víno zrálo rok ve francouzských dubových sudech. Barva vína je sytá, temně rubínová. Aroma je výrazné a expresivně ovocné, s tóny černého rybízu, švestek nebo pepře. Komplexnost vůní doplňují lehce zelené tóny a náznak tabáku. V ústech působí Cabernet plným dojmem, mohutně, nechybí tmavé bobulové ovoce, povidla, kořenité tóny. Moc pěkné víno, strukturované, s příjemnou šťavnatou kyselinou a řízným tříslem.

Orientační cena: 279 Kč (Vino-klub.cz)

IMG_3058


Cabernet Sauvignon 2013, La Putere, 14,5 %     Hodnocení: 86/100

Hodně tmavá až inkoustová barva. Výrazně ovocné na nose, červené ovoce, tóny malin, brusinek, doplněné o nasládlé čokoládové tóny. V ústech uhlazené, sametové, středně plné, ovocné. Nechybí nasládlé kořenité tóny, vanilka. Hodně jemné taniny, příjemná kyselina. Přístupné, líbivé víno, sázka na jistotu, pokud razíte někam zapařit nebo na grill.

Orientační cena: 199 Kč (Bavino)

IMG_3060

Cabernet Sauvignon 2012, Spier, 14,5 %    Hodnocení: 85/100

Barva vína středně intenzivní rubínová, na nose víno připomíná červený rybíz, sladké koření, vanilku, lékořici. Objevují se i zajímavé tóny připomínající uzené maso, kouř. V chuti je víno přímočaré, s dominantní ovocnou linkou, s tóny černého rybízu nebo borůvek. V dochuti kombinace kořenitosti a lehce svíravého třísla. Relativně harmonické, dobře udělané, na druhou stranu postrádající větší komplexnost, osobitost. Výraznější „wow“ efekt se nedostavuje.

Orientační cena: 270 Kč

IMG_3070


Cabernet Sauvignon 2012, Brand’s Laira, 14 %     Hodnocení: 82/100

Cabernet Sauvignon z oblasti Coonawarra. Vůně vína je spíše decentní, ovocně – kořenitá. Černý rybíz, borůvky nebo máta. V ústech je víno relativně ostré, s výraznějším tříslem a pikantní kyselinou. Objevují se jemné tóny připomínající černý rybíz, višně, borůvky. V dochuti středně dlouhé, kořenité, hřebíček, povidla.

Orientační cena: 169 Kč (Vinovyhodne.cz)

IMG_3081

Okomentovat:

*

Loading...