Burgundsko a jeho vína

Listopad, 28.11.2011 08:46

Předminulý týden jsem netradičně zahájil čtvrtou etapu Tour de France příspěvkem o regionu Beaujolais a jeho vínech. Modří už tedy možná vědí, že tento měsíc jsme se v rámci našeho putování po francouzských vinařských oblastech dostali do slavného Burgundska. Než se vrhnu na ochutnání několika zdejších vín, pojďme si tuto vinařskou oblast, která je známa zejména svými víny z odrůdy Pinot Noir a Chardonnay, krátce představit.

Zdroj: http://www.burgundytoday.com/Burgundsko je francouzskou vinařskou oblastí, kde se produkují jedna z nejdražších vín vůbec. Najdete zde takové vinařské ikony jako například Domaine de la Romanée-Conti nebo vinařství Henriho Jayera. Burgundsko je také jedním z nejstarších francouzských regionů, jehož historie sahá do druhého století po Kristu. Přes dlouhou vinařskou tradici se však Burgundsko od jiných slavných francouzských regionů odlišuje svým rustikálním vzezřením. Nestojí zde okázalé zámky, na které narazíte při putování po Bordeaux. Většina vinic zde byla dlouho v majetku církve, přesněji do doby, než je vyvlastnil Napoleon. Největší výzvou se pro místní vinaře a renomé zdejších vín stalo posledních ani ne 100 let. První ránu zasadily oblasti válečné konflikty. V 60. a 70. letech to pak vinohradníci poněkud přeháněli s hnojením a zejména přemírou draslíku. Používání hnojiv sice způsobilo kýžený nárůst výnosů z vinic, ale ruku v ruce také vedlo k tomu, že vína ztratila svůj intenzivní projev, kvalitu a trpěla nedostatkem kyselin. Během 30 let umělého hnojení také místní půda ztratila velké množství přírodních živin. Od druhé poloviny 80. let konečně došlo ke zvrácení zvrhlého trendu umělého vylepšování a vinaři se vrací zpět k přírodním postupům a produkci kvalitních vín. S ohledem na současnou produkci to vypadá, že většina vinic se již vzpamatovala z chemické masáže a do budoucna by mohlo být ještě lépe.

Bílé i červené

V Burgundsku se aktuálně produkuje zhruba 1,5 milionů hektolitrů vína, které se sklidí z nějakých 29 tisíc hektarů vinic. Světoznámá vinařská oblast se skládá z šesti menších regionů. Asi nejslavnější je Chablis, kde na vápenci a jílu vznikají jedny z nejlepších Chardonnay na světě. Vzhledem k severní poloze oblasti jsou vína svěží a pěkně pitelná. Zhruba 40 místních vinic je klasifikováno v nejvyšší kategorii tzv. premier cru. Pro Chardonnay z Chablis je také typické, že vinaři při jeho výrobě nepoužívají dubových sudů, jak je běžné v jiných částech světa. Ta nejlepší červená burgundská vína vznikají v rámci tzv. Côte d’Or, což je 48 kilometrů dlouhý a 8 kilometrů široký vápencový hřeben táhnoucí se od severu k jihu. Místní vinice mají nejčastěji východní orientaci s mírným směřováním na jih. Tady se produkují vína konkurující slavným červeným z Bordeaux. Vosne-Romanée (http://www.burgundytoday.com/)Severní část hřebenu, která začíná u Dijonu se nazývá Côte de Nuits. Místní vína z odrůdy Pinot Noir patří mezi TOP červená na světě. Na jihu pak navazuje Côte de Beaune, kde se ovšem kromě červených vín lahvují také skvělá vína Chardonnay. Zbylými burgundskými regiony jsou Côte Chalonnaise a Mâconnais, kde 90 % produkce tvoří vína z odrůdy Chardonnay. Poslední a nejjižněji ležící je Beaujolais, o jehož vínech jsem tu psal nedávno.

Burgundsko kraj rázovitý

Burgundsko je, co se týká vinařské produkce velmi roztříštěné. Průměrná rozloha vinohradu nepřesahuje 6 hektarů. V celém regionu je více než 3000 vinařů, kteří většinou prodávají své hrozny velkým nákupčím, neboli negociantům. Malí individuální pěstitelé tak sice kontrolují zhruba dvě třetiny vinic, ale produkují jen asi čtvrtinu celé produkce Burgundska. Negocianti pak prodávají víno s apelačním označením určitého vinohradu či vesnice, nikoliv s informací o původním pěstiteli. Mezi známé negocianty, jejichž produkce je k zakoupení i v tuzemsku, patří například Père et Fils nebo Louis Jadot.Od velkých konkurenčních vinařských regionů, jako Champagne nebo Bordeaux se Burgundsko liší tím, že zde se vyrábí vína jednoodrůdová, nikoliv ve Francii oblíbeným mícháním. V červených odrůdách hraje prim již zmíněný Pinot Noir, následovaný odrůdou Gamay, používanou pro slavná vína Beaujolais. Místním bílým vínům vládne Chardonnay, ale setkat se můžete i s odrůdami jako Sauvignon Blanc nebo Aligoté. Pommard (http://www.burgundytoday.com/)Co se týká nejednotného a občas matoucího francouzského apelačního systému, tak v Burgundsku je až na výjimky tvořen hierarchií, které vévodí vína grand cru. Takto jsou označena zhruba jen 2 % místních lahví. Vína jsou vhodná k delšímu zrání, před vypitím je můžete uložit do vinotéky minimálně na pět až sedm let. Další kategorií jsou vína z vinic s označením premier cru. Na etiketě těchto vín naleznete jméno obce a následně také vinohradu, odkud víno pochází. Kvalita těchto vín už nemusí být tak jednoznačná, jako u nejvyšší kategorie. V oblasti je totiž více než 600 vinic premier cru, s různými vlastnostmi a potenciálem. Třetí variantou burgundských vín jsou vína s označením apelace jednotlivých obcí.

Nejlepší nemocniční vína na světě

Nový ročník burgundských vín je každoročně představován na charitativní dražbě v nemocnici Hospice de Beaune. Letos se 20. listopadu konal již 151. ročník této prestižní akce. Ačkoliv je dražba v dnešní době primárně sledována z obchodního hlediska, ceny vydražených vín totiž naznačí cenovou úroveň celého ročníku, původní dobročinný smysl aukce zůstal zachován. Hospic de Beaune totiž prodejem vín ze svých vinic financuje nutné investice například na nákup potřebného zdravotnického vybavení. V loňském roce bylo dosaženo rekordní částky za vydražené sudy s vínem. Za 644 sudů obchodníci zaplatili 5,2 milionů eur. Zatímco v roce 2009 byla průměrná cena vydraženého sudu 6256 eur v roce 2010 to bylo 8099 eur. Nejhodnotnější položkou dražby bývá sud s označením Hospices de Beaune – Piece de President, za který v loňském roce nový majitel vysázel neuvěřitelných 400 000 eur. Co vy a burgundská vína? Jak vysoko jsou na vaší hierarchii francouzských vín? O víkendu jsem pár burgundských vín ochutnal, putování po Burgundsku tedy tento týden zakončí příspěvek o otevřených lahvích.

3 komentáře:

Jan Čeřovský (Belcarnen)

28. November 2011 09:24

Já a vína z Burgundska máme vyloženě harmonický vztah, tedy krom finanční náročnosti :-)

Narazil jsem na pár chyb:

1) Negociaci … spíše négocianti
2) Père et Fils není firma, ale doslova „Otec a syn“, najdete to často za jménem producenta (např. Bouchard Père et Fils etc.)
3) Sauvignon Blanc bych do seznamu neuváděl před Aligoté. A určitě častější je tam třeba Pinot Blanc (nedeklarovaný), Sauvignon je spíš doménou jediné podoblasti a ve spojení s Burgundskem se o něm mluví minimálně :)

podkorkem.net

28. November 2011 11:37

Díky za doplnění, člověk se stále učí a v případě vína to platí dvojnásob. U negociantů mne zradil prašivý Word..Bílé odrůdy nebyly seřazeny dle důležitosti, ale máš pravdu..:)

Anonymous

12. December 2011 01:16

…a v tom Chablis je nejvissi kategorie Grand cru,je jich tam celkove sedm.Jinak fantasticky poctenicko(podkorkem),diky a jen tak dal:-).Jakub Mestek

Okomentovat:

*

Loading...