Burgundské lahůdky Pascala Marchanda

Květen, 12.05.2014 05:44

Koncem dubna jsem tu uveřejnil rozhovor sburgundským vinařem Pascalem Marchandem, který vznikl na nedávné ochutnávce ve zcela zaplněné vinotéce U Mouřenína. Zatím málo tu padlo o skvělých vínech, která nám vprůběhu večera sympatický vinař servíroval. Třikrát Chardonnay a hned desetkrát Pinot noir, to zní na první pohled dost jednotvárně. Nuda? Vžádném případě. Naopak byla to zajímavá ukázka odlišností různých oblastí a poloh a také výrazných specifik několika nedávných ročníků. Třeba takový rok 2012? Podle Pascala Marchanda jeden znejlepších.

Úvod degustace obstarala tři bílá vína. Jako první víno

Avalon Chardonnay 2011

, což je základní směska village a Premier Cru. Název odkazuje na nevyjasněnou historii a bájný Avalon, který se podle některých teorií mohl nacházet i v Burgundsku. No a jestli přeci jen ležel někde úplně jinde nevadí, vBurgundsku je alespoň městečko snázvem Avallon. Co se týká vína stejného jména, o nic tajuplného nešlo, šťavnaté, plnější, energické a moc pěkné pití. Tenhle „zavíňovací“ vzorek se mi líbil moc a byl velkým příslibem věcí příštích. A že jsme se poměli, jedna lahůdka za druhou.Ze stejného ročníku 2011 bylo i druhé víno, konkrétně

Meursault 2011

. Jde o směs ze tří různých parcel, přičemž ze 70 % dominuje vyšší hodně kamenitá vinice „Narvaux“. Ta dává vínu minerální projev. Tedy spíš charakter totálního šutru, abych byl zcela přesný. Už dlouho jsem nepil něco tak minerálního, na nose pazourek doplněný o svěží ovocné tóny, vústech plnější, hodně kamenité, třísknutí kamene o sebe, lehce kouřové. Ztrojice bílých mne tohle lízání minerálů bavilo nejvíce, vynikající.O rok mladší víno ze stejných parcel

Meursault 2012

je diametrálně jiné. Ukázka toho, co dokáže udělat rozdílný ročník. Ta tam je dominantní mineralita, víno je primárně ovocné, citrusové, sbílým ovocem, jen lehounce kamenité. Elegantní, šťavnaté, velmi koncentrované. Celkově přístupnější víno. Obě vína nechává Pascal Marchand zrát 20 měsíců na sudu na kalech, 2012 zatím ještě není vprodeji. Červená vína jsme opět začali

cuvée Avalon

, konkrétně porovnáním dvou různých ročníků. Ročník 2011 označil Pascal Marchand za líbivý, hodně ovocný, rok 2008 za mimořádně harmonický, který vyprodukoval po všech stránkách vyrovnaná vína spěknými kyselinkami. Jinak včerveném Avalonu jsou hrozny zrůzných poloh, konkrétně z Côte de Beaune i Côte de Nuits. Víno je školeno vpoužitých dubových sudech. Mladý Pinot noir 2011 mne nějak výrazněji neoslovil, přímočarý, líbivý styl, primárně ovocný. To vyzrálejší šestiletý

Avalon Pinot noir 2008

byl o poznání zajímavější. Příjemně naleželé víno, vústech lehčí, ale spoměrně bohatou chutí, kombinuje zralé červené peckoviny, marmeládovost, vdochuti lehkou mineralitu. Příjemná kyselina, hebké taniny. Ve skleničce krásně slzí. Navíc jedno zvín, které je přímo kdostání ve vinotéce U Mouřenína. Po této jakési zahřívací fázi jsme si střihli vertikální degustaci čtyř vzorků

Gevrey-Chambertin

, přičemž ve všech případech se jednalo o směs zvíce parcel. Nejmladší 2012 ještě není vprodeji, pro účely degustace bylo víno stočeno přímo ztanku, kde toho času čekalo na brzké nalahvování. Jak známo, 2012 byl velmi komplikovaný ročník, hodně podprůměrný co do množství produkce, ale slušný co do kvality. Špatné podmínky vprůběhu jara a léta nakonec zachránil pěkný podzim. Pascal Marchand pak na ochutnávce označil ročník 2012 za jeden znejlepších, ve kterých doposud vyráběl vína. Jak řekl, vína tohoto ročníku jsou hodně koncentrovaná, ale harmonická. Co se týká konkrétního vzorku, který jsme měli možnost ochutnat na degustaci, měl ještě mladické nedokonalosti, vprojevu trochu pubertální, ale na druhou stranu již nyní představuje víno svelkým charakterem, výrazné, višňově koncentrované, džemové. Potřebuje ještě čas, aby, získal na eleganci. Ročník 2011 byl vBurgundsku trochu ztracen mezi excelentním 2010 a 2012. Alespoň takhle to na svých vínech vidí Pascal Marchand. Je pravda, že

Gevrey-Chambertin 2011

bylo malinko jednodušší, co se týká struktury, ale příjemně ovocné a hodně pitelné. To je charakteristické pro ročník 2011, vína jsou téměř okamžitě připravena kvypití. Na druhou stranu jsem si poznamenal výraznější alkohol vchuti a trochu postrádal kyselinu. Zbylá dvě vína vertikální postupky byla prostě skvělá. Ročník 2010 byl posledním, kdy mělo vinařství normální objem produkce bez větších výpadků.

Gevrey-Chambertin 2010

se mi zuvedeného kvartetu líbil asi vůbec nejvíce. Víno má komplexní a hutnější aroma, kde voňavou ovocitost doplňuje trocha dřeva, stopa lékořice. Na jazyku je víno malinko rustikální, vláčné, plné, se zralým ovocem. Fantastické, yummy, hodně odlišné od 2011.

Gevrey-Chambertin 2009

pochází zhodně slunečného roku. Víno je odpovídajícím způsobem koncentrované, má o něco více alkoholu. Krásně voní, intenzivní tóny zralých peckovin, lehce zakouřené, lékořice, kořenitost, trocha dřeva. Prostě omamný aromatický koktejl. Energie se přelévá i do úst, kde navíc víno drží pěkná šťavnatá kyselina. Opět lahůdka.Dalším vínem bylo

Fixin Clos du Chapitre 2011 Premier Cru

, u kterého jsem si jen stručně poznamenal, svěží, višňově-malinové aroma, vzdušné. Vústech sametovější, zakulacené, takové přemýšlivé, meditační víno. Na mne možná až moc uhlazené, bez nějakého překvapivého momentu. Naopak zamiloval jsem se do

Pommard Les Charmots 2010 Premier Cru

. Pascal Marchand vPommardu začínal a má kněmu osobní pouto. A tohle víno je hodně osobité, pochází zvinice, která se nachází vbývalém lomu a má prý téměř 80 let. To, co jsem postrádal u předchozího vzorku je vtomto případě dávkováno plnými hrstmi. Hutnější polohy na nose, povidlové, rustikální, tóny lehce do kůže nebo tabáku. Na jazyku výraznější tříslo, drsnější, živočišné. Takové chlapské pití do neveselých časů, ale pitelné svelkou radostí. Poslední dva vzorky už dojem ztohoto vína nepřekonaly.

Charmes-Chambertin 2010 Grand Cru

bylo hodně expresivní, na nose až agresivní. Nové dřevo, pečené ovoce, přecházející až do kávových tónů. Vústech ale uhlazené, elegantní, dlouhé. Úplnou tečkou pak bylo Charmes-Chambertin 2008 Grand Cru. Tenhle ročník mi sednul o mnoho více, víno bylo celkově decentnější, vše ve vyváženém poměru. Už jsem se jen držel skleničky a nechával doznívat energii ze skvělých vín, která jsme toho večera ochutnali. Hodně povedená akce vpříjemném interiéru designové vinotéky, vsympatické společnosti a se skvělým programem. Pascalu Marchandovi a jeho vínům dávám jasný palec nahoru.PS: Za doprovodné fotografie děkuji vinotéce U Mouřenína

Okomentovat:

*

Loading...