Burgundské Chardonnay v proměnách terroiru

Březen, 10.03.2014 06:55

Přesně takhle zněl název degustační akce, kterou předminulý týden uspořádala společnost AD VIVUM. Skvělá vína, zajímavé povídání o jednotlivých podoblastech Burgundska a decentní kultivovaná sestava hostů. Jen těžko lze téhle ochutnávce něco vytýkat. Po libanonských vínech vkrátké době další skvělý degustační večer, který si zaslouží obsáhlejší zápisek.

Jak naznačuje titulek, ve skleničkách nám bez výjimky končila vína odrůdy Chardonnay. Osm různých vín, osm skvělých chuťovek. Procestovali jsme přitom Burgundsko od severu kjihu či chcete-li od Chablis až po Beaujolais. Absolutním vrcholem pro mne bylo asi Mersault Premier Cru „Les Porusot“ 2011 od vinaře Benjamina Lerouxe, ale slovem špičkové se daly označit prakticky všechny položky degustačního lístku. Osm důkazů o tom, že vBurgundsku vznikají nejen nejlepší vína zodrůdy Chardonnay, ale také nejlepší bílá vína na světě vůbec.Zavíňovacím vzorkem byly jediné bublinky večera, a sice Crémant de Bourgogne Blanc de Blanc od malého rodinného vinařství zjihu Beaujolais snázvem Domaine du Vissoux. Vinařství spravují manželé Martine a Pierre-Marie Chermettovi, kteří zvlastních hroznů produkují růžová a červená vína (Brouilly, Fleurie, Moulin à Vent) a již zmíněný Crémant de Bourgogne. Specialitou podniku je pak černorybízový likér crème de cassis. Celkem vinařství disponuje 14 hektary vinic odrůdy Gamay a jen jedním hektarem Chardonnay. Bublinky od manželů Chermettových jsou tak celkem raritou. Keře Chardonnay jsou zhruba 25 let staré a pochází zvinice, kde na rozdíl od místně typických vápencových či jílových půd, dominuje žula.

Crémant de Bourgogne Blanc de Blanc, Domaine du Vissoux

Víno je asambláž tří ročníků, má zlatavou až slámovou barvu a výraznější aromatiku. Vústech je vyzrálé, plnější, na druhou stranu jemné, až krémové. Zralé pomeranče, trocha medovosti, toast, mineralita. Crémant je hodně suchý, s akurátní kyselinou. Celkově mne tenhle vzorek hodně bavil, parádní bubliny.Orientační cena: 569 KčZabsolutního jihu Burgundska se teď přesuneme na jeho nejsevernější enklávu, a sice do Chablis. Na degustaci jsme totiž ochutnali dva vzorky zvinařství Domaine Christian Moreau & Pére et Fils. Historie tohoto vinařství sahá do roku 1814 a od roku 2001 jej spravuje zástupce již šesté generace vinařské rodiny Fabien Moreau. Vinařství patří bezesporu ke špičce produkce vChablis, disponuje relativně slušným portfoliem pozemků vrámci Grand Cru vinic. Těch je jak známo vChablis jen kolem 100 hektarů. Konkrétně vyrábí Domaine Christian Moreau vína z Grand Cru Les Clos, Valmur, Vaudésir nebo Blanchot. Pokud byste se chtěli do vinic vinařství podívat, koukněte na tohle video na Youtube. Na ochutnávce jsme měli možnost zakusit jedno AOC Chablis ročníku 2012 a o rok starší Grand Cru zvinice Blanchot.

Chablis 2012, Domaine Christian Moreau

& Pére et FilsVinice pro výrobu tohoto vína leží poblíž vesničky Chablis, jde o jižní a jihovýchodní svah. Vápenito-hlinitá půda, stáří keřů vprůměru 50 let. Hrozny jsou sklízeny ručně, do malých přepravek. Ve vinařství se používá pneumatický lis, kvašení probíhá vnerezových tancích, při regulování teploty. Zrání probíhá rovněž vnerezu, konkrétně 10 měsíců na jemných kvasničných kalech.Tohle Chablis patří již delší dobu kmým oblíbeným a i ročník 2012 potvrzuje konzistentně vysoko nastavenou kvalitativní laťku. Víno je na nose středně intenzivní, krásné, svěží a zároveň elegantní. Objevují se ovocné tóny jablek nebo bílé broskve. Vústech krásně energické, čisté, plnější, lehčí tóny zralého ovoce doplňuje jemná mineralita. Víno se prostě pije jako voda, ale mělo by se sním zacházet jako se svěcenou vodou.Orientační cena: 553 Kč

Chablis Grand Cru „Blanchot“ 2011, Domaine Christian Moreau

& Pére et FilsGrand Cru vinice Blanchot disponuje jihovýchodní polohou svelmi svažitým profilem, kde slunce údajně svítí téměř po celý den. Réva, kterou zde vlastní Domaine Moreau je necelých 30 let stará. Vína se zpracovávají stejnými postupy jako u předchozího vzorku, sjedinou výjimkou. Místo nerezu se používají dřevěné sudy, a to kombinace nových a použitých sudů.Komplexní, bohaté a proměnlivé aroma. Prostě ohromující. Nechybí hruška, bílé květy, bílý pepř, vzávěru lehce kouřové tóny. Vústech neuvěřitelně plné, perzistentní, dá se doslova kousat. Chuť podporuje pikantní kyselina. Citrusy a bílé ovoce doplňuje patrná stopa dřeva, ale příjemně zakomponovaná, neruší celkový dojem. Víno působí celkem rustikálně, přirozeně. Orientační cena: 1623 KčZChablis zase zpátky na jih, konkrétně do vinařství, kde králíci dávají dobrou noc. Vítejte vregionu Maconnais, kde mimo jiné sídlí Domaine de la Garenne. Vinařství s dlouhou tradicí, jehož reputace začala rychle stoupat po roce 2008, kdy do jeho vlastnické struktury zasáhli manželé Eliane a René Beaumontovi. Mezi nedávné úspěchy vinařství patří například zařazení mezi 10 nejlepších Chardonnay Burgundska ročníku 2010 dle časopisu Decanter. My jsme ochutnali víno o rok mladší, také hodně zajímavé.

Mâcon-Azé 2011, Domaine de la Garenne

Hrozny pro výrobu tohoto vína byly vysazeny roku 1986, vinice patří mezi nejvýše položené vokolí vesničky Azé, těší se velké přízni slunečního záření. Sklizeň probíhá ručně, pro lisování se používá pneumatický lis, kvašení a zrání pak vnerezových tancích.Víno světlejší barvy, vysoké viskozity. Celkově působí oproti předešlým vínům uměřenějším spíše decentním dojmem, taková klidná síla. Aroma přímočaré, jednoznačně ovocné. Bílé ovoce, hruška, pikantnější tóny do tropického ovoce. Vústech až chirurgicky čisté, jemné, vláčné, spříjemnou kyselinou. Opět špičkové víno, tentokrát modernějšího čistě ovocného střihu.Orientační cena:595 KčDalší vinařství, u kterého se dnes zastavíme, nese jméno mladého talentovaného vinaře Benjamina Leroux. Ještě stále třicátník, který prodává vína pod svým jménem od roku 2007, již dnes patří mezi zářící hvězdy Côte de Beaune a celého Burgundska. Dříve, než si založil vlastní vinařský sen vpodobě malého vinařství, dostal Benjamin Leroux na starost produkci vín ve vinařství Domaine Comte Armand. Bylo mu tehdy 26 let. Filozofií, kterou Benjamin při práci shrozny vyznává, je biodynamika.

Bourgogne blanc 2011, Benjamin Leroux

Víno pochází zhroznů 60 let staré révy, zlokality poblíž městečka Meursault snázvem Les Millerands. Před nalahvováním víno strávilo šest měsíců vtanku na kvasinkách a jeden rok na sudu. Ačkoliv je víno uzavřeno pod šroubovacím uzávěrem, vžádném případě se nejedná o nějaké základní fádní pití. Aroma je až překvapivě koncentrované a hluboké. Objevují se vněm ovocné tóny jako zralé citrusy, grep, které přechází do příjemných bylinkových poloh. Vústech je víno šťavnaté, energické, sživou kyselinou. Dominují citrusy, meruňka. Vznešené, stylové a zábavné pití, které vlévá energii do žil.

Meursault Premier Cru „Les Porusot“ 2011, Benjamin Leroux

Tohle víno mne vzáplavě skvělých Chardonnay přeci jen chytlo asi nejvíce. Víno má neuvěřitelně bohaté, vrstevnaté aroma, je prostě návykové (jako flaška toluenu). Přechází od ovocných tónů, sjablkem či hruškou, přes tóny připomínající lískové oříšky, po krémové, smetanové tóny. Vústech je víno plné, dlooouhé, sbroskví, se zralými citrusy, mineralitou. Vše je jak má být, prostě skvělé, neuvěřitelné.

Puligny-Montrachet Premier Cru „Champ Gain“ 2011, Benjamin Leroux

Celkově o něco umírněnější víno než předcházející vzorek. Aroma čisté, vrstevnaté nechybí vněm mineralita, zralé pomeranče, náznak koření až medovosti. Na jazyku tóny vína kopírují nastolený trend. Opět kombinace citrusů, výrazné minerality a špetkou kořenitosti. Víno nepůsobí na první dobrou tolik mohutně, nicméně nepostrádá slušné tělo, délku. Vústech opravdu zůstává neuvěřitelně dlouho. Benjamin Leroux tvoří skvostná vína, nezbývá než úklon a klobouček dolů.Degustaci jsme zakončili skvělým Mercurey Premier Cru „la Mission 2010 od Château de Chamirey Opět víno originální, víno takového obhroublejšího rustikálnějšího stylu, ale hrozně zajímavé a zábavné. Burgundské Chardonnay prostě nabízí paletu zajímavých, špičkových vín, samozřejmě také za exkluzivní ceny. Sohledem na relativně omezenou rozlohu zdejších vinic navíc do budoucna nelze čekat nic jiného než další růst cen nejlepších burgundských. Degustace, jako byl ta vAD VIVUM, jsou dobrou příležitostí prozkoumat větší množství prémiových vzorků, aniž by na vína musela padnout podstatnější část měsíčního platu. Pokud to ze zápisku není úplně patrné tak narovinu říkám, bylo to skvělé.

Okomentovat:

*

Loading...