Možná pamatujete ročník 2014 na Moravě, který byl přinejmenším problematický. To v Burgundsku se vinařům zadařilo a tento rok je považován, co se kvality týče, za nejlepší za poslední roky. Bílá vína ročníku 2014 jsou zcela výjimečná, červená pak odborníci hodnotí jen o něco málo hůře. O kvalitách ročníku se mohli minulý týden přesvědčit i návštěvníci degustace Premier Wines & Spirits, která nabídla vína čtyř různých vinařství Burgundska.
Počasí v průběhu roku 2014 sice kladlo vinařům v Burgundsku do cesty nějaké ty překážky, ale většině z nich se podařilo ve finále vybruslit s velmi dobrými víny. Podmínky v první polovině roku byly velmi dobré, úvod roku byl teplý a suchý a rašení a kvetení révy proběhlo téměř ukázkově. Pro Burgundsko již tradičně problémy nastaly na konci června, kdy některé části regionu postihlo krupobití. Větší škody počítali vinaři ve Volnay, Pommard, Meursault nebo Beaune, naopak prakticky bez škod se obešli pěstitelé v Chassagne-Montrachet a Puligny-Montrachet.
Letní počasí pak bylo spíše podprůměrné, s minimem teplých dní, což způsobilo zpoždění dozrávání hroznů. Ještě začátek srpna byl tzv. „nichts moc“, takže vrásky na čelech místních vinařů začínaly hloubkou připomínat vzorek zimních pneumatik. Naštěstí od půlky srpna se vše umoudřilo a potřebné teplé a suché počasí vydrželo až do září. Slunce vykouzlilo nejen srávnou fenolickou zralost hroznů, ale také úsměv na tvářích většiny vinařů. Zejména Chardonnay se prakticky obešlo bez jakýchkoliv problémů, Pinot noir byl pouze omezeně zasažen plísní.
Zpestřením v negativním slova smyslu se pro některé vinaře stal obtížný hmyz zvaný drosophila suzukii. Škůdce původem z Japonska, ale v posledních letech komplikující živobytí vinařům napříč kontinenty. Před šesti lety byla tato octomilka zaznamenána v Kalifornii a ve Španělsku, poslední roky se už ale rozšířila do mnoha evropských zemích a vinařských oblastí. Drosophila klade pod slupku hroznů vajíčka, z nichž se během jediného dne vylíhnou larvy, které začnou konzumovat hrozen a způsobovat jeho uhnívání. V Burgundsku se to týká zejména odrůdy Pinot noir, která má slabší slupku hroznů. Někteří vinaři z obav před většími škodami začali sklízet své hrozny ještě před optimální zralostí, ale to se netýká většiny produkce.
Co se týká kvalit ročníku 2014, lze ho spolu s ročníkem 2010 považovat za to nejlepší uplynulé dekády. Zejména v bílých vínech, kterým dává známý britský magazín o vínech Decanter nejvyšší známku, tedy 5 z 5. Chablis obdrželo 4,5 z 5 a červená vína pak 4 z 5. To ale není jediný důvod, proč odborníci doporučují pro nákup vín z Burgundska právě současný ročník 2014.
Ceny vín z Burgundska v posledních letech neustále rostou a pro místní vína lze použít řadu přívlastků snad s výjimkou přídavného jména „dostupná“. Burgundsko je ve světě vína něco jako Pařížská ulice v Praze, při nákupu můžete vybírat pouze z drahého a ještě dražšího. A jak pravil klasik „bude hůř.“ Ročník 2014 je totiž v letech 2012 až 2016 jediným, co se týká relativně normálního objemu vyprodukovaných vín. Dva ročníky, které budou následovat, byly na vrtochy počasí mnohem náročnější a sklizeň hroznů v důsledku toho co do kvantity velmi podprůměrná. Příští dva roky tedy bude na trhu burgundských vín velmi málo a pokud mávnutím kouzelného proutku nečekaně nespadne odpovídajícím způsobem poptávka, bude sběratele burgundských vín jejich vášeň stát zase o něco více.
Na degustaci Premier Wines & Spirits jsme měli možnost ochutnat osm vín od čtyř vinařů z různých částí Burgundska. Celkově byl výběr sestaven velmi dobře a potvrdil mimořádnost jednotlivých producentů, stejně jako ročníku 2014. Na následujících řádcích přináším pohled vždy na jeden vzorek od každého z nich.
Domaine Ferret Pouilly-Fuissé Téte de Cru Le Perrières 2014 Hodnocení: 92/100
Moc pěkné víno ze zhruba 40 let staré vinice, vinifikace probíhá částečně v nových a částečně ve starých sudech. Ve vůni je víno expresivní a koncentrované, s tóny připomínajícími zralé citrusy, meruňku, kdouli, bílé květy, s poměrně výraznou nakouřeností. V ústech je víno plné, krémově vláčné, extrémně dlouhé. Dochuť je příjemně ovocná, s delikátní kořenitostí a minerální slaností v závěru. Velké víno s dalším potenciálem.
Orientační cena: 1159 Kč (Premier Wines & Spirits)
Latour-Giraud Meursault 1er Cru Genevriéres 2014 Hodnocení: 94/100
Na nose není víno nějak spektakulárně ohromující, působí čistým trochu až zakřiknutým dojmem. I tak ale ve vůni najdete jemné ovocné tóny, které připomínají meruňku, broskev nebo příjemné tóny bylinek a květů. V chuti je z tohoto vína cítit neuvěřitelná síla, energie, obrazně řečeno mustang spoutaný v řetězech. Víno má pěknou strukturu, je rafinované, má moc pěkně integrovaný sud. Jednoznačně zatím neukázalo svůj maximální potenciál, v horizontu nějakých pěti až sedmi let bude úžasné.
Orientační cena: 2005 Kč (Premier Wines & Spirits)
J.J. Confuron Côte de Nuits Villages Le Montagne 2014 Hodnocení: 90/100
Pěkné víno za „rozumný“ peníz. Na nose pouze středně výrazné, s mladistvými tóny jahod, malin, jemně kořenité, tóny připomínající lak na nehty. V chuti je víno slušně našlapané, má dobrou koncentraci a působí robustně. Rozhodně osobité, trošku hrubé víno, které možná nepůsobí dokonale uhlazeným dojmem, ale mně se jeho lehká rustikálnost a bezprostřednost líbila. Hřejivé vyzrálé červené ovoce, dlouhá dochuť.
Orientační cena: 949 Kč (Premier Wines & Spirits)
Domaine Duroché Gevrey-Chambertin Le Clos 2014 Hodnocení: 91/100
Víno pochází z relativně mladších keřů vysazených v roce 1998. Vůně je elegantní a intenzivnější, primárně s tóny červeného ovoce, jako je červený rybíz, třešně nebo brusinky, nechybí lékořice a trocha nakouřenosti. V chuti víno působí plným dojmem, koncentrovaně a zároveň nesmírně elegantně. Ovocné tóny jsou v pěkné harmonii s výraznější kyselinou a doslova sametových tříslem. Hodně pěkné víno.
Orientační cena: 1105 Kč (Premier Wines & Spirits)