Biodynamické Gavi

Srpen, 4.08.2017 06:00

Ještě, než přijde příspěvek o krásách Toskánska, dovolím si malou odbočku do Piemontu. Venkovní teploty posledních dní volají po něčem extrémně svěžím, příjemném a delikátním a přesně taková jsou vína Gavi od biodynamického vinařství Castello di Tassarolo.

IMG_4423[1]

Spolu s víny Roero Arneis je Gavi asi nejvýraznějším bílým vínem Piemontu. Vína pocházejí z vinařské oblasti o rozloze zhruba 1200 ha rozkládající se kolem stejnojmenného města. Odrůdově je to s Gavi jednoduché, Gavi je 100% tvořeno odrůdou Cortese. Od roku 1998 má Gavi status DOCG vín. Vína jsou typicky šťavnatá, s vyšší kyselinou, disponují příjemnou ovocností, s tóny bílých peckovin, mineralitou a ta nejlepší mají potenciál vyzrávat v čase.

Gavi si užilo období slávy v 60. a 70. letech minulého století, kdy zdejší vína patřila k nejvyhledávanějším bílým vínům Itálie, v 80. letech pak v důsledku nadprodukce přišel pokles kvality a zájmu konzumentů. Gavi umí být hodně produktivní a pokud mu vinař nepřitáhne otěže, tak z toho může být malér. Hodně vína totiž neznamená dobré víno. Začátek 21. století ale Gavi přál a Cortese je zpět. Může za to změna přístupu k výrobě vín, ale i plejáda nových vinařů, kteří se v regionu vyrojili. A Castello di Tassarolo je jedním z nich. I když…

Rodina Spinolů vlastní historický hrad Tassarolo již od 14. století. Ani výroba vína není v podání tohoto významného italského rodu nic nového, ale i tak lze s nadsázkou hovořit o Castello di Tassarolo jako o „vycházející hvězdě“ tohoto regionu. Může za to současná majitelka Massimiliana Spinola, která se rozhodla vykročit svou vlastní cestou a v rámci celého Gavi přispět k malé revoluci. Jako první zde totiž začala aplikovat biodynamické postupy. Chemie je pryč, traktory nahradila koňská síla a ve sklepě se začalo šetřit se vším včetně síry. Od roku 2007 je tak část produkce lahvována čistě bez síry. I tato vína mám k dispozici přechutnání, ale dnes se podíváme na „konvenčnější“ část produkce.

Gavi 2016 Spinola, Castello di Tassarolo 13 %          Hodnocení: 88/100

Ve vůni středně výrazné, celkem svůdné, s tóny žlutých jablek, broskve nebo jemného heřmánku. V chuti krásně svěží, maximálně pitelné, čisté, nekomplikované ale zábavné. Citrusy, bílé peckoviny, špetička bylinek a minerální koncovka. Gavi je někdy přirovnáváno k Chablis a tohle víno by si strčilo nejednoho frantíka do kapsy.

IMG_4427[1]

Gavi 2016 Il Castello, Castello di Tassarolo 13 %        Hodnocení: 90/100

Komplexnější víno. Oproti předchozímu vínu v tomto případě starší vinice, pozdější sklizeň a delší fermentace při nižších teplotách. Vůně je hlubší a vrstevnatější s tóny citrónu, grepu, bílé broskve nebo bílých květin. Plnější v ústech, víno krásně navazuje na aromatický profil, je seriózní, vyladěné. Kombinace bílých peckovin a exotického ovoce, jemná medovost. Hodně šťavnaté, se svěží kyselinou a delší dochutí. Pěkně strukturované, opět minerální. Potenciál vyzrávat v láhvi do krásy.

IMG_4426[1]

Gavi 2015 Alborina, Castello di Tassarolo 13,5 %        Hodnocení: 88/100

Víno pochází z nejstarší vinice vinařství s názvem Vigneto Alborina, zrání probíhá několik měsíců v dubových sudech. Barva ve skleničce je zlatavá, na nose je víno hodně expresivní, trošku barikově podbízivé, krémově kořenité. V chuti žlutý meloun, citrusy, medovost a sladká vanilka. Víno má příjemnou dochuť, která kombinujíce ovocné tóny a náznak dřeva. „Modrou etiketu“ ocení fanoušci bílých vín ze sudu, já v případě Gavi dávám přednost čisté nerezové verzi.

IMG_4424[1]

GaviItálie
Loading...