Bio bubliny z Apulie

Listopad, 22.11.2016 09:51

Obtloustlé lahve bez etikety, v čirém skle a pod obyčejnou zátkou. Jejich obsahem by mohlo být cokoliv, od cideru, přes ovocný džus nebo limonádu. Milovníci italských vín ale zbystří po přečtení černým písmem provedených nápisů Minutolo, Marchione a Primitivo. Efektně vyvedené lahve v sobě totiž ukrývají prosím pěkně šumivá vína z Apulie. Navíc z lokálních odrůd a organicky vypěstovaných hroznů.

img_40541

Bubliny z Apulie? Why not! Itálie patří spolu s Francií mezi dva největší světové producenty šumivých vín, pravda šumí to zejména na severu Apeninského poloostrova (Prosecco, Franciacorta, Trento…), ale pozadu nezůstává ani jih. Kdo sleduje trochu trendy, které hýbou světem vína, nemůže být až tak překvapen. Uplynulá dekáda by se totiž dala ve světě vína označit za dekádu šumivou. Podle statistik OIV vzrostla produkce šumivých vín mezi lety 2003 a 2013 o řádných 40 % (na 17,6 milionů hektolitrů) a spotřeba o třetinu. Jen pro porovnání, výroba tichých vín rostla ve stejném období o 7 %. Ostatně obliba lahvování šumivých vín je patrná i v tuzemsku a šumivá vína do svého portfolia přidává stále více vinařů.

První, co se vybaví, když se řekne Apulie, jsou tradičně vína červená, hlavními modrými odrůdami jsou v tomto „lýtku Itálie“ Primitivo, Nero di Troia, Negroamaro, Aglianico, Susumaniello nebo Malvasia Nera. Pestrá je ale i paleta bílých odrůd, tvoří ji Fiano Minutolo, Bombino Bianco, Verdeca nebo Greco. Ostatně bílá a šumivá vína jsou v Apulii velmi oblíbená.

Pokud se v létě potřebujete v Apulii trochu ochladit, asi radši sáhnete po skleničce bublinek než plném ovocném Primitivu. Bílá a šumivá vína se navíc ideálně hodí ke zdejší středomořské kuchyni. Nejen v Bari tak bublinky během turistické sezóny tečou proudem.

Svou šumivou troškou do mlýna v Apulii logicky přispívají i místní výrobci. Současná generace vinařů mění zažité postupy, na první místo zájmu staví kvalitu a v posledních desetiletích přispívá k rostoucí prestiži tohoto vinařského regionu, který byl v minulosti známý spíše masovou produkcí nevalné kvality.

Příkladem budiž právě vinařství Polvanera a jeho neotřelé baculaté „zátkovky“.  Jeho majitel Filipo Cassano firmu založil teprve v roce 2003, když koupil a obnovil historickou usedlost pár mil severně od města Gioia del Colle v centru Apulie. V současné době vinařství disponuje 35 hektary vinic, z nichž je většina osázena jak jinak odrůdou Primitivo. Všechna vína Filipa Cassana jsou certifikovaná jako organická, nedávno pak portfolio tichých vín doplnila i řada šumivek.

Minutolo Spumante Extra Dry je víno vyrobené metodou Charmat, tedy kvašením v nerezovém tanku. Víno má bohaté perlení a expresivní aroma, s ovocnými tóny připomínajícími hrozny, broskve nebo grep. V chuti víno působí lehce nasládle (12 g zbytkového cukru), v kombinaci se svěžími citrusovými tóny a středomořskými tóny anýzu. Hodně navoněné, dobře poslouží jako aperitiv nebo párty bazénové pití. Marchione Spumante Brut vyrobené stejnou metodou je o poznání serióznější, s jemnou vůní zelených jablek a květů meduňky, v chuti svěží, suché s tóny čerstvých citrusů, limetky a grepu. Do třetice pak nalahvovala Polvanera 100% šumivé Primitivo Brut Rosé. Víno má výraznější jahodovou barvu a po jahodách i voní. Na nose se přidávají ještě tóny červeného rybízu nebo červených třešní. Chuť je plnější, ovocná, nekomplikovaná a přímočará.

Za okny mlha, že by se dala krájet a následně déšť, ale tyhle bublinky ve skleničce vyvolají náladu vpravdě letní. Fresh, ovocné, volající po nějaké taškařici či zábavě. Člověk dostává okamžitě cukání hodit nějakou ploutev na gril nebo šnorchlem rejdit po dně bazénu… Bohužel pro tentokrát ale asi budu muset tyto představy nechat jen tak vyšumět…

img_40581

Okomentovat:

*

Loading...