Bílé lanýže a Barolo v Piemontu

Listopad, 7.11.2023 09:16

Necelé čtyři dny v Piemontu utekly jako voda. Navštívili jsme šest vinařství, ochutnali parádní Barolo, Barbaresco i Barberu d’Asti. Z rozhovorů s vinaři je zřejmé, že ročník 2023 nebyl v Langhe úplně jednoduchý, vína bude méně, ale kvalita by mohla být velmi dobrá. U Barbaresca se budeme moci přesvědčit za tři roky, Barolo 2023 ochutnáme o rok později.

IMG_20231103_095422

V Barolu a okolí jsem byl s partou milovníků vín, jako průvodce po zdejších vinných a gastronomických zážitcích. Již poněkolikáté, ale užívám si to pokaždé stejně. Vinné zážitky reprezentovala vinařství Brezza, Ca del Baio, Claudio Alario, Gomba Boschetti, Massolino a Marchesi Alfieri, z restaurací to byl úžasný podnik La Ciau del Tornavento, La Cantinetta nebo třeba příjemná restaurace Cantina Comunale v Castiglione Falletto.

Co se týká Barola, měli jsme štěstí na aktuální ročník 2019. Vína měla skvělou strukturu a potenciál napříč jednotlivými producenty. Svěžest, kyselina, krásné třísloviny, všechno v nich je. Pro ročník rozhodně platí, že kdo bude trpělivý a uloží si nějaké lahve do sklepa, bude s odstupem času odměněn skvělým zážitkem.

Naopak co se týká letošního roku, v Barolu většinou vinaři končili s Nebbiolem v první polovině října. V hodnocení ročníku se vinaři prakticky shodovali na tom, že největší problémy jim dělá přetrvávající sucho. Nedostatek srážek z posledních dvou let vyčerpal zásoby vláhy v půdě a téměř všichni hlásí podprůměrnou sklizeň, co se týká množství hroznů. Například ve vinařství Marchesi Alfieri bude až o třetinu méně vína.

Počasí bylo v roce 2023 velmi horké v letních měsících a nadprůměrné teploty byly třeba i v říjnu. Trefně to okomentovali v ve vinařství Ca del Baio. Zatímco dříve jsme sklízeli v holinkách a pršipláštích, dnes můžeme sklízet v bikinách. Pozitivní každopádně je, že sklizené hrozny jsou prý ve velmi dobré kvalitě, charakterem by vína mohla připomínat ta z teplejších ročníků jako 2017 nebo 2015.

Asi největším zážitkem pro mne osobně byla letos návštěva uznávaného vinařství Massolino v obci Serralunga d Alba. Tento producent reprezentuje ultratradiční styl, v moderním sklepě stojí obří sudy ze slavonského dubu o objemech desítek hektolitrů a v nich parádní Barolo. Ochutnali jsme vína z vinic Margheria a Parussi a také vlajkovou loď vinařství v podobě vína Barolo Vigna Rionda Riserva 2017. Precizní víno, doslova hodinářská práce, krásná delikátní kombinace čistých ovocných tónů, zemitosti a výraznějších skvěle zakomponovaných tříslovin. Vigna Rionda je právem považována za jednu z nejlepších tratí v celém Barolu.

Krásná Barbaresca jsme ochutnali ve zmíněném rodinném vinařství Ca del Baio, včetně jejich raritního kousku ze starých keřů, vína Barbaresco „Asili“ Riserva DOCG nebo strukturovaného a nabroušeného Barbaresca 2020 z vinice Vallegrande. Ve vinařství Marchesi Alfieri jsme si porovnali dva ročníky velkého vína Barbera d’Asti Superiore „Alfiera“ DOCG 2020 a 2017. Nechyběla raritní vína Blanc de Noir Extra Brut Metodo Classico 2018 z odrůdy Pinot noir a víno Carlo Alfieri 2015, což je nová Barbera d’Asti, selekce nejlepších hroznů ročníku. Neuvěřitelně komplexní a uhlazené víno, které zrálo dva roky ve francouzském dubu a pak ještě čtyři roky na láhvi. Piemont nám nadělil spoustu radostných okamžiků, snad se uvidíme i příští rok.

IMG_20231102_180748 IMG_20231103_142714 IMG_20231104_101950 IMG_20231104_104352 IMG_20231104_105733 IMG_20231104_120645  IMG_20231104_151836

IMG_20231104_151810 IMG_20231105_112212 IMG_20231105_123343

Piemont

Okomentovat:

*

Loading...