Už se mi to zase stalo… Vyrazil jsem do obchodního centra koupit pásek a místo něj odešel se dvěma lahvemi vína. Konkrétně z Marks & Spencer, s bílým a červeným z Etny. Nemohl jsem odolat, tahle relativně mladá vinařská oblast mne totiž fascinuje, respektive její vína. V Itálii byste aktuálně nenašli moc jiných regionů, které by byly v kurzu víc než Etna DOC… i když to asi neplatí pro tuzemské M&S kde jsou aktuálně tato vína se slevou 30 %.
Etna DOC, to je ostrůvek velikosti 3200 hektarů ve 120 000 hektarovém moři sicilských vinic. Díky velmi specifickým podmínkám v kombinaci s místními autochtonními odrůdami je tento region takové Rheingau a Burgundsko dohromady. Bílá vína postavená na odrůdě Carricante totiž aromaticky připomínají německé ryzlinky, nechybí jim ani vyšší kyselina a výrazná mineralita, červená vína odrůdy Nerello Mascalese zase bývají přirovnávána k Pinotu noir.
Etna, ačkoliv se tu réva pěstovala od pradávna, patří mezi „nové“ vinařské regiony Evropy. Respektive znovuobjevené, abychom byli přesnější. Etna totiž byla vinařsky dlouho zapomenuta a až na konci 20. století se díky některým průkopníkům se tu opět začaly dít věci. Jestli v roce 1988 bylo na Etně pouze pět komerčních vinařství, v roce 2015 už to bylo 110 producentů. Kdo má v Itálii trochu tučnější konto, chuť dělat zajímavá vína a nevadí mu síra pod nohama, ten si tu zakládá vinařství. V loňském roce se mezi investory na Etně zařadil třeba i slavný italský vinařský průkopník Angelo Gaja.
To, co se láká vinaře z celé Itálie, je zcela unikátní terroir, jehož obdobu jinde na kontinentě najdete stěží. V první řadě jsou to vulkanické půdy bohaté na živiny, které místním vínům dávají nezaměnitelný minerální charakter. Z některých vín jako by byla doslova cítit síra. Vysoká nadmořská výška je v podmínkách jinak spalující Sicílie také velké plus. Vinice jsou vysazeny až do nadmořské výšky 1300 metrů nad mořem. Například pozdně dozrávající odrůda Nerello Mascalese si tu užívá dostatečně dlouhého vegetačního cyklu a rozdíly v teplotách ve dne a v noci přispívají k dozrávání hroznů do ideální aromatické komplexnosti. Velmi dobré proudění vzduchu pak prakticky zabraňuje tvorbě plísní. Sečteno a podtrženo, pokud si odmyslíte pracnost a náročnost zdejšího prostředí, jsou podmínky pro pěstování révy na Etně prakticky ideální.
Dalším specifikem místních vinic je také to, že v některých zdejších vinohradech najdete opravdu hodně staré keře révy. Zdejší sopečné půdy jsou totiž velmi často s vysokou koncentrací písku, který nevyhovuje známému škůdci mšičce révokaz. Když tedy decimoval koncem 19. století vinice napříč Evropou, tak se révě na Etně z velké míry vyhnul.
Moderní historie zdejší produkce začíná rokem 1968, kdy byly definovány podmínky pro výrobu vín DOC Etna. Vína z regionu Etny jsou především suchá červená a bílá, ale výjimkou nejsou ani svěží růžová a bublinky. Ve vinicích jednoznačně převládají modré odrůdy, konkrétně Nerello Mascalese (2 454 ha) a Nerello Cappuccio (24 ha). Z bílých odrůd je to zejména Carricante (140 ha) a Catarratto (22 ha), doplněné o drobné výsadby dalších odrůd jako Minella, Grecanico nebo Insolia.
Vinařství Cantine Nicosia se pyšní historií do roku 1898, kdy pradědeček současného majitele, pan Francesco Nicosia začal obchodovat s místními víny. Sídlí v Trecastagni, na východních svazích Etny. Dnes vinařství hospodaří v organickém režimu a hrozny pěstuje mimo jiné na historické vinici Monte Gorna, v nadmořské výšce 700 až 750 metrů nad mořem. Celkem ale disponuje 20 hektary vinic v rámci Etna DOC, 40 hektary v rámci vinařské oblasti Vittoria a dalšími 200 hektary v různých částích Sicílie. Celkem tak vinařství produkuje až 2 miliony lahví a i díky tomu se může dostat do distribuce Marks & Spencer. Pokud se bavíme o vinicích na Etně, tak tam má Cantine Nicosia vysazeny všechny čtyři nejtypičtější odrůdy: Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Catarratto a Carricante. Z nich jsou pak lahvována i následující dvě vína.
Etna Bianco 2014, Nicosia, 13 % Hodnocení: 85/100
Bílé postavené na odrůdě Carricante, s příměsí odrůdy Catarratto. Na pohled má sytější zlatavou barvu, vůně působí relativně nazrále a je jí celkem plná sklenice. Kombinuje zralé citrusy, jablka, meloun a tóny připomínající hloh nebo středomořské bylinky. Chuť je středně plná, má slušnou délku. Víno je celkem zajímavé, ale zároveň přísné. Je totiž vybaveno celkem agresivní a svíravou kyselinou, která nastupuje s razancí hráče amerického fotbalu. Po jejím odeznění se pak objevuje příjemná a lehce minerální dochuť.
Etna Rosso 2015, Nicosia, 13 % Hodnocení: 87/100
Kombinace odrůd Nerello Mascalese a Nerello Cappuccio, vinifikace probíhá v nerezu, víno zraje několik měsíců ve větších sudech. Světlejší rubínová barva, vůně je příjemná, s tóny červených peckovin, třešní, červeného rybízu, se špetkou pepře, tabáku a zemitosti. V chuti je víno středně plné a pěkně vyvážené, nechybí tříslo ani šťavnatá kyselina. Dochuť je delší, ovocná a opět minerální. Tohle je ten typ vína, který neoslní extrémní komplexností nebo elegancí, ale i tak je to zábavné a nikoliv fádní pití. Pije se to fajnově. Druhý den od otevření mi přišlo lepší, uhlazenější a srovnanější. Určitě má potenciál se ještě pár let vyvíjet v láhvi.
Obě vína byla aktuálně zlevněna z nějakých 330 Kč na 220 korun českých, což zejména v případě červeného vína není neopodstatněná investice.