Když se rozhodnete psát o víně, jedna věc je jistá. Může vás to po čase přestat bavit, ale témata, ta vám nedojdou nikdy. Takový Big Mac nebo Jack Daniels postavily svůj úspěch na strategii chutnat pokud možno vždy stejně. Sázka na jistotu. Dvakrát, dvacetkrát, dvěstěkrát lze s nimi vstoupit do stejné řeky. Víno je ale přesný opak, prakticky vždy lze na něm objevovat něco nového. I když otevíráte důvěrně známé láhve od oblíbených vinařů, nikdy nebudete ochuzeni o příjemnou dávku adrenalinu. Kam se víno posunulo v čase? Jak se liší od předchozích ročníků? Bude mít korek? I já se občas vracím k některým vínům. O Ryzlinku rýnském 2018 z Vinařství Ilias jsem tu psal před půl rokem a už tehdy se mi moc líbil. Teď je snad ještě lepší a ochutnat doporučuji i o rok mladší Pinot Gris 2019.
Produkce Vinařství Ilias, to je přesně ten typ vín, který si musíte objevit, časem se k němu propít. Zapomeňte na Salon vín, vyhlídkovou jízdu na ruském kole nebo škvarkovou pomazánku u vchodu do sklepa. Štíhlé a na první pohled trochu nenápadné láhve ovšem málokdy zklamou svým obsahem. S vinařením pod Pálavou začal Jiří Ilias v roce 2000 a od té doby se úspěšně sžívá s místním terroirem viničních tratí U třech panen, U božích muk a Slunný vrch. V roce 2011 byl ukončen přechod na režim BIO a na vinicích se tedy pracuje bez použití chemických postřiků, ve sklepě bez aditiv či jiných moderních přípravků ovlivňujících chuť a vůni vína.
Nějakou dobu jsem neochutnal červená vína vinařství Ilias, ale v bílých vínech je jednoznačně z čeho vybírat. Ať už jde o Ryzlink vlašský, Chardonnay, Ryzlink rýnský nebo zmíněný Pinot Gris. Velmi oblíbená odrůda v tuzemsku bývá někdy zdrojem na zbytkovém cukru postavených podbízivých vín, což rozhodně není tento případ. „Náš Pinot Gris je z tratě Pod Pálavou, jde o vinohrad přímo pod Děvičkama, tedy ve vyšší nadmořské výšce 380 metrů nad mořem. Půda je tu poměrně kamenitá půda s vysokým obsahem vápníku,“ popsal podmínky tratě Pod Pálavou Jiří Ilias.
Pinot Gris 2019, Vinařství Ilias, 13 % Hodnocení: 86/100
Víno má spíše jemnou a nenápadnou vůni, ve které objevíte tóny jablek, hrušky nebo grepu. Jemně minerálně nakouřený charakter pak působí jako magnet. V chuti je víno středně plné, vyvážené. Velmi pěkná kombinace peckového ovoce, výraznější minerální slanosti a vyšší kyseliny. Radost pít, tohle víno na vás neútočí složitou komplexností, zbytečně na sebe nepoutá pozornost, ale sbírá body svým ryzím charakterem a skvělou pitelností. Delší ovocná dochuť, v závěru s lehce vystupujícím alkoholem.
Co se týká samotného ročníku 2019, ten Jiří Ilias hodnotí velmi pozitivně, i když úroda byla nižší než v roce 2018. Vína ročníku 2019 jsou vyvážená, s dostatečným množstvím kyselin. Naopak velká úroda hroznů a velmi teplé a suché léto roku 2018 přineslo vyšší PH v moštech a následně problémy při kvašení bílých vín.
Ryzlink rýnský z Vinařství Ilias pochází z viniční trati U třech panen. „Jde o mladý sedm let starý vinohrad, který je situován na východním svahu pod Děvičkama asi 100 metrů od břehu Novomlýnské nádrže. Vinohrad má velký potenciál, rok od roku jsou naše Ryzlinky rýnské lepší a lepší,“ potvrzuje pro tento blog Jiří Ilias.
Ryzlink rýnský 2018, Vinařství Ilias, 12,5 % Hodnocení: 88/100
Suché víno, v pozdním sběru. Středně výrazná barva bílého zlata. Vůně je intenzivnější, kombinuje zralé citrusy, žlutá jablka, grep, tóny bílých květin a jemný náznak petroleje. V chuti je víno příjemně svěží, s dominancí citrusového ovoce, meruňkou, tóny bylinek a příjemnou mineralitou. Oproti předchozímu vzorku je víno aromaticky dominantnější, daleko více se prosazuje i ve větším skle. Dochuť je delší a vybízí k dalšímu napití. Rozhodně jeden z TOP tuzemských Ryzlinků rýnských. Oproti vínu, které jsem ochutnával na jaře, se tento ryzlink posunul více směrem k bylinkovým a lehce petrolejovým tónům.
Líbil se Vám tento příspvěvek? Máte rádi blog Podkorkem? Nově můžete přispívat na jeho další fungování. Více.