Kromě své vlastní degustace vín Barbera a Montepulciano jsem minulý týden ještě stihnul vyrazit na ochutnávku bílých vín z Burgundska. Jiří Hron ve ŠMIK restaurantu představil především adolescenty ročníků 2015 a 2016. Nabízím zápisky k pětici vín, která mne nejvíce zaujala, za nejlepší víno bych označil Meursault 1er crû 2012 „Porusots“ od Domaine Francois Buisson.
Co se týká ročníku 2016, tak výrazně se na něm podepsal krutý mráz z noci na 27. dubna, který tentokrát řádil i na některých vynikajících grand cru a premier cru polohách, které jinak bývají ušetřeny. Třeba Echezeaux. Charakteristickým prvkem ročníku 2016 je nevyrovnanost a v bílých vínech je určitě potřeba pečlivě vybírat. Kromě mrazu totiž řadu vinařů trápily nemoci a škůdci a tento ročník rozhodně patřil k vinařsky komplikovanějším. Na druhou stranu v přímém porovnání s víny ročníku 2015, které jsme na degustaci ochutnali, se mi 16ky líbily více. Rok 2015 byl velmi teplý a u některých vín jsem postrádal energii a šťavnatost. Každopádně celá degustace byla velmi zajímavá a Jiří Hron potvrdil skvělý výběr vín a výrobců.
Saint Romain 2016 Sous le Château, Domaine Morey Coffinet
Víno s výraznější aromatikou, na nose příjemná kombinace zralého žlutého ovoce, kdoule, bylinek, oříšků nebo vanilky. Pestré a voňavé. Chuť krásně navazuje, je pěkně strukturovaná, komplexní a vyvážená. Krémovost se velmi dobře snoubí se šťavnatostí a pěknou kyselinou. Relativně svalnaté a chlapácké pití, zábavné a charakterní. Dochuť je dlouhá a delikátní. S tímhle ve skleničce se nudit nebudete.
Chassagne Montrachet 2016, Domaine Morey Coffinet
Stejný vinař a ještě lepší víno. Nádherná viskozita, ve vůni bílé peckoviny, zralé citrusy nebo vanilka. V chuti krásně hedvábné, plnější a elegantní. Ovocné tóny, heřmánek a vanilku doplňuje zřetelná mineralita. Vše do sebe krásně zapadá jak kostičky Lega. Víno vyniká krásnou šťavnatou přímočarostí, lehkostí a noblesou, pije se jedna báseň.
Puligny-Montrachet 2015, Domaine Bouzereau Gruère et Filles
Ve vůni celkem nenápadné, s tóny rozkvetlé louky a bílého ovoce, V chuti jemné, elegantní, kořenitě nasládlé. Je to jako mazlit se s hedvábím. Slušná koncentrace, hloubka, doslova se rozplývá na jazyku. Tak trochu dámské pití, mně u tohoto vína ale ve finále přece jen trošku chyběla výraznější kyselina.
Chassagne – Montrachet 1er Crû 2014 „Les Chaumées“, Domaine Bouzereau Gruère et Filles
Víno ze 40letých keřů, doslova překypující energií a potenciálem. Ve vůni citrusové plody, kdoule, meruňky, trocha minerality a sudu. Chuť je přesně to, čemu se říká „juicy“, krásně ovocná, s bylinkami a parádní šťavnatostí. Lehce řezavá kyselinka, minerální dochuť. Tak trochu „rieslingová“ burgunda, tohle je pití „s gulema“… Na rozdíl od předchozího vzorku bych se nebál uložit do archivu.
Meursault 1er crû 2012 „Porusots“, Domaine Francois Buisson
Jediné „nazrálejší“ víno degustačního listu bylo i vrcholem celé degustace. Ve vůni až parfémově opojné, s tóny tropického ovoce, zralých citrusů a jemné medovosti. V chuti krásně sladěné, doslova noblesní a vymazlené. Zralé citrusy, peckové ovoce, vanilka trocha medu, minerální v dochuti. Tohle víno má všeho tak akorát, vše se v čase krásně propojilo a je radost si ho vychutnat.
Většinu prezentovaných vín Jiří Hron zatím nemá v tuzemsku k prodeji, ohledně cen jednotlivých lahůdek nebyl příliš konkrétní. Na vína si tedy musíte počkat stejně jako na informaci, kolik za ně budete muset vytáhnout z kapsy. Je jasné, že lidovky to úplně nebudou, ale s tím se musí v případě kvalitního Burgundska tak nějak počítat.