Začíná období, kdy do moravských vinic vyráží střihači hroznů s nůžkami a stále častěji také kombajny. Je mi jasné, že na hodnocení ročníku je příliš brzy, ale přesto jsem se zeptal některých vinařů, s jakými komplikacemi se během letošního roku ve vinohradech museli potýkat, jak se připravují na letošní sklizeň nebo které víno z ročníku 2022 jim udělalo obzvlášť radost. Na následujících řádcích najdete pohled ze Sonberku, Vína Herzánovi, vinařství Krásná hora nebo Dva duby.
S vědomím toho, že není ta správná doba rozptylovat koncentraci vinařů na vinice a sklizeň plodů, jejich celoroční práce, jsem si dovolil položit následující čtyři otázky. Velmi si vážím toho, že si našli chvilku, aby se s námi podělili o aktuální situaci. Co do množství sklizených hroznů to podle lokality vypadá někde na lehký nadprůměr, jinde spíše podprůměr. Nedostupnost a rostoucí cena pro sběr kvalifikované lidské síly bude pravděpodobně v příštích letech nahrávat rozšiřování mechanického sběru.
1. Potýkali jste se během letošního roku ve vinařství s nějakými komplikacemi ve vinohradu?
2. Co do množství sklizených hroznů, čekáte, že bude letošní ročník podprůměrný nebo nadprůměrný? Sklidíte více nebo méně než obvykle?
3. Jak u Vás obvykle sklizeň vypadá? Sklízíte jen ručně? Kolik lidí se do vinobraní zapojí? Kterou odrůdou většinou začínáte a jakou končíte?
4. Které z Vašich vín ročníku 2022 Vám s odstupem roku dělá velkou radost?
………………………………………………………………………………………………………
Vinařství Sonberk (Roman Slouk)
1. Jediným problémem bylo to, že začátkem léta pořádně nenapršelo, srážky ale došly později, ne za pět 12, ale o půl 12. A vlastně chodí stále. To se projevilo na velikosti bobulí, je to vše pěkné.
2. Doufáme v to, že sklidíme o něco víc, než loni. Rekordy ale asi trhat nebudeme.
3. No to je pěkná otázka. Zatím se snažíme dělat všechno ručně, má to ovšem své ale. Lidé sice jsou, cena lidské práce je již hodně vysoko. Spočítali jsme si při loňské sklizni, že ruční vinobraní je téměř o polovinu dražší jak kombajnem. Kvalita vína z kombajnové sklizně byla stejná. Mé duševní opotřebení je s kombajnem o polovinu menší jak s lidmi. Čtyřicet lidí je 100 problémů za den. Zatím máme velký problém s tím, jak bobule od kombajnu dostaneme do lisu a kde a jak uložíme sklizeň na druhý případně třetí lis toho kterého dne. Tady se zasekáváme, a proto zůstáváme u ruční sklizně.
Do roku 2020 jsme vinobraní tradičně začínali Moravským muškátem. V ten rok jsme poprvé sklízeli Chardonnay na sekt a tato tradice zůstává. Letos již máme první sklizeň v tanku, bobule měly 17,5 stupně a tento týden jdeme na další várku.
4. Na tuto otázku vám nedám odpověď. Některá vína jsem chutnal, ale ne všechna. Líbil se mi velký Tramín a stříbrný Ryzlink rýnský.
Vinařství Herzánovi (Jakub Herzán)
1. Až na extrémní výkyvy teplot a poměrně častý prudký vítr nás všechno zlé, prozatím, minulo.
2. Každoročně provádíme zelenou sklizeň, takže nás nadprodukce potkat nemůže. U některých odrůd předpokládáme lehčí podprůměr vlivem abnormálního výskytu plísně révové před a v době kvetení.
3. Ano, sklízíme výhradně ručně. Obvykle se zapojí 6-8 osob. Startujeme odrůdou CHardonnay na sekt a končíme Frankovkou.
4. Ročník 2022 bych obecně hodnotil jako velmi kvalitní, navzdory suchu v jeho průběhu, ale naopak vlhkému září. Vína mají dostatek kyselin a slušný balanc. Sylvánské zelené a Frankovka z ročníku 22 budou výjimečné.
Vinařství Krásná hora (Ondřej Dubas)
1. Po několika ročnících se nám na štěstí letos kroupy vyhnuly, takže nás potrápil jen klasický tlak oidia během července, především ve vinici s Dornfeldrem. Srážek bylo relativně dost v kontextu dnešní doby a závěr zatím vypadá velice slibně.
2. Očekáváme zhruba o 15 % více hroznů ve srovnání s rokem 2022.
3. Sklizeň u nás probíhá ručně, začínáme obvykle tramínem v druhé části září a končíme koncem října Cabernetem Sauvignon. Tým sběračů tvoří cca 10-15 lidí dle situace a možností, plus jsme 2-3 obvykle při zpracování hroznů.
4. Teď čerstvě v paměti mám Pinot Noir lahvovaný cca 10 dnů zpět a ten vypadá velice slibně.
Dva duby (Jiří Šebela)
1. My v kritickém okamžiku v červenci bojovali s technikou. Vinice mají 0-3 postřiky, což vůbec není zlé a jsou v dobrém stavu. Velký problém jsou ale srážky v posledních dnech, na ty naše vinice nejsou zvyklé. Kroupy se nám letos většinou vyhnuly. Takže teď sucho a sluníčko a mohlo by to být fajn. Držte palce.
2. Uvidíme:) … já tyto predikce nemám moc rád, příroda může člověku velmi rychle ukázat, jak moc se pletl.
3. Ručně (ale mechanizované sklizni se nebráním, až to bude možné ve stejné kvalitě, jakou sbírá člověk). U nás je vinobraní hlavně „friends & family“. Začínáme většinou Sauvignonem a vždycky končíme Frankovkou. Vzhledem k tomu, že letos je vývoj o cca 2 týdny opožděný, tak je možné, že poslední hrozny budeme sbírat až v listopadu.
4. Ještě nevím…začínáme teď prodávat ročník 2019