Abstinenci ukončila drsná Barbera od Vietti

Červen, 25.06.2019 07:41

Sešup z nebe rovnou do pekla. Z překrásného Piemontu a intenzivní „Barolo infuze do žíly“ jsem plynule přešel na abstinenci bez vína. Minulý týden jsem v důsledku léčby a příjmu medikamentů totiž musel zcela vysadit veškeré tekuté radosti. Dobrá zpráva je, že se mi v důsledku toho nedostavil nekontrovatelný třes svalstva nebo psychedelické depresivní halucinace, takže alkoholik zdá se ještě nejsem. Tím ale výčet pozitiv končí. Bylo to dlouhé a pokud by se ze mne měl stát abstinent nadobro, musel bych výrazně obměnit své „přátele“ na sociálních sítích, kteří duši vyprahlého masírují každodenním pokušením v podobě právě otevřených flašek. Návrat do normálního režimu jsem si o nedělním večeru zpestřil interesantní Barberou Tre Vigne 2014 ze slavného piemontského vinařství Vietti.

IMG_20190625_065536

Vietti patří k vinařské špičce Piemontu, vinařství má za sebou dlouhou historii pěstování révy a výroby vína. První víno pod názvem Vietti bylo uvedeno na trh v roce 1919. O to větší pozdvižení vyvolala před třemi lety informace, že se rodina Curado rozhodla vinařství prodat americkému investorovi. Jedna z legend Castiglione Faletto tak už není v italských rukách, i když původní rodina je ve vinařství i nadále angažována, s cílem zachovat kontinuitu kvality vín. Transakce se odehrála v roce 2016, takže dnešní Barbera je ještě z éry „předamerické“.

Dnes je vinařství vyhlášené zejména víny Barolo, však má ve vlastnictví révu na několika špičkových polohách, jako jsou Lazzaritto, Ravera, Brunatte nebo Villero. Historicky si ovšem vinařství zapsalo jednu významnou zásluhu, a sice znovuobjevení a popularizaci bílé piemontské odrůdy Arneis. Ta prakticky komerčně zmizela z nabídky, až v 60. letech minulého století se jí opět začali věnovat pánové Alfredo Currado and Bruno Giacosa. Arneis samozřejmě nechybí v nabídce vinařství ani v současnosti a co si pamatuji, mají ho skvělý.

Produkčně dnes vinařství patří mezi větší hráče regionu, je prý snad jediné, které disponuje vinicemi v rámci katastrů všech 11 vesnic v Barolu. Bez ohledu na velikost, s kvalitou tady ale nikdy nebyl problém. Portfolio dnes tvoří 17 vín, z nichž většina je samozřejmě červená. Jen Barbera d’Alba DOC se ve vinařství lahvuje ve třech různých variantách. Jedno víno je single Cru z vinice Scarrone, druhé pochází z nejstarších keřů stejnojmenné vinice a třetí víno Tre Vigne je pak blend ze tří různých vinic spadajících do podoblastí Monforte, Castiglione Falletto a La Morra.

Stáří keřů je v tomto případě 25 – 40 let, réva roste na primárně vápenato – jílovitých půdách. Malolaktická fermentace proběhla v nerezu. Víno zrálo rok v kombinaci nádob, částečně v nerezu, částečně v barikových sudech a také velkých sudech.

Barbera d’Alba Tre Vigne 2017, Vietti, 13,5 %     Hodnocení: 88/100

Středně výrazná rubínová barva se světlejším okrajem. Červený rybíz, tmavé třešně, maliny. Ve vůni pronikavé, kombinující červené ovoce, ale také terciální tóny podrostu, lehce animální, tabák. Fialka. V chuti uhlazené ovoce, dominantnější kyselá linka, typická pro Barberu. Víno v sobě prostě nezapře odrůdu, navíc ročník 2014 patřil mezi ty chladnější, což se ve výsledku také mohlo promítnout. Víno nastupuje postupně, nejprve vystřelí tóny nazrálého ovoce, příjemné kořenitosti, následně se přidávají střední delikátní třísloviny a závěr je delší, s vystupující kyselinou. Ta po pár vteřinách odezní a zůstává příjemně ovocný závěr. Tohle víno není jednoduché, není vtíravé, tak trochu hrubián, náročný na konzumenta. Určitě bych ho nedoporučil jako úvod k poznávání odrůdy Barbera, ale pokud už v tomto žánru máte něco napito, svou divokostí a strukturovaností vás určitě Tre Vigne zaujme.

Barbera
Loading...