3 panáky od Diplomy

Srpen, 25.08.2016 06:44

Vyjádřeno tenisovou hantýrkou, první mečbol pro dokončení kurzu WSET Diploma in Wines and Spirits jsem nevyužil, ale od vysněného „grandslamu“ mne dělí už jen jeden set. Minulý týden jsem totiž obdržel výsledky trojice červnových zkoušek z šumivých vín, fortifikovaných vín a destilátů. Úspěšný jsem byl bohužel jen ve dvou případech ze tří, takže mne čeká jedno repete.

IMG_3179

Vzhledem k tomu, že všechny předchozí zkoušky (týkající se vína) tak nějak klaply na první dobrou, měl jsem možnost ukončit studium WSET Diploma in Wines and Spirits v nejkratším možném režimu, tedy zhruba po roce a půl od nástupu na Weinakademie Österreich. Gejzír radosti se ale odkládá minimálně na leden, protože nejbližší termín pro opakování neúspěšné zkoušky je začátek listopadu a WSET si pak dává vždy dva měsíce na vyhodnocení a rozeslání výsledků.

Čekají mne tedy další desítky hodin nad skripty a u panákových skleniček, protože prolítnul jsem v oblasti pro mne krajně neoblíbené, tedy destilátech. Kurz WSET Diploma je především o vínech, ale jeho drobnější část a jedna ze zkoušek je bohužel věnovaná této nevinné oblasti. Ostatně jmenuje se to WSET Diploma in Wines and SPIRITS… Je pravda, že jsem letos díky přípravě na zkoušku z destilátů konečně přišel na chuť kvalitní whiskey a zamiloval se do koňaku, ale studium výrobních procesů a pravidel pro jednotlivé kategorie destilátů mne prostě tak nějak neba…

Ačkoliv tedy nemám Diplomu hotovu, tak formálně jsme již studijní část kurzu dokončili a nyní už to bude jen o samostatné domácí přípravě. Vzhledem k tomu, že jsem se tu párkrát ohledně Diplomy svěřoval, dostal jsem v uplynulých měsících také několik dotazů na téma doporučení či nedoporučení studia tohoto kurzu. Globálně případným zájemcům studium jednoznačně schvaluji, osobně mne ten rok a půl na Weinakademie Österreich velmi obohatil. A to nejen, co se znalostí týče, ale také v tom, jak přistupovat k hodnocení a analýze vín.

V řadě případů se na kurzu setkáte s velice zkušenými a inspirativními lektory, kteří patří ve světě vína k nepřehlédnutelným osobnostem. Za mě určitě třeba Frank Smulders MW, Lynne Sherriff MW, Caro Maurer MW, Prof. Dr. Monika Christmann z Univerzity v Geisenheimu nebo charismatičtí Willi Balanjuk a Ferdinand Mayr.

Pokud přemýšlíte o tom, zda se do studia WSET Diploma pustit s cílem úspěšného dokončení, doporučuji promyslet a zvážit následujících 5 věcí:

1. Proč? Vypadá to jako banální otázka, ale je zcela zásadní. Proč chcete kurzem projít? Proč ho chcete dokončit? Bez zásadního motivačního prvku se pak totiž těžko hledá motivace proč trávit desítky hodin nad skripty, proč dokola trénovat automatizaci psaní degustačních poznámek k vínům dle metodiky WSET. Já jsem se rozhodl kurz absolvovat v první řadě s cílem rozšířit si znalosti o světě vín, zlepšit schopnosti analýzy a popisu vín, konfrontovat se s přístupem těch nejlepších, tedy Master of Wine a v neposlední řadě dokončením kurzu zvýšit svou kvalifikaci pro případnou budoucí práci v oblasti obchodu s vínem.

2. Čas. Ten je jak známo pouhopouhé prozatím. Kdybych měl ale porovnat kurz Advanced a Diploma, tak rozdíl je jednoznačně v tom, do jaké hloubky se při studiu jde, jak velký detail znalostí se očekává a tím úměrně také jaký objem času strávíte přípravou na jednotlivé zkoušky. Pokud máte představu, že zaplacením kurzu (cca 5000 euro) si tak nějak pojistíte i jeho absolvování, tak to je prosím „kardinální mejlka“. Pro dokončení kvalifikace Diploma musíte úspěšně projít tzv. „Units 1-6“ a složit hned sedm písemných zkoušek (+ Unit 7, pokud chcete usilovat o titul Weinakademiker). Jen pro představu, nejtěžší ze zkoušek je ta z Unit 3 – tedy tichá vína světa, na kterou oficiální průvodce studiem doporučuje přípravu v rozsahu 300 hodin! Já jsem si například poprvé od maturity vzal před zkouškou týden volna a trávil ho intenzivním šprtáním… a to byla jen finální souhrnná nalejvárna, se studiem jsem začal cca 2,5 měsíce před zkouškou. Pokud se bavíte s někým, kdo studium Diplomy nedokončil či přerušil, tak nejčastěji jako důvod uslyšíte právě „nedostatek času“.

3. Jazyk. Celý kurz je v anglickém jazyce. Samozřejmě se tak nějak čeká, že budete během studia komunikovat se svými spolužáky, případně lektory během výuky. To ale zas takový problém není, zvlášť po pár degustačních vzorcích se samovolně odbourávají veškeré komunikační bariéry a člověk se domluví i nohama. Kde si ale musíte být jistí a kde to musí „odsejpat“, jsou právě jednotlivé zkoušky. Tady jste snad s výjimkou jednoho zaškrtávacího testu formátu a,b,c,d a jedné eseje, kterou připravujete doma, vždy pod velkým časovým tlakem a není moc času lovit slovíčka z paměti. Minimálně je potřeba mít dobře zmáknutou terminologii týkající se vína a sypat to ze sebe pokud možno bez zbytečných prodlev.

4. Homo scholaris. Jistě jste poznali, že latinu sekám daleko hůř než degustační vzorky německého Rieslingu. Chtěl jsem jen upozornit na to, že Diplomu asi málokdo projde bez toho, aniž by se musel výrazněji ponořit do studování. Rozmyslete si, jestli jste ochotni trávit večery nad The Oxford Companion to Wine od Jancis Robinson místo vysedávání s přáteli nad skutečným „wine“. Přiznám se, že jsem si po letech oživil vzpomínky na dobu vysokoškolských studií. Kdo má historicky podobné studijní návyky vytvořené je ve velké výhodě. Sebekázeň a dobré naplánování studijní přípravy před každou zkouškou je klíč k úspěchu.

5. Furmint:). Weinakademie Österreich sídlí v Rustu v rakouském Burgenlandu nedaleko hranic s Maďarskem. Ne náhodou nejpočetnější skupinu v naší třídě tvořili právě milovníci odrůdy Furmint (rakouští studenti totiž navštěvují německy mluvící třídu). Furmint, Furmint, Furmint! Na žádném z našich „degustačních večerů“ nechyběla vína této odrůdy. Zvládnete tsunami maďarských vín odrůdy Furmint?:)… Zajímavé je, že nejen Rakušané mají svou klíčovou odrůdu i Maďaři jsou patřičně hrdí na svůj odrůdový poklad. Když se pak studenti ptají na to, jaká vína se dělají v České republice, je to vždy na trochu delší vysvětlování…

Pokud jste si u předešlých bodů 5x řekli „nou problém“, zkuste Diplomu také. Stojí to za to! Na mne další pokus o získání certifikátu WSET Diploma čeká 3. listopadu. V cestě už stojí „jen“ jedna 60 minutová zkouška a v rámci ní něco teorie a tři panáky naslepo. To nezní jako nepřekonatelná překážka.

wset Diploma
Loading...