2x čtení o víně

Březen, 30.03.2012 07:01

Nedávno jsem si po delší době objednal nějaké čtení na Amazonu a jelikož se obě knihy ukázaly být velmi interesantní literaturou, rozhodl jsem se sVámi o radost zknížek podělit. První svazek jsou Wine Wars, autor Mike Veseth a druhou knihou „epos“ o historii výroby vína vArgentině – The Vineyard at the End of the World.

Na začátek jen krátká odbočka ohledně objednávání vín zamerického Amazonu. Byl jsem velmi překvapen novým celním režimem (platí prý necelý rok), vrámci kterého i tyto dvě knihy spadly do povinnosti uhradit clo při jejich dovozu. Celnímu úřadu a České poště (za vyřízení celního jednání), jsem tak musel vysázet na dřevo asi 400 Kč, což je vlastně hodnota jedné zknih. Zvlášť Česká pošta musí slušně rejžovat, protože si poplatek za vyřízení naúčtovala hned 2x, ačkoliv byly obě knihy vjednom balíčku…Navíc zatímco Amazonu trvalo doručit zUSA knihy asi 10 dní, zRuzyně pak knihy putovaly další týden a půl. Takže knížky objednávejte buď na Amazonu UK nebo třeba na bookdepository.com (jak mi bylo doporučeno hodnými lidmi na Twitteru).Obě knihy se naštěstí ukázaly být velmi poutavým čtením, takže jsem peněz navíc, ani nervů nelitoval. U nás totiž bohužel příliš podobné literatury o víně nevychází. Nejprve jsem se vrhnul na knihu

Wine Wars

od amerického ekonoma a bloggera (www.wineeconomist.com) Mika Vesetha. Název knihy odkazuje na válku o konzumenta, která se vsoučasnosti odehrává zejména na pultech regálů největších trhů s vínem, jakými jsou USA nebo Velká Británie. Kniha shrnuje vývoj, kterým svět vína prošel za posledních 50 let a nejen pro mladší ročníky, jako jsem já, je to velmi zajímavé čtení. Autor poutavě a faktograficky seznamuje čtenáře s historií výroby vín vUSA, Německu, popisuje jak se zNového Zélandu stal velký producent vín, nebo proč je Británie nejdůležitějším trhem světa. Kniha je rozdělena do tří velkých kapitol, podle tří velkých sil, které dle autora hýbou aktuálně světem vína. Jsou to globalizace, záplava levných uniformních vín „Two Buck Chuck“ a protipůsobení tzv. terroiristů. Na každý ztěchto faktorů lze nahlížet zrůzných pohledů. Například díky globalizaci jsou dnes vína dostupná jako nikdy v minulosti a všíři sortimentu nevídaném. Stačí se podívat do našich supermarketů, kde lze nalézt vína zrůzných koutů vinařského světa. Globalizace však také vyprodukovala obří nadnárodní producenty, kteří levným a líbivým vínem zaplavují regály obchodů a vytlačují znich místní producenty autentických vín. Kniha je opravdu nabitá spoustou zajímavých údajů, srovnání a fakt. Na druhou stranu je psaná se sympatickým nadhledem, velmi dobře se čte. Přispívá ktomu i formát krátkých několikastránkových podkapitol. U nás včeské kotlině je ještě poměrně klídek, teplíčko a smrádeček, o to víc zajímavý je pohled na největší vinařské trhy, kde válka o konzumenta zuří vplném rozsahu.Druhá kniha je prvotina od spisovatele Iana Mounta, který dříve psal pro časopisy jako Wall Street Journal nebo Food & Wine.

The Vineyard at the End of the World

na 300 stránkách shrnuje 400 let starou historii výroby vína vArgentině. Zpočátku kniha připomíná tradiční jihoamerické telenovely, dozvíte se, jak se formovala vinařská osada Mendoza, kdo ským se tu oženil nebo jak těžkej život vnehostinném kraji na původní osadníky čekal. Postupně se seznamujete svýznamnými osobnostmi argentinské vinařské branže, dozvíte se jak vinařské Argentině pomohla evropská epidemie mšičky révokazu. Kniha vysvětluje, proč se vdruhé polovině 20. století celá branže i přes úctyhodnou domácí spotřebu (až 90 litrů na osobu!) dostala do krize a jak se v80. letech začali vinaři spomocí zahraničních konzultantů učit produkovat vína světových parametrů. Ostatně nedávná historie argentinského vinařství je podobná vývoji vČeské republice. Díky absolutní orientaci na domácí produkci a dovozním bariérám, které znemožnily konfrontaci argentinských vín se zahraničím, se totiž pro argentinské vinaře stala důležitější kvantita než kvalita produkce. Asi nejzajímavější část knihy je tedy přerod zastaralých argentinských bodegas na moderní vinařské firmy, který se odehrával během 80. let minulého století. Kniha detailně popisuje to, sčím se setkali americký vinař Paul Hobbs, který pomáhal vinařství Catena (Bodegas Esmeralda) nebo francouzský konzultant Michel Rolland reformující vinařství Etchart. Když tito a další poradci dorazili na konci 70. let do Mendozy, nestačili se divit, jaké postupy se vmístních vinařstvích a vinicích udržují. Kniha se také samozřejmě věnuje znovuobjevené odrůdě Malbec. Celý příběh je plný zajímavých souvislostí, autentických svědectví pamětníků a komentářů jednotlivých postav této několikagenerační telenovely. Na knize je znát, že autor žije vBuenos Aires a tak se mu během psaní podařilo přímo na místě činu nashromáždit spoustu zajímavých materiálů. Přiznám se, že nejsem velkým znalcem argentinských vín, takže většina postav či názvů vinařství vknize mi příliš neříká, ale i tak je tento příběh se šťastným koncem fascinující story téměř hollywoodských parametrů. Cesta až na dno sudu svínem a zpět na výsluní mezinárodní popularity.

Okomentovat:

*

Loading...